Учили, работили в чужбина, но вече искат да се върнат в... България

Все повече българи, най-вече от Англия и Германия, търсят развитие у нас
157
Учили, работили в чужбина, но вече искат да се върнат в... България
Снимка: flickr

Пред последните 10 години има трайна тенденция българи, заминали да учат или работят в чужбина, да се връщат и да развиват своята кариера обратно в родината.

От всички участници посетили форума "Кариера в България. Защо не?" в периода 2009-2017 г. средно 58% вече са са се върнали в България, 18% са посочили, че ще се върнат, а 24% са колебаещи се. 

Десетото юбилейно издание на най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина се проведе в София. Той е организиран от фондация "Идентичност за България" и сдружение "Тук-Там" и тази година е под патронажа на Европейския парламент и с подкрепата на Държавна агенция за българите в чужбина.

Целта му е да даде възможност за информиран избор за професионална и лична реализация в България на сънародниците ни с опит зад граница.

През годините, българи с опит от над 85 държави са посетили форума. Организаторите споделят, че най-много участници идват от Западна Европа и САЩ като българите с опит в  Англия са 23%, следвани от Германия (16%), САЩ (14%), Холандия (12%), Франция (10%).

"Наблюдаваме, че все повече българи виждат възможности за реализация и развитие в страната ни и че пазара на труда у нас все повече се нуждае от висококвалифицирани кадри",  казва Мариела Станулова от организаторите на форума.

Според нея нарастващият брой на завръщащите се е положителен сигнал, че потенциалът на България да предоставя добри възможности за кариерно развитие и живот нараства.

"На форума, а и през цялата година подкрепяме българи, които избрат да се върнат в страната, свързвайки ги с работодатели, давайки информация и създавайки им социална среда и възможности за обмяна на опит и контакти. Положително за нас е, че всеки трети от участниците във форума, които са посочили, че се колебаят на някое от изданията, на следващо такова е посочил, че ще се върне или вече го е направил", каза Мила Натудова от организаторите.

Над 1500 кандидати ежегодно се срещат с работодатели. През 2017 година фирмите-работодатели във форума достигна над 100, а много от тях участват в събитието всяка година, изграждайки цели екипи от българи с опит зад граница.

Работодателите смятат кадрите с такъв опит за по-отговорни, инициативни, владеещи добре чужди езици, адаптивни.

Кандидатите пък вярват, че в България ще имат по-бърз шанс за развитие в кариерата и ще са по-конкуретноспособни на пазара на труда, отчитат и възможностите за стартиране на собствен бизнес.

По време на миналогодишния форум 70% от участниците са намерили работодател, който харесват, а 94% от работодателите са намерили хора, които биха назначили на работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
9
 
11
 
! Отговори
973287 преди 6 години
До 1246уЕ нали си много кадърен бе, опитай да си намериш РАБОТА! Има много свободни места за КВАЛИФИЦИРАНИ хора. Иначе може да се върнеш пак там, където си брал ягоди и си подреждал кашони.
92
6
 
12
 
! Отговори
claudius emperor преди 6 години
До АнонименХраните ни са в пъти по-добри от шита дето го ядат по америката.Никой не те кара да ядеш преработена храна. Купувай от бабите от пазара и си готви здравословно.Добре че Европа няма ГМО-тата на америка.
91
13
 
15
 
! Отговори
claudius emperor преди 6 години
До дедо ТашункоМоже и да си прав,Аз от 1 година съм си обратно в Бг след 18 години работа в САщ и Канада,не съм падал никога под 100 к годишна заплата (USD), последно правех по 120 долара на час.Работил съм за някой от най-големите компании в света и резюмето на г-жа Габриел би изглеждало като супер-джуниър в сравнение с моето.България си има предимствата като сравнително евтино място, климатът е супер.Според мен (моето скромно мнение) тук е добре за по-младите, следващото поколение,
90
10
 
3
 
! Отговори
Чичо преди 6 години
До дедо ТашункоТашунко, оти не 'одиш и ти да се развиваш на Запад, а си седнал да разливаш опорни точки тука? Нема ли там работа за такива като тебе, 'дето от всичко разбирате, стига някой предварително да ви е задал "опорките"?
89
2
 
21
 
! Отговори
101 преди 6 години
То вече не е заминаване, то е евакуация..
88
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е само до работата и парите. Тук храните са менте, въздуха те трови, водата, стресът е задължителен, държавата е неуредена, сбъркана от всякъде. Върнат се, постоят и пак заминават, че и родителите си взимат. Установи ли се българин, закупи ли имот, не се връща.
87
7
 
26
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Казвам честно своето лично мнение и се извинявам, ако засегна някого. Връщат се и ще се връщат (говоря за изучилите се тук) само мързеливци и некадърници, които нямат шанс на Запад. Връщат се и такива, на които родителите са осигурили високи постове за крадене в Родината (както едно време на юпитата). Способните, скромни и работливи българчета си налягат парцалите и пробиват задължително! Шапка им свалям на тези деца, които са съборили мостовете за връщане в мизерната *** и се борят тука!!!
86
21
 
7
 
! Отговори
пешо преди 6 години
Връщат се защото при бат Бойко (да се свети името му) стандартите взеха да се поизравняват. Още два мандата и вече няма да сме последни в Европа.
85
6
 
6
 
! Отговори
Ани преди 6 години
Утре е Съединението на България. Нито една статия по въпроса. Днес не дразни Русия.Сътрудниците са акивни. Бдят зорко някой да не каже добра дума за българите.
84
20
 
9
 
! Отговори
Ани преди 6 години
В България хората са добри, но има много чуждопоклонници които се навеждат пред Русия. Това е пошло и ме отблъсква. Искам децата ми да израстнат чисти и достойни хора. Не разни учителки да им насаждат комплекси.
83
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората отдавна не си тръгват заради парите. Тръгват си, защото тук не се живее нормално и не виждат светлина в тунела за децата си. Защото от целия октопод завладял и изсмукващ държавата вече всичко е обезкървено и само подклажда злоба на едро и дребно.
82
7
 
35
 
! Отговори
1246у преди 6 години
и аз се върнах. Майка ми и баща ми платиха за всичко-едвам. Точно 2 години станаха откакто завърших. Нямам думи да изразя разочарованието си. АКо нямаш пари за собствен бизнес не ставаш, ако нямаш връзки и не си мазньо пак не става. На средна работна заплата и това е. Най-високо стъпало-кол център. Разбира се не всяка специалност е търсена на пазара, НО не възможно да сме страна само на икономисти и ИТ та. Сега само броя дните когато ще си намеря работа там, от където тръгнах за да се върна
81
4
 
31
 
! Отговори
ГРОЗНО преди 6 години
Всички тези описани *учили* в чужбина се връщат за да заместят бащите и майки си на Банките в Парламента и във Висшите Етажи на Администрацията , оформя се Каста с Корупция .Та кой нормален Българин е изпратил детето си да учи в чужбина с лични пари ?В България става Грозно .
80
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само факта, че някой извършил убийство, натопил за това шестгодишно дете, и прокуратурата не го държи под арест, идва да покаже каква държава сме.
79
2
 
19
 
! Отговори
Статистик преди 6 години
Вадят изводи на база на статистика от форум, посещаван от хора които (за да са там) вече имат интерес към връщане в БГ. Въпросът е колко от тези които НЕ СА посетили "Кариера в България. Защо не?" имат намерение да се върнат (и колко междувременно имат намерение да се махнат от БГ).
78
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си кажем истината. Връщат се някои българи, но не в трудоспособна възраст, а след като са си заработили едни по-прилични пенсии навън и просто искат спокойно да си гледат старините. Останалото са мечтите на неуспешните ни политици и алчните ни меринджеи!
77
18
 
19
 
! Отговори
666 преди 6 години
Ще се върнат в България 90 % от емигрантите. Нямат избор. Някои ще се върнат през следващите няколко години, останалите като се пенсионират - защото повечето не се осигуряват за пенсия или пенсията е нищожна в сравнение на стандарта на Запада. Тогава айде пак в родината, за да не изпукат от глад и мизерия.
76
5
 
20
 
! Отговори
Кирил преди 6 години
Идвайте, идвайте. Предлагам ви 400 лева месечно, а там ги взимате, ама за два дни. Искам да си купя още отбори, самолети и кухи куклички, ама за това пестя от заплатите ви.Вярна е статията! Самолетите към България не смогват да превозят желаещите да се върнат!
75
14
 
42
 
! Отговори
Лондон преди 6 години
Никога няма да се върна; ама Никога! И то не,защото съм много забогатяла, а защото в БГ е една мизерия и хората са много лошо. Разбира се; има изключения, но като цяло *** е щастлив стига съседа да е нещастен. Ням а прогресивно мислене въобще. Извинете ако съм обадила някой, но да си го кажем както си е.
74
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВЪЗМУТЕНКато всяка друга в тоя платен пасквил.

Спонсорирани публикации