Революция или кървав преврат: Социалисти честваха 9 септември

Днес се навършват 73 години от най-противоречивата дата в най-новата история на България
Обновена: 9 сеп 2017 21:51 | 9 сеп 2017 21:50,
355

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Социалисти почетоха 9-ти септември на Братската могила, намираща се в столичната Борисова градина.

На днешния ден през 1944 година "Отечественият фронт" овладява властта и в България се установяват 45 години социалистическа и тоталитарна власт. 

Днес се навършват 73 години от най-противоречивата дата в най-новата история на България. В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев.

Отечественият фронт взема властта в България с помощта на окупиращите страната сили на Трети Украински фронт на Червената армия. 

След тази дата България попада в съветската сфера на влияние и настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество.

Девети септември традиционно за едни се превърна в повод за тържества и носталгия, а за други - в символ на кръвопролития и концлагери.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
4
 
7
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Публикацията е слаба по моя лична преценка. Тя може само да поляризира повече различните мнения на хората. Властта е взета от марионетките на азиатския комунизъм. Един от най-рафинираните предатели на родината си е Кимон Георгиев, тъст на Гиньо Ганев. Ако Червената Армия не бе навлязла в България, комунистите никога нямаше да вземат властта. Не се споменава нищо за разчистването на сметки след 9-ти, хилядите безследно изчезнали, за заграбване на имуществото на хората. От 9-ти започна пропадането
202
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СПОМЕНИ ОТ СВЕТЛИЯ СОЦ- ЖИТЕЛСТВО- АКО НЯМАШ ТАКОВА НЕ МОЖЕШ ДА ЗАПОЧНЕШ РАБОТА НА ПОСТОЯНЕН ДОГОВОР, МОЖЕШ ДА ПРЕБИВАВАШ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 40 ДНИ ТАМ КЪДЕТО НЕ СИ ЖИТЕЛ, МАГАЗИНИТЕ ТОТАЛНО ПРАЗНИ И ЕДИН ПРЕДСТАВИТЕЛЕН МАГАЗИН ЗА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ, НА ЦЕНИ ДА ТИ ПРИСЕДНЕ- САМО ЗА БОЛНИ, ПАРТИЙНИ СЕКРЕТАРИ, КОИТО НИЩО НЕ ПРАВЯТ ОСВЕН ДА ДУШАТ И ДА ВЪРТЯТ ИНТРИГИ, НО ВЗЕМАТ ЗАПЛАТИ ПО ГОЛЕМИ ОТ ДИРЕКТОРСКИТЕ И МОГАТ ДА ТЕ ВКАРАТ В ЗАТВОРА С НЕЩО СКАЛЪПЕНО, МИН ЗАПЛАТА 70 ЛВ И ТАКСА ЗА Д ГРАД 36 ЛВ
201
4
 
6
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 240Напротив, точно обратното е!Тези, които сме живели през комунизма знаем какво е и никога не искаме да се връща (то и няма как).За комунизма милеят младите пуберченца, на които родителите им, а може би баба им и дядо им са разказвали как е имало истински салами по магазините.Ми то и сега има истински. Но са по-скъпи. По-евтините се наричат "имитиращи продукти".При комунизма имаше и хубави неща. Няма да си кривя душата. Но като сложа всичко на кантара - лошо!!!
200
1
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 250Пепел ти на езика! Пу, пу!
199
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"недоноЖчета" - този ме разби..
198
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече няма бедни и богати. При ГЕРБ всички забогатяха и по улиците потекоха реки от мед и масло.
197
2
 
6
 
! Отговори
до Така е преди 6 години
Не е така и никога не ебило така.
196
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До кога с платени тъ.пи коментари на недоножчета...
195
4
 
9
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен 259 И аз си мислих че мумиите стават по малко , ама се указа че комунизма се предава и по полов път.Венерическа болест.
194
9
 
19
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Социализма ни е наложен със сила и 45 г. се задържа пак със сила. Заключиха ни , отучиха ни да мислим и да сме предприемчиви. Направиха ни работни животни..След 45 г. соц. застой изостанахме неспасяемо от нормалните държави. И сега олеее, демокрацията била лоша.Не уважаеми , народа ни е увреден.
193
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАко не беше дошла Червената Армия, България щеше да бъде разпарчадосана от Гърция, Сърбия и Турция. В Гърция и Сърбия нашите окупационни корпуси са избивали жени и деца. ......---------------- Да, и как щеше да стане това, когато Гърция и Сърбия бяха отрепани, обезоръжени и окупирани от Царство България? Естествено, "партизаните" щяхте да помагате на сърбите и гърците, нали такава е политиката на Москва.
192
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другари, разбирам че има хора, на които животът им е минал през соц-а и милеят за това време, но не мога да си обясня, как нормални , на пръв поглед, младежи ми говорят с умиление за онова време.Баща му си купил чисто нова кола , ами събирай 10 години , както е събирал баща ти и ти ще си купиш.
191
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудя се дали ГЕРБ и в частност Борисов ще царува повече от БКП.Все пак е отроче, семка от червените, пък и доста е школувал при тях, даже слугува на Живков - убиеца на дядо му, но това не го притесняваше.Не зная, но както е тръгнало сегашния тоталитаризъм ще продължи повече.
190
3
 
5
 
! Отговори
79233 преди 6 години
Стига вече! Подялбата ежду влеиките сили е направена на срещата в Ялта. никой не е питал и не се съборазявал с желанията на българите, без значение от ко партия или с какви убеждения са били. Президентът Радев го каза най-ясно и тоно - 9 септември изисква помирение. Ако сме в ссътояние да формулираме собственияси интерес - да затворим миналото и да вървим обединени напред, защото ние, българите, вече сме критично малко. Просто нямаме друг избор - заедно, помирени и обединени от общия интерес.
189
11
 
10
 
! Отговори
9.1944 преди 6 години
На тази дата изгонихме нацизма. Някои и до днес не са разбрали, сигурно са бавноразвиващи се.
188
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко трябва да си *** за да празнуваш датата която постави началото на собственото ти унищожение като народ?!?
187
5
 
5
 
! Отговори
до Анонимен преди 6 години
Ти самият си убил себе си.
186
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
komunistite ubiha BG i prodyljavat da ia ubivat. DO KOGA?
185
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубавото е, че с всяка година тези мумии стават все по-малко.
184
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
9-TI SEPTEMVRI--NAI SVETLATA DATA V BALGARSKATA ISTORIA.