Революция или кървав преврат: Социалисти честваха 9 септември

Днес се навършват 73 години от най-противоречивата дата в най-новата история на България
Обновена: 9 сеп 2017 21:51 | 9 сеп 2017 21:50,
355

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Социалисти почетоха 9-ти септември на Братската могила, намираща се в столичната Борисова градина.

На днешния ден през 1944 година "Отечественият фронт" овладява властта и в България се установяват 45 години социалистическа и тоталитарна власт. 

Днес се навършват 73 години от най-противоречивата дата в най-новата история на България. В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев.

Отечественият фронт взема властта в България с помощта на окупиращите страната сили на Трети Украински фронт на Червената армия. 

След тази дата България попада в съветската сфера на влияние и настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество.

Девети септември традиционно за едни се превърна в повод за тържества и носталгия, а за други - в символ на кръвопролития и концлагери.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен да ! взел е ! шамари
242
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мораториума на Луканов е следствие от фалита, а не причина. Не се прави, че не разбираш. След това нищо не може да се направи с фалиралите предприятия, все да правиш изкуствено дишане на умрял човек.
241
2
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен279 добре, да приемем, че си прав, че Луканов с молаториума за плащането на дълга, и социалистите са виновни, за фалирането на заводите. Кой после направи нещо, за да промени положението? Костов ли, който ги продаваше по 2 за лев, и въобще не го интересуваше, че вътре влизат крападжийските фирми, и направо почват да режат всичко железно за скраб?Да си чул някои от тези, приватизаторите, които имаха приватизационни планове, да е осъден, и предприятието да е взето обратно а той-осъден
240
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е била смазана още в Ньой, хората са станали разногледи и са се разпокъсали идейно. Едни са тичали да събират територии, други са се борели да подарят страната на Сталин. Най-правилно е било да се приберат войските и да не се участва по-нататък. Безсмислено са дали над 30 000 жертви и са отслабили нацията, за да помагаме на руснаците.
239
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
някой да е взел нещо от Принудителната НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ ?! баси и крадците...
238
3
 
11
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Отговор 280 Приятелю, ходил към в турска машиностроителна фирма, произвеждаща машини за дървообработване, конкретно-производство на паркет. Виждал к.съм с очите си стругарче на 10-11 години, стоящо върху сандъче до струга, и работещо, а до него дими надупчена кофа с кравешки фйшкии, на които то се топли , беше зимата. Вътре в халето-смрад, дим, но работят. Това при нас го нямаше.и то-по времето за което пишеш.
237
1
 
7
 
! Отговори
Циганин преди 6 години
Хм,не знаех ,че Кимон Георгиев е бил комунист -това е ново откритие и то на "Днес". Кървав преврат е когато власта се сваля-взима с убийства и кръв се лее ,а то ПРЕМИНАВАНЕТО на власта от Муравиев в Кимон Георгиев е дело на привържениците на Дамян Велчев ,а те били офицери и комунисти и ... военият министър Маринов. 2 СЕПТЕМВРИ Муравиев отказва да се приседни към ОФ и става министър , но не по волята на народа .Муравиев взима курс против фашизма и към САЩ и Британия,а на границата ни е Русия!!
236
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Луканов да не би да беше демократ?Не.Член на Политбюро на БКП със съветско гражданство.
235
5
 
7
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Един от Северозапада 253 Това че сме били преди Гърция и Турция във в.Работническо дело ли си го прочел? Защо се излагаш? Само Албания беше след нас.И тогава бяхме най бедни в соцлагера и цяла Европа.
234
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми кой ти е виновен, че заводите фалирали? Фалираха при Луканов като следствие от гениалното ръководство на БКП. През 1991 година. Кой беше на власт тогава? БКП - 47 години без прекъсване.
233
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УТРЕ ЩЕ ИМА МНОГО ПРОТЕСТИРАЩИ ХВАНАТИ ОТ СЪЩИТЕ ТИЯ ДЕТО СА КРАЛИ И СРЕЩУ ЛИТЪР РАКИЯ И 20 ЛВ ЩЕ ПРОТЕСТИРАТ СРЕЩУ ГЕРБ- ЗА КАКВОТО И ДА ГОВОРЯТ- СТАВА ДУМА ЗА ЕДНО НА КРАДЦИТЕ НОВИЯ ЗАКОН ЩЕ ИМ ВЗЕМЕ ВСИЧКО ОТКРАДНАТО. ПО ДЕЛАТА ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ.
232
2
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Отвратен Ами, ила и виж, поживей тук, убеди се, че съм излъгал в това, което съм написал, и пак пиши. И още нещо-аз кога съм те обиждал?Не обиждай и ти.
231
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 273 А сегашните ни управници с какво се различават от някогашните Комунисти .. какво правят те ...чий пари харчат ... пак народни ...и народни пари крадят ...какъв е извода ....не е проблема в комунисти или капиталисти .....такива са ни управляващите !!!!
230
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПО ИНТЕРЕСНОТО Е КАК СОЦИАЛИСТИ, КОИТО КАЗВАТ АЗ СЪМ СОЦИАЛНАТА ИДЕЯ, НО В СЪЩОТО ВРЕМЕ ТРЪГВАТ ОТ СВИНАРНИКА НА МЕСТНОТО АПК СЕГА СА СОЦИАЛИСТИ МИЛИОНЕРИ БОРЕЩИ СЕ ЗА СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ И РАВЕНСТВО НА РАБОТНИЦИТЕ, НО ТРЕПЕРЯТ ОТ НОВИЯТ ПРОЕКТ ЗА ЗАКОН ЗА КОРУПЦИЯТА, ТЕРИПЕРИ И ОНЯ ДЕТУ ТРЪГНАЛ В БИЗНЕСА КАТУ СЪБИРАЛ СТАРУ ДЖЕЛЕЗУ ЩОТУ НЕ САМО АЛО ИЗМАМНИЦИТЕ ЩЕ СЕ СБОГУВАТ С ОТКРАДНАТОТО ОТ ИЗМАМЕНИТЕ ХОРА, НО И ЕДНИ ОБИТАТЕЛИ НА ДВОРЦИ И ХАЛИФАТИ С НЕИЗВЕСТЕН ПРОИЗХОД
229
2
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен Завода за дизелови двигатели е разрушен , и на негово място има еманацията на демокрацията-МОЛ. Компактдискове ни забраниха да произвеждаме, директно унищожиха производството. Металорежещите машини-доколкото ги има, са бутиково производство, по 1-2 бройки годишно. Но, усилено внасяме това, което сами произвеждахме, даже с ония технологии от соца. Да произвеждаме ли? А кой ще обучи кадрите, даже училищата затворихме и свихме финансирането им само до най-необходимото?
228
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен, че харчеха народни пари и взимаха заеми, за да купуват лицензи без икономическа обосновка, което доведе до икономически фалит, нещо друго правиха ли другарите? А, да, даваха невъзвръщаеми кредити във вид на оръжие на братските страни от Третия свят.
227
3
 
6
 
! Отговори
Отвратен преди 6 години
До Един от Северозапада Като чета какви простотии пишеш, става ясно защо Северозапада е пропаднал.Много ли сте такива оряпляци?
226
3
 
9
 
! Отговори
до Анонимен преди 6 години
При социализма бяхме много повече от сега. Сега намаляваме, оглупяваме, беднеем. Който не вижда това е глупав слепец.
225
4
 
11
 
! Отговори
хехе преди 6 години
Комунизъма в България просъществува 45 години !!! и накрая направи от аграрна България икономически стабилна и средно развита страна в Европа (да ...със силната подкрепа и финансиране от СССР). Увеличи населението ТРИКРАТНО !!Въпреки че тогава ни бяха виновни капиталистите и враговете на Народа !Капитализъма и демокрацията са в България почти 30 години ...и в момента сме най бедната европейска аграрно-туристическа държава,Сега са ни виновни Комунистите !още 30 години ли те ще са виновн
224
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Произвеждахме по лиценз на Перкинс, Фанук...---------И какво като си произвеждал по лиценз? Сега що не произвеждаш? Някой те е вързал ли? И за твое сведение, купоните бяха по време на комунизма - 1990-91 година. И заводите фалираха по това време.