Революция или кървав преврат: Социалисти честваха 9 септември

Днес се навършват 73 години от най-противоречивата дата в най-новата история на България
Обновена: 9 сеп 2017 21:51 | 9 сеп 2017 21:50,
355

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Социалисти почетоха 9-ти септември на Братската могила, намираща се в столичната Борисова градина.

На днешния ден през 1944 година "Отечественият фронт" овладява властта и в България се установяват 45 години социалистическа и тоталитарна власт. 

Днес се навършват 73 години от най-противоречивата дата в най-новата история на България. В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев.

Отечественият фронт взема властта в България с помощта на окупиращите страната сили на Трети Украински фронт на Червената армия. 

След тази дата България попада в съветската сфера на влияние и настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество.

Девети септември традиционно за едни се превърна в повод за тържества и носталгия, а за други - в символ на кръвопролития и концлагери.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Големи патриоти тия комунивти - руски знамена, Сталин.
162
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на комунизма в България бяха унищожени заводите. Народа тогава масово мизерства и има огромна безработица. Едва след 1989 година благодарение на САЩ в България се изгражда икономика и безработицата почти изчезва. Почти всички се сдобиват със жилища и хубави и нови автомобили
161
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен.......На 09 Септември 1944 година България влезна в Европа. Ако не беше дошла Червената Армия, България щеше да бъде разпарчадосана от Гърция, Сърбия и Турция. В Гърция и Сърбия нашите окупационни корпуси са избивали жени и деца. ......Русия винаги е фалшифицирала историята, но нейните слуги дори я надминават в това отношение. На 9 септември не влязохме в Европа а бяхме спрени за 45 години от европейското си развитие. А останалите лъжи, просто няма да опровергавам.
160
2
 
4
 
! Отговори
65 преди 6 години
До 207_ако бай Тошо беше пускал всички нас по света,да ходим ,да видим какживеят хората,да говорим свободно,друго щеше да е сега.Ходеше се в соцлагера и край.И сега сме като отвързани кучета.Не че нямаше да има преврат на комунистите като демокрацията.Нали трябваше да с изнесат милионите си.А в бедност не се раждат много деца.Само цветни.
159
7
 
14
 
! Отговори
Не забравяйте преди 6 години
Не забравяйте, че младите социалисти са деца и внуци на старите комунисти, които ридаят за изгубените си привилегии. Борбата им е да вземат властта и отново да продадат страната на руснаците, за да си осигурят още 30-40 години безгрижен живот като колониална администрация на Задунайская губерния.
158
4
 
14
 
! Отговори
Червените милионери преди 6 години
Червените милионери ограбиха България:Р.Овч.(дългият инкасатор)-милионер; *** Нинова(г-жа Лъжа)-милионер, предс.на БСП; Г.Гергов-Свинарят-милионер,предс.на Пловдивското БСП; Гуцанов-Медузата-милионер,предс.на Варненското БСП; Бриго Аспарухов-милионер пенсионер; Манджуковмилионер;Гущеров-милионер;Гоце агента-милионер;Вес.Лечева-милионер и още много червени милионери откраднали милионите си от българския народ. А оглупелите от бедност червени симпатизанти продължават да ходят на Бузлуджа и да гласуват за БСП. Нека са щастливи...Д.Благоев ако ги види от някъде ще се обърне в гроба.
157
5
 
9
 
! Отговори
Един полу-неграмотен преди 6 години
Един полу-неграмотен печатар (Тодор Живков) управлява България повече от 36 години с помощта на СССР и БКП. Да ни е честито другари...! Слава богу и СССР и БКП и печатарят вече ги няма .
156
3
 
9
 
! Отговори
Комунистите ограбиха преди 6 години
Комунистите ограбиха държавата и народа като използваха всички облаги преди да станат "Евроатлантици". Сега отново лъжат обикновените хора, които са наивни или неграмотни, че в близкото обозримо бъдеще ще бъде построен социален рай за тях. Станишев баща и Станишев син, две поколения са на държавна хранилка т.е. на наша издръжка. Резултата от тяхната дейност е фалит на социализма и най-бедната държава от ЕС при капитализма.
155
3
 
11
 
! Отговори
Провалилата се БСП преди 6 години
Цялата истина е, че социализмът се провали поради невъзможността да се създаде печеливша държавнопланова икономика! Когато на комунистите им става ясно, че комунизма е невъзможен, те губят идеологически ориентир, а комунопартия без идеология е просто котерия, която защитава лични и групови интереси! По този начин БСП се превърна в полу-мафиотска структура заграбила по-голямата част от капиталите на България!
154
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До sancta simplicitasИ ти не си много умен и грамотен. През 1991 КПСС же забранена със закон, имуществото и конфискувано а структурите и разпуснати. Днешната КПРФ започва на чисто, а не както БСП, наследила от БКП огромни имоти и структурите.
153
1
 
4
 
! Отговори
Палете свещи преди 6 години
БЪлгария приема важни международни договори. СЛед сключването на пакта Рибетроп *** София е принудена да се присъедини към Германия с цел освобождение на поробените БЪлгарски територии след Първата световна война.Германия за съжаление на София Хитлер напада СССР.След разгрома при Курската дъга в София умира цар БОрис и на негово място е коронасян ЦАр Симеон.НА 9 септември София испълнява новите договори за подялба на Европа подписани от САЩ и СССР .
152
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наследници на терористи си честват терористичните простотии. Това е като ИДИЛ в роден вариант.
151
4
 
5
 
! Отговори
От историята преди 6 години
НА 9 септември Кимон Георгиев,Дамян Велчев и други деветоюнски превратаджии провеждат нов показен преврат.
150
2
 
4
 
! Отговори
К СОжалением преди 6 години
САМАЯ БОЛШАЯ ОШИБКА НА советская разведка ето НЕ признали Болгария как государство победител ..Из за етого потеряли Беломорская Тракия и МАкедония.ТАм СССР потерял Средиземное море и Адриатическое море.БОлгарской народ которой освобождал територии на САнкстефакская БОлгария принудили платит огромние репарации..
149
2
 
7
 
! Отговори
sancta simplicitas преди 6 години
До *** БългаринВерно с ***. В Русия комунистите са в парламена и имат губерратори в многэ области, следователро не са забранени от закона.
148
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ли същество трябва да си за да разнасяш портрета на един от най-големите убийци в историята на човечеството?
147
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подобни тържества говорят, че комунистите са постоянни в безумието си. Страшно е онова, което остава след тях. Война в мирно време
146
4
 
6
 
! Отговори
истината преди 6 години
До АнонименОтечестеният фрот, който взима властта, се състои не само от комунисти.
145
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И КАТО СЕ ПРЕМАХНАТ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ СИМВОЛИ, КАКВО ЩЕ СТАНЕ?ЧЕРВЕЯТ МЕЖДУ КРАКАТА ТЕ НЯМА ДА ПОРАСНЕ ПОВЕЧЕ.
144
3
 
8
 
! Отговори
Елена преди 6 години
До Анонимен:E,щом учебниците се пишат от комунисти трябва да е турско робство,а не присъствие.Не си колега,ами не пиши глупости!