Революция или кървав преврат: Социалисти честваха 9 септември

Днес се навършват 73 години от най-противоречивата дата в най-новата история на България
Обновена: 9 сеп 2017 21:51 | 9 сеп 2017 21:50,
355

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Социалисти почетоха 9-ти септември на Братската могила, намираща се в столичната Борисова градина.

На днешния ден през 1944 година "Отечественият фронт" овладява властта и в България се установяват 45 години социалистическа и тоталитарна власт. 

Днес се навършват 73 години от най-противоречивата дата в най-новата история на България. В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев.

Отечественият фронт взема властта в България с помощта на окупиращите страната сили на Трети Украински фронт на Червената армия. 

След тази дата България попада в съветската сфера на влияние и настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество.

Девети септември традиционно за едни се превърна в повод за тържества и носталгия, а за други - в символ на кръвопролития и концлагери.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво му е противоречивото?Комунизмът е признат от закона ни като престъпен строй.Просто медиите се владеят от комунистиУчебниците се пишат от комунисти
142
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
BOKLUCI
141
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой е загинал на 9-ти септември? Никой. Нежна революция като от 10 ноември 1989 година. Мирно сваляне на режима на фашистите, които избягаха, когато Трети украински фронт премина Дунава.
140
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистите са терористи,дошли на власт с помощтта на Съветската армия.Комунизмът е признат за престъпен строй,също както и фашизмът.Комунистическите символи трябва да се премахнат,както се премахнаха фашистките,а след тях е паметникънт на съветския окупатор до СУ-"***"така нареченият.
139
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На 9 септември се извършва кървав преврат,извършен от комунистите,които идват на власт с помощтта на Съветската армия.Те избиват цвета на българската интелигенция,по заповед на Москва,затварят в лагерите на смъртта невинни хора,ограбват имуществото им,грабят държавата,преследват инакомислещи,по инструкции от Кремъл,създават"македонската нация и език",по заповед на Коминтерна и подаряват безапелационно Македония,и Западните покрайнини на Югославия...Само *** могат да славят този ден.
138
3
 
12
 
! Отговори
До 189 преди 6 години
Новите и старите са едни и същи, умнико! Просто смяна на познати лица, нищо повече! На кой служеха сегашните мутри на власт?
137
10
 
24
 
! Отговори
брех преди 6 години
След онзи преврат бяхме 9 млн. и растяхме. След този новия сме 7 млн. с прогноза за изчезване като нация. Аз гледам фактите, не пропагандата машина на новите!
136
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Сталин бил направил супер държава". Такава супер държава направи тоя грузински евреин, че и до ден днешен бившите комунистически държави не можем да се оправим! А някои като Русия, Украйна, Полша и други платиха с милиони животи! Толкова беше супер, че тука се чудеха от къде да избягат за други държави. Не стига това ами и позволихме на децата им сега да ни управляват! Трябваше и в България да умрат от глад няколко милиона, да ви питам тогава какви песни щяхте да пеете, овце!
135
8
 
11
 
! Отговори
Определено преди 6 години
Чиста проба държавен преврат, в случая подпомогнат от обстоятелствата и от КПСС. Не знам някъде по света да са идвали на власт по друг начин.
134
5
 
11
 
! Отговори
Пак манитулация преди 6 години
Защо този Олег Попов не видя и младите хора на честването?
133
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честит Праздник! Честито освобождение от фашизма!
132
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 167"Българите са най-застаряващата нация в Европа и на първо място по смъртност в света."А по време на мрачния тоталитарен режим сме били на ОСМО място В СВЕТА по показател "Очаквана продължителност на живота", а демократичните САЩ - на 14-то!Данните са на RAND Co - книгата "Think Tanks",1969 г. Били сме на позорното ПОСЛЕДНО място по инфаркти в Европа.Колко театри, читалища, хорове, филхармонии, фолклорни състави празнуват сега годишни от създаването си през тези мрачни години?
131
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Драги журнналя, невежи драскачи - вие правите ли разлика между Социализъм и Комунизъм? М? Не драскайте, че на 9ти Сеп, 44та идва тоталитарната система на Социализма - Социализма не е тоталитарна система - Комунизма Е! България попада под робството на Комунистите! Не ми давайте пример за перфектен Комунизъм в бившата Югославия - това което не знаете или не искате да знаете е, че да подържат уж западния си начин на живот, Югославяните са били затънали в дългове + 17% безработица там по това време!
130
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Просто цяла Източна Европа попада в ръцете на Сталин. Това е решение на конференциите в Ялта и Техеран. Полша и Югослвия не а били съюзници с немците, но са го отнесли комунизма. Австрия пък не е оставена в ръцете на СССР, въпреки, че съветските войски са минали от там.
129
7
 
12
 
! Отговори
ВМРО 1925 преди 6 години
Смърт на еврейската лъжа Комунизъм.
128
2
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 153 преди 6 години
До 146И двамата сте жалки и лъжете като дърти цингаро! Защото задачата ви е да дразните и вкарвате темата ни в клин, ни в ръкав! Къде са им на фрицовете Т-34? Ами "катюшите"?Хиляда пъти ви се обясни колко различен е АК-47 от StG-44, но това не достига до мозъчетата ви. Явно и в армията не сте служили, след като не можете да вденете, чепринципът на заключване на затвора е от изключителна важност, УСМ-ът - също, двата автомата имат различна планировка на затворната кутия и мн. др. ШмайСер!
127
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Взели сме фаталното решение да бъдем съюзник на Германия и сме си платили за това. Вари го, печи го това са фактите и сме си изтърпяли последиците от това решение. Да би мирно седяло, не би чудо видяло, факт.
126
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Революция или кървав преврат"Нито едно от двете- просто последствие от това да бъдеш съюзник на Германия.
125
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези комунистически мумии спят с руското знаме и портрета на Сталин...те си знаят, че са подарили България на СССР и не го крият !...а Радев зове за помирение !
124
3
 
11
 
! Отговори
От 166 преди 6 години
Към евреите, арбаите, турците, и ***, добавям най-вече ***. Не е нужно да се действа грубо - чрез лагери и т.н. Просто трябва да се започне един постепенен и плавен геноцид - спиране на помощи, заклеймяване на тия етнически и расови групи, и т.н. Точно както в момента се прави СРЕЩУ белите в Европа. :)