Родните студенти да са спокойни: Бригадите в САЩ оцеляха

Сенатът отпусна рекорден бюджет по програмата
55
Родните студенти да са спокойни: Бригадите в САЩ оцеляха
Снимка: Reuters

Българските студенти ще продължават да имат възможността да пътуват на студентска бригада в САЩ.

"Комисията по бюджет към Сената на САЩ одобри текст, с който гарантира запазването на програмите за културен обмен за студенти, известни у нас като "Work and Travel" (WAT), съобщиха от компанията за образование в чужбина "Интеграл", цитирани от "Монитор".

Решението бе взето след появили се публикации в американската преса за намеренията на администрацията на президента Доналд Тръмп да ограничи издаването на визи за студенти по програмата, като част от мигрантската политика на Белия дом.

Студентските бригади оказват положително въздействие върху американския туристически бизнес и дипломация, се казва в част от мотивите за решението.

Комисията по бюджет одобри отпусканите до момента 634 млн. долара годишно за обменните програми, както и допълнителен бюджет от 349 млн. долара за 2018 г., с което сумата става най-високата, отпускана до момента.

След това решение "Интеграл" ще стартира приема на документи и записване по програмата на българските студенти за лято 2018 година. По техни данни всяка година по програмата пътуват между 5 000 и 5 500 български студенти на възраст между 18 и 28 години.

Участниците могат да избират между работа в хотели, курорти, ресторанти, магазини, увеселителни паркове, басейни, национални паркове и различни туристически обекти.

Заплащането по програмата е между 7,25 и 15 долара начас в зависимост от работната оферта при работна седмица от 30 до 40 часа.

Средната сума, която студентите изкарват за едно лято, е между 4 000 и 6 500 долара, а при работа на повече от едно работно място размерът на възнаграждението може да достигне между 10 000 и 12 000 долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: студентски бригадиСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Родните студенти да спрат да бягат по света, а да се хванат да оправят държавата. Толкова много избягаха, как ще се оправим като държава? Нямаме интелигенция, само мутри и римляни останаха.
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МЕЖДУ 7,25 И 15 ДОЛАРА - ТОВА Е МИНИМАЛНАТА НАДНИЦА НА ЧАС.НО РЯДКО ПОЛУЧАВАТ ПОВЕЧЕ ОТ 10 ДОЛАРА.А И СТАНДАРТЪТ Е ДОСТА ВИСОК.
26
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отиват на тия бригади и работят по 12 часа на ден, живеят в някакви лагери, сбирщайн и почти нищо не виждат от държавата, единствено работа, верно може да се върнат с 2,3,4000 лв спестени и това е. Аз не виждам голяма полза да експлоатират така децата, да ги блъскат с генно модифицирана храна и след 3,4 месеца да дойдат в БГ с 10-15 кг качени килограми отгоре. Всеки си знае това е моето мнение.
25
2
 
2
 
! Отговори
До Anon преди 6 години
Не,че се заяждам, но интересно как така си говориш с тези деца, че и с някои собственици? Да не си от тези -"още преди да се качи в джипа и му е свалила ципа"? Нагли сте в лъжите
24
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що никой не ще в Масква и всички за САЩ се натискат,даже децата на продажната русофилска ........ сам се цензурирах ,та децата на тези ....... учат в САЩ а нас се мъчат да лъжат и тласкат в мизерната част на света а именно руската
23
4
 
18
 
! Отговори
Anon преди 6 години
Аз бях със семейството си на Кейп-а това лято на ваканция. Във всичките заведения бяха пълни с обслужващ персонал- деца от България, Естония, Румъния, Беларус и т.н. Говорих с някои от тях- доволни, получават около 9$ на час, работят много. Говорих и с някои собственици- доволни са от децата и трудовата им дисциплина. Мисля, че програмата работи и двете страни са доволни. Работодателите получават работливи деца а децата добри пари и виждат свят и научават език.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 21: как никой не знаел какви били разходите? всяка година по 5000 човека ама никой не знаел
21
7
 
13
 
! Отговори
Един от тях преди 6 години
Хахаха-интересно, как за едно лято от три месеца можеш да спестиш , като работиш на 2 работи около 10000 долара? Тук някои за каква работа намекват-за *** ли, или за игра по стриптиз баровете? При около 8 долара на час, правете си сметка за какви пари става въпрос, ами разходите, където никой не знае колко са...даром никъде и за нищо не се дава
20
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само по комунизма се ходеше в Русия на гурбет, защото Не ни беше позволено да излизаме от Комунистическия затвор България!Дори по турско робство на българите е било разрешено да работя или учат в Европата и Русия!Русия е най-лошият поробител на тая земя!
19
8
 
12
 
! Отговори
Бригади ли ? преди 6 години
Че кой е луд да ходи на бригади или работа в Русия, като дори руснаците бягат с хиляди от там?В Русия няма работа, само крайна мизерия.Какво ще научиш в Русия - как се става алкохолик, нищо друго.Виж в Тубата и ще се откажеш завинаги от мисълта за всичко руско!
18
1
 
0
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Уот ДъФак? Защо Ж.елев се цензурира??????????????????
17
10
 
4
 
! Отговори
До американофилите преди 6 години
Не одим на бригади до руската федерация ,понеже има визи. А янкитата понеже си държат на думата и премахнаха визите,заради това ходим там. Щото е "безвизово" :)
16
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само в щатите, но и във Великобритания има начин честно да си изкараш 5000 лева.Най-хубавото е след това - културният обмен. Ако пропуснеш тези неща рискуваш даслезеш до ниво русофили (бездарници, които дори не познават руската култура).
15
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой луд ти ходи в саша бе това е пропаднала *** та чак природата иска да я ликвидира.
14
8
 
12
 
! Отговори
До 5 преди 6 години
Плювач, ти какви искаш да са?Да отидат нашите невероятни деца и американците да ги направят мениджъри?И не са миячи само. Работят като сервитьори, бармани и др. Същото, което правят и тук на черноморието, но отношението е като към хора. И не работят за мутри.Нещо друго да не ти е ясно, ***?Някоя студентска програма в Русия, където студентите ще работят като царе да ни кажеш?
13
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз питам..защо не ходят русофилите на бригади в Крим, С.Корея, Куба, Венецуела?Че, дори и под подобна новина се изхождат.
12
3
 
18
 
! Отговори
us citizen преди 6 години
много злобни мизерници пишат тука
11
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе защо никой не ходи на бригади или да учи и работи в Русия или Северна Корея, ами само в САЩ ходят ;)
10
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РалиНа т.н. бригади заминават още в края на м.май, редовната сесията и поправителната са през юни, а ликвидационната през септември, но те се връща през октомври. Обикновено ги записваме с 5 и повече невзети изпити, защото оставаме без заплати. Само, че пропуска си оказва влиянието и броя на невзетите изпити расте. Финално или се отказват, завършват само семестриално или стават вишисти без знания. Това е резултата! Дано съобщението да не е вярно!
9
10
 
24
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
У нас най големите критици на Америка и американския начин на живот са и най големите консуматори на тези възможности.Роднините на почти цялото ръководство на БСП минаха през почти всички програми за финансиране.Като гледам не са се засрамили поне.