Възмутена българка: Представиха тракийските съкровища за гръцки

Има ли скандал с изложба в Норвегия?
235

Българка, посетила музея в Берген, твърди, че съкровищата от фондовете на 12 българския музея, били представяни като гръцко културно наследство.

Двама служители, облечени като тракийци, обяснили на Боряна Олман и семейството ѝ, че експонатите са гръцки, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.

"Те стояха и обясняваха разгорещено на моя съпруг и на децата как всичкото това златно съкровище произхожда от Гърция", разказа Олман.

След случилото се тя написала оплакване в книгата на музея, последвал и сигнал до българското посолство.

Други българи в Норвегия обаче твърдят, че кражба на история и национална идентичност няма.

"Мисля, че нещата са малко преувеличени. Не знам, не съм била тогава, когато е станал проблемът, и не мога да взема нито една страна. Навсякъде, абсолютно навсякъде, в целия музей, пише, че това съкровище е българско", коментира друга дама.

Несъстоятелни са опитите да се провокира напрежение около изложбата "Легенди в злато. Тракийски съкровища от България", посочиха Министерството на културата. Цялата изложба още от входа на сградата е брандирана с транспарант с надпис "България".

От ръководството на музея "Бригенс" са уверили ведомството, че ситуацията с оплакването на нашата сънародничка от двамата актьори е била решена още на място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
3
 
13
 
! Отговори
Шльоко преди 6 години
Ако прочетете ,,За Произхода на Днешните Гърци'' от Якоб Фалмерайер,доста ще понаучите от историята.Има я книгата на PDF ,Когато Константинопол е бил християнски,гърците от Атина не са искали да приемат Християнството.И интересно защо,не са вярвали и в боговете на Пантеона,а в нещо друго.И това показва само едно,така наречените ,,Гръцки Богове'' наистина не са гръцки,а на древните Пелазги. Изглежда че са дошли като нашественици в Атина.А летописците ги описват като Семити,със староеврейски език.
90
6
 
3
 
! Отговори
До 105 преди 6 години
До До анонимен капутМухъл, аз - ***? Я се таковай yourself!Мразя фалшивите дрънкала, мразя запалянковците! Аз съм се клел на България, бранил съм я и ще я браня, докато дишам! А такива крескачи без топки, които нищо не са сторили за България, дълбоко презирам!
89
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 92Виждам, че си клъвнал на онзи мошеник Цветан Гайдарски, който окраде "идеите" на собствения си мъртъв брат и сега си има ЧАСТНА ЦЪРКВА, събира си десятъка от повярвалите му балъци и говори за тракийска писменост, показвайки КОПТСКА писменост! Пълни глупости, но доходоносни!
88
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен това Траки е гръцки термин и звучи като Трухи. Обидна дума за подчинен човек в древността. Идва от древна Троя (Която се е наричала Илион) след гръцката победа хората там са наречени троянци, поробени, завладяни. По късно така са наричали и османлиите населили същите земи и за тях е било обида и са го знаели и нес допускали да бъдат наричани така. Чак до Ататюрк. А населението по нашите земи си е имало няколко държави и са се наричали със собствени имена. Но на кого ли му пука за това.
87
7
 
5
 
! Отговори
До СПАРТАК преди 6 години
Ура-а-а! Те, скопияните по това приличат на нас, с това доказват, че са българи! Най-най-най! Умньо, много си смешен! На Афганистан авиокомпанията се казва "Ариана". Последният шах на Иран беше Мохамад Пахлави Ариа Мехр.А имаш ли представа колко хилядолетия има между Варненския некропол и появата на ариите по нашите земи? Плян-плян! Неграмотно, ама патриотче.
86
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен90 Траките не са имали писменост и затова не можем да определим езика им.Но тракийският език определено е оказал влияние в говора,а от там и в писмеността на народите,които населяват земите,на които се е простирала древна Тракия.Но с това се занимават учените -историци и лингвисти и др.
85
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен91 Защото езикът е отворена система и се променя с времето.Влияе се от преселението на хората,а в света е имало най-малко 4 такива...още пише в учебниците по лингвистика...
84
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНищо не е останало от онова население. Георги Кастриот се е предал и приел исляма. Помогнал е на турците да избият собствените му хора. В днешна Албания са му вдигнали паметник, гледа на запад и не пише Георги Кастриот а Скендер Бег. След тия събития турците се убеждават, че няма да се справят толкова лесно и започват ислямизация на местното население. Най-голям успех имат в Босна, месните албанци се изселват към Косово и България (Интресно зашо) а турците докарват оная ***.
83
3
 
4
 
! Отговори
СПАРТАК преди 6 години
До 95Отличен коментар. Отваряй им очите на клетите заблудени тракобългарчета, че на мен ми излезнаха пришки на езика и мазоли на пръстите от просветителска дейност. Много е заблуден и затъпял тоз народ. Много е наивен и овчедушен. Типично по тракийски.
82
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЗащото са дошли от Анадола и са преки наследници на хетите. А италианския е смесица от римски и местни, предимно етруски езици и диалекти. Латинския е залегнал във всички ЕС езици с изключение на славянските. Славянските произлизат от тракииските говори и малко смес от тюкски и балтииски.
81
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 92 То и днешният български малко общо има с българския език от 8век
80
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко е целенасочено.В България никога не сме търсили настоятелно историческата истина,а са ни налагали теории, които са изгодни на великите сили и на техните балкански съюзници/Гърция,Сърбия/.Гърция има политика на силна пропаганда и всички независими историци знаят,че те крадат древната си история от траките/Спарта,Троя,Боговете,митологията и т.н./.Лошото е,че ние нямаме подобна политика,а подвластните на Русия и САЩ наши историци работят само по поръчка. Археолозите ни също.Това е проблема.
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 87 Я по-добре се поинтересувай за историята на албанците, Георги Кастариот/Скендербег/ от Анадола ли е дошъл, да се бори срещу турците през 15век,пратеничествата на западни крале в Албания през14-15век за съвместна борба с турците,в една от тях е и Фружин в унгарска делегация, доказва, че албанците са си били там и се борят срещу завоевателите турци.
78
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изследване на генома на европейските народи. Водещи страни са Испания и Великобритания. Програмата завършва през 2006 г. и е публикувана официално. Може да се изтегли в pdf формат и да се прочете. Има я и на български с графики и цветни картинки за по подробно и нагледно обяснение. Колкото до езика на "траките" вече са открити няколко артефакра с надписи с много подобно на кирилица писмо но от античността и перфектно се четат на български със смисъл и разбиране. Толкова ...
77
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Римската империя е основана на Апенинския полуостров езикът им е бил латински защо в днешно време говорят на италиански?
76
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Българите след като са траки, защо никога не са говорили тракийски"Ти на какъв език говориш сега и защо спокойно можеш да се разбереш с още 300 млн. човека в Европа? А? Я кажи като си толкова умен. И внимавай какво ще кажеш за славяните, щото автоматично ще отидеш в графа САНТА СИМПЛИЦИТАС
75
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки който споменава думата славянска и славянин показва че е пълен профан и невежа по темата.
74
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Спартак. Стига с тези арийци, до появата на Хитлер с неговите откачени теории за нацийте, никой не се е впечатлявал от арийците. Истинските арийци са в Персия/Иран/, Таджикистан и някой народи на средна Азия. Благодаря, не искам да ме причисляват към тях. Българите след като са траки, защо никога не са говорили тракийски, а според византийски хронисти, сме едноплемени със сърбите и затова никога не сме вземали пленици по време на война с тях, а сме пускали да си ходят.
73
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКакви илири те гонят бе, това са си албански измишльотини. Албанците са докарани от турците през 15 и 16 век от територията на днешен Азербейджан. Даже и днес си има област Албания в Азербейджан. А на балканите най древни по кръв сме ние. Генетично е доказано, че 60% сме траки и днешните румънци са със същия генен отпечатък като нас. А за гърците са доказа, че са смесица от анадолски, нашенски и италиански гени и нямат общо с древните елини. Езика не определя гените.
72
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен84 Древните траки не са изчезнали,като дим,а са се свесили с българи и гърци предимно.По-голямата част на древна Тракия е на българска земя,затова българите носят в по-голяма степен тракийския генетичен код.Попитай в National Geography.