Възмутена българка: Представиха тракийските съкровища за гръцки

Има ли скандал с изложба в Норвегия?
235

Българка, посетила музея в Берген, твърди, че съкровищата от фондовете на 12 българския музея, били представяни като гръцко културно наследство.

Двама служители, облечени като тракийци, обяснили на Боряна Олман и семейството ѝ, че експонатите са гръцки, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.

"Те стояха и обясняваха разгорещено на моя съпруг и на децата как всичкото това златно съкровище произхожда от Гърция", разказа Олман.

След случилото се тя написала оплакване в книгата на музея, последвал и сигнал до българското посолство.

Други българи в Норвегия обаче твърдят, че кражба на история и национална идентичност няма.

"Мисля, че нещата са малко преувеличени. Не знам, не съм била тогава, когато е станал проблемът, и не мога да взема нито една страна. Навсякъде, абсолютно навсякъде, в целия музей, пише, че това съкровище е българско", коментира друга дама.

Несъстоятелни са опитите да се провокира напрежение около изложбата "Легенди в злато. Тракийски съкровища от България", посочиха Министерството на културата. Цялата изложба още от входа на сградата е брандирана с транспарант с надпис "България".

От ръководството на музея "Бригенс" са уверили ведомството, че ситуацията с оплакването на нашата сънародничка от двамата актьори е била решена още на място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тракия е географска област, както и македония. Никоге не е имало народност траки. Племената се казват Одриси и Елмеки.Това че на някой български псевдопрофесор по история му е хрумнало, че има народност тарки си е негов проблем.
110
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите имат общо с траките, толкова колкото бушмените от Южна Африка имат общо с ескимосите в Северна Канада.Траките са друга култура, която няма нищо общо с примитивизма на българите.
109
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите са крадци на история, подобно на македонците, на които се подиграват.И това го знае целият цивилизован свят.
108
10
 
7
 
! Отговори
до 126 преди 6 години
Българите носят гена на конекрадците дошли от степите на Централна Азия.Не случайно днес най-големите автокрадци в Европа са българите.Но те не са виновни - виновен е гена.
107
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато си никой и няма на какво да се опреш, започваш да съчиняваш, без да се срамуваш от това, че не знаеш нито история, нито философия, нито разбираш от изкуство, от култура, от религия, че знаеш само, че ако дръннеш на патриотичната струнка, ще имаш някакъв успех. Макар и само сред посредствени алитарати като теб. Да ти е сладко!А дотогава научи кой е Омир, Платон, Аристотел, Епикур, Сенека, Еврипид, Софокъл, Езоп, Поликлет, Фидий,Диодор, Солон, Архимед и хиляда други преписвачи от тракийски
106
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 114 Сръбската историческа литература е най-фалшифицираната в света!Загубил си си времето четейки я.
105
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен119 Тракия не е Елада,а съкровището е тракийско.Българите носят гена на траките,защото България още от Средните векове се простира предимно ,на територията,която са обитавали траките.
104
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гърците са някакво племе дошло на балканите от Африка по времето на траките. Те нямат нищо общо с траките докато ние сме част от тях. Не за първи път това гръцко племе се опитва да си присвоява история , култура , митология и наследство. Троянската война е война между тракийски племена, а не между гръцки. Как смеят и кой им позволява това безчинство ?!
103
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 117 В Античноста народите, са чули подобен говор на българския, а и на някой словенски език, колкото са чули и марсиянски език.
102
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде да не замязваме на македонците, ако може.
101
5
 
13
 
! Отговори
Бг преди 6 години
Пословичната българска наивност, е оставила гърците да си развяват коня. От 40 г. гърците пари печелят с митове и легенди и кражба на тракийската история , наглостта им стига до там да твърдят че траките не са траки а гърци. За тяхно съжаление има наука наречена генетика и тя казва, че траките сме ние, днешните българи. Оставка на министъра на културата и та посланика ни в тази държава.
100
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 119 Съкровището има нещо общо с древна Елада, колкото Гърция има общо със златото на Европейските Банки.
99
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Времето, от което е съкровището е време, когато въобще не е имало нито българи нито славяни. По тези земи е била само ЕЛАДА или Древна Гърция.Така че е е напълно нормално съкровището да е представено като гръцко културно наследство.Ако го представят като българско би било смешно. България е създадена около 1 500 години по-късно.
98
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българските мандри около Сандански и Петрич ,изкупени от гърци ,произвеждат българско саламурено сирене в тенекии, изнасят го за Гърция и там го препакетират в по-малки разфасовки и го продават из цяла Европа като саламурено ГРЪЦКО сирене. Всички европейци са наясно че това сирене е ГРЪЦКО.
97
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименОтговора се съдържа в коментара ти. Учи се в домашна среда. А славяни няма. Термина е словени, идва от слово. Хора които се разбират помеждуси. другите са неразбираеми нарекли саги немци, неми. А това идва да ти каже, че този език се говори по нашите земи от античността та до наши дни.
96
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 114 Намери от кой, да търсиш достоверен източник за произхода на албанците!!! Точно за Албания Сърбия няма да каже нищо добро.
95
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като се има в предвид, че хората в ранното средновековие са били неграмотни, и не е имало медии от където да се налага определен език, то езикът се е научавал в домашна среда. Как така стана, че един древен народ, като тракийския, за който тук някой твърдят, че сме техни потомци/85%от гена на българина/изведнъж проговорил на славянски език? Това ми прилича повече на напъните на комшийте, които се изкарват потомци на македонците, те също твърдят, че някой им бил иследвал гена.
94
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименИма историческа литература на сръбски. Книгата се казва "Велике селбе сърба и балканских народа 15-16 век. Там е описано подробно, след първия натиск християнското население от днешна албания, предимно българи, сърби и аромани започва да се изселва. Сърбите към Херцеговина, Краище и Панония а Българите и ароманите към бившата България. Обезлюдява се днешна Албания и част от Македония и там Турците докарват арнаутите от Азербейджан, част от мемелюците, светли и русоляви.
93
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 98 Значи от,, онова" население/в днешна Албания/ от 14-15век, нищо не е останало, но от траките по нашите земи останало, за които няма сведения от 4 - 5век, и ние сме тези траки!?! Странна логика!
92
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На древните елини им е било ясно, че цялото население на север от Тесалия е един народ и са изпадали в ужас от това тези племена да не се обединят и да не образуват собствена унитарна държава. Написали са си го черно на бяло. Знаели са, че нямат шанс и са измислили тактиката "Разделяй и владей". Не са успели с владеенето но с разделянето са успели. Та така наречените траки, скити и сармати са владеели територии от Балканите и Ц. Европ до Китай. Единоезични и единородни, то и сега си е така.