Възмутена българка: Представиха тракийските съкровища за гръцки

Има ли скандал с изложба в Норвегия?
235

Българка, посетила музея в Берген, твърди, че съкровищата от фондовете на 12 българския музея, били представяни като гръцко културно наследство.

Двама служители, облечени като тракийци, обяснили на Боряна Олман и семейството ѝ, че експонатите са гръцки, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.

"Те стояха и обясняваха разгорещено на моя съпруг и на децата как всичкото това златно съкровище произхожда от Гърция", разказа Олман.

След случилото се тя написала оплакване в книгата на музея, последвал и сигнал до българското посолство.

Други българи в Норвегия обаче твърдят, че кражба на история и национална идентичност няма.

"Мисля, че нещата са малко преувеличени. Не знам, не съм била тогава, когато е станал проблемът, и не мога да взема нито една страна. Навсякъде, абсолютно навсякъде, в целия музей, пише, че това съкровище е българско", коментира друга дама.

Несъстоятелни са опитите да се провокира напрежение около изложбата "Легенди в злато. Тракийски съкровища от България", посочиха Министерството на културата. Цялата изложба още от входа на сградата е брандирана с транспарант с надпис "България".

От ръководството на музея "Бригенс" са уверили ведомството, че ситуацията с оплакването на нашата сънародничка от двамата актьори е била решена още на място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен43 Така е,според една легенда,всички викинги са избити до един от шведите,като преди това попаднали в клопка.Тези,които живеят днес в Норвегия са са бледо тяхно подобие,което прави всичко,което му поискат и си платят.
70
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви траки ви се привиждат българския ген, като според западни учени дори гърците тече повече славянска кръв, отколкото гръцка. Единсрвената нация на балканите с преобладаващ ген от древноста са албанците за които болшинството от историците ги смятат за наследници на илирите.
69
7
 
10
 
! Отговори
СПАРТАК преди 6 години
Колко са държавите в света чието име завършва на Ария, тоест арийци? Не са много. Българите са 100% чисти траки. Още по времето на Херодот траките са най-многобройният етнос след индийците. Той го е казал. Затова на български (славянски според руската шовинистична доктрина) днес говори половин Европа и Русия. Европа започва оттук. От варненският халколитен некропол. България е от Италия до Сирия и от Сибир до Солун и Самотраки. Точка.
68
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха,ха,ха!Нито един уважаващи себе си музей,или изложба,не би допуснал този кич-с гръцките клоуни на входа,да разправят измишльотини,като норвежкия.Норвегия трябва да направи повече за ограмотяването си по древна история,литература в световните библиотеки,колкото искаш.
67
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен80 Нациите се смесват,не изчезват.Така ли ви учат в дивата азиатска страна Русия?Нациите се обогатяват и смесват...Само там и в Сърбия мечтаят за "чиста нация".
66
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 76 Ти си мно-о-о готъп,но.Така ли ви учат в дивата страна Русия?Или БЮРМ,Сърбия,все е дно.Та,къде са се "изпарили"според тебе тракийците?Защо древните гърци,които са живяли във времето на тракийците,не са се изпарили,или "античките",за каквито се смятат западните ни съседи,по заповед на хазарския дивак в Кремъл?Кой ти каза,че на Балканите Аспарух не бил заварил "никой"?Ужас!Не си ли чувал,че народит есе смесват през вековете,хилядолетията,особено на територия на кръстопът,каквато е нашата?
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 76Технологиите и всичко останало е изчезнало така изчезват и траките. Както върви и европейската цивилизация ще изчезне до 60-70г. с тези темпове на "миграция".
64
5
 
2
 
! Отговори
муспи преди 6 години
Освен това, Соломон Паси е упълномощен от българското правителство да заяви пред трудящите се маси, - че азбуката не е написана от Кирил и Методи и даже не от Ленин, а от ромските братя Киро и Мето Богоизбраните. Тях ги тачи народа и за тях се носят легендите че биле мускулести като самия Соломон Паси, и приказно устойчиви в най важното, интимното - малки соломончета пасета! Тях ги признава и Сорос, и Синедриона ги обяви за Окончателното Решение по тази *** азбука!
63
2
 
12
 
! Отговори
СПАРТАК преди 6 години
Семитите нарекли се гърци са най-големите узурпатори и манипулатори на световната история. Нито един паметник, статуя или сграда от така наречения елинистичен период не е създаден от тях. Нека в днешна Гърция някой да направи на ръка, с чук и длето цилиндрична мраморна колона дълга седем метра и два в диаметър, тежаща около 40 тона. Айде мислете с тия глави. Дори най-съвременните каменоделски каруселни стругове не могат. Историята е твърде различна от това което са ви казали заинтересованите.
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За мен арабите са най мешани между бели,азиатци и африканци.
61
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 59Българите са имали мощна армия, но като брой са били много по малобройни и са претопени от траки и малко славяни.
60
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До САНТА СИМПЛИЦИТАС 71 България се намира на по-голямата част от територията на древна Тракия.Тя,драги ми съседе не се е изпарила във въздуха,хората не са изчезнали,а са се смесили с народите,които живеят на тази територия,затова българският ген съдържа и гена на древните траки.Чети в National Geography.Там можеш да си изпратиш проба и да ти кажат от кой генетичен код произхождаш.
59
5
 
2
 
! Отговори
До 59 преди 6 години
Грешиш. Българите да се изкарват траки идва това, че им се иска да са "бели европейци". Ако може и да червенокоси като по стените еха. Историята всъщност не е запомнила траките с почти нищо. Българите, които създават държавата ни, не са завареното население на балканите, макар и българи малко преди да пристигне Аспарух да е имало. Той не е дошъл ей тъй случайно да напои коня. Тези българи също са били доста белички и с тях трябва да се гордеем.
58
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европейците населяващи България са наследници на траките културно и генетично.
57
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 56 Говориш,като пияна рускасвиня.
56
7
 
5
 
! Отговори
САНТА СИМПЛИЦИТАС преди 6 години
Все още има невежи които не отъждествяват тракиец с българин. Жалко. Дано внуците им го научат.
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гърците никога не са имали силна,обединена държава,може би,поради разпокъсаността си вследствие на географските особености-острови,откъснати един от друг,полуострови,закрити от скали и непроходими места,разделени от морето.Скалиста и неплодородна територия,а тогава не е имало туризъм,от който сега живеят гърците.печелили са,предимно от войни,Градовете-държави никога не са били на едно мнение и винаги са си съперничили и водили войни помежду си.Без ЕС,днас Гърция нямаше да съществува,като държав.
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-вероятно така са били инструктурани служителите в експозицията, за да привличат внимание и за да спечелят аудитория/Гърция продава по-добре от нас/. Другият вариант е, както хората споменават отдолу в коментарите, е че с IQ под 80, което също е много вероятно.
53
1
 
13
 
! Отговори
СПАРТАК преди 6 години
"Траките са населявали на времето Мала Азия, днешни територии на Румъния, Турция (европейската част също), България и Северна Гърция. Интересно как са българи?"Интересното е че не си си направил труда да прочетеш и плямпаш. Иначе щеше да знаеш. Троянците са траки, тоест българи. Ахил е българин. Чети бе, сега има интернет!
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 61 Да,Византия не е Гърция,нето гражданите ѝ са гърци.Вярно,че гърците са живяли в пределите на Византия,където повечето учители и администратори са били гърци,но Византия е Източното римско царство-императорите са били римляни,които са сключвали смесени династични бракове.Това име и дават учените по-късно,като империя ,в нея са живели много народи,включително и гръцкия.