Тръгва подписка: Необлагаем минимум и гъвкав ДДС!

Леви формации настояват за по-ниски ставки за вода, храна и др.
11 сеп 2017 16:30,
69
Тръгва подписка: Необлагаем минимум и гъвкав ДДС!
Снимка: Reuters

Национална подписка ще събира подкрепа за въвеждане на необлагаем минимум и гъвкав ДДС. Инициативата е на няколко граждански организации, синдикати и партии. Според тях необлагаемият минимум за доходите на физическите лица трябва да е поне до текущия размер на минималната работна заплата – 460 лева.

Инициаторите на подписката смятат и че трябва да се въведат намалени ставки на ДДС от 9%  за вода, основни и детски храни, базови лекарства, учебници и книги.

Гражданската инициатива е под мотото "Да спрем машината за неравенство! За справедливи данъци!".

Още по темата

Подписите ще бъдат внесени в парламента успоредно с внасянето на бюджета за 2018 година, информира БТА.

"Данъчната система в България днес е грубо изкривена, няма друга европейска страна, в която да няма отстъпки за хората с по-ниски доходи", каза председателят на Сдружение "Солидарна България" и икономически съветник в КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

Според нея и икономистът Димитър Събев у нас данъчното бреме пада върху плещите на скромните български семейства, докато компаниите и хората с най-големи възможности се възползват от многобройни писани и неписани вратички в данъчните закони.

"Стават десет години откакто беше отменен необлагаемият минимум за хората, които получават минимална работна заплата", припомни Григорова. Според нея за тези години, вместо да настъпи благоденствие, според данните на Евростат растат неравенствата.

"Изследвания показват, че разликата между доходите на най-бедните и най-богатите 10 на сто от българите е вече 13 пъти, докато в Европейския съюз е 8,5 пъти, а в съизмерими с нас страни като Чехия, Словакия и Словения - под 6 пъти", пише в подписката на инициативата.

Организаторите допълват, че всеки от нас, дори и да получава минимална работна заплата, плаща 10% данък върху доходите, а дори и безработните и хората на социални помощи плащат данък под формата на ДДС, когато купуват хляб, мляко и ежедневно необходимите стоки за оцеляване на техните семейства.

"За българската хазна няма значение дали купуваш яхта или учебник за детето: върху всичко се начислява 20 на сто данък. И това е само една от проявите на дълбоката данъчна несправедливост у нас", се заявява в подписката на инициативата. В нея пише още, че за разлика от развитите западни демокрации, в България прогресивният данъчен модел е сменен с "плосък".

Инициативата е подкрепена от: КТ "Подкрепа", "Българска антибедност мрежа", Сдружение "Солидарна България", "Колектив за обществени интервенции".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
4
 
18
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До АнонименПатриотите и представителите на ГЕРБ във форума всеки път измествате темата в друга посока, когато темата не ви е угодна, естествено.Темата не е за сивата икономика, която е във вашите глави и усти.Темата е за необлагаемия минимум и за ДДС.
44
5
 
19
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
Крайно време е МРЗ да прескочи границата от 500 лв.
43
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сивият сектор според едни заема 1/3 , а според други над 50% от икономиката на България. В това е проблемът, и затова вместо да се освобождават от данък, тези, които укриват доходи, трябва данъка им да се увеличи, примерно за сумите до минималната заплата да се плаща 20% ДОД, а за над МРЗ по 10%, както е сега. Това е и начин да се накарат дебвловратите бизнесмени да плащат повече.
42
5
 
14
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До Против.Тая ваша мантра се изтърка. Това със сивия сектор е алабалистика, която вече не върви.
41
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Необлагаем минимум би могло да има, ако укриването на доходи е под 5%, а не над 30%, както е сега.
40
5
 
14
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До ФактЕдно и също повтаряте като изтъркана грамофонна плоча- вземат пари на ръка, вземат пари на ръка...Това беше преди години, вече не е така, с изключение на строителния бранш и някои единици ЕТ. Колко мислиш дават- 15-20 лв.на месец. И на тях данък ли ще сложиш? Знаеш ли колко работодатели плащат под МРЗ? Хората се скъсват от работа-в края на месеца 300лв. Това, че в Сф дават пари под масата, не значи, че и на други места е така. Не слагайте всички под общ знаменател!Сивият сектор се стопи.
39
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плоският данък беше правилен ход по онова време на тройната коалиция (БСП+ДПС+НДСВ), както и това, че не е отменен. Едно връщане на необлагаем минимум и прогресивно-подоходна скала на облагане за ДОД, ще доведе до нов скок на укриването на доходи и съответно до повишаване на данъците. Държавата ще не ще, ще трябва да компенсира резкият спад в ДОД с повишаването на други данъци, примерно като направи ДДС от 20%, както е сега на 30%. Това, че мошениците няма да плащат ДОД, е за наша сметка.
38
9
 
12
 
! Отговори
Против. преди 6 години
Вече и децата знаят, че 90% от работещите се водят на минимална и взимат още разликата на ръка. За семейноподоходно облагане, намалена ДДС ставка на лекарства, учебници и стоки водещи се от първа необходимост. Хора без образование и без един ден трудов стаж да нямат право да гласуват.
37
10
 
6
 
! Отговори
добри ли са левите преди 6 години
Ето кой се грижи да се поддържа бедността у нас. Левите излизат с "хуманна" стръв. Ако се приеме тази глупост, много голяма част работещи ще бъде назначавана на необлагаемия доход и данъци - йок! Подобно на осигуровките на минимална заплата. После масите ще реват защо пенсиите остават ниски, а болниците не лекуват и помагат населението да се преселва по-скоро във вечността.Левите бе! Осигуряване на електорат! Това правят!
36
4
 
12
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
Къде е подписката?Ако е реална да я пускат и в провинцията! Там хората са най- зле.
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВъв Франция няма и не зависи от оборота, във Франция фирмите плащат плосък данък както фирмите по цял свят.
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СчетиНе, грешиш. Данък печалба е 10%, осигуровки се плащат от всички, и от работиците, и от ЕТ, кой изкарва парите за осигуровки, работодателя от джоба ли ги плаща.
33
4
 
14
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Всеки знае, че в България масово се взимат пари на ръка, хората се водят на минималната работна заплата и не се плащат данъци и осигуровки. Само това е достатъчно, за да не се освобождават от ДОД сумите от заплатите до минималната заплата. Защо аз да плащам огромни данъци и осигуровки, а някакви престъпници укриващи доходи, да не плащат нищо. На това отгоре на мен ми вдигат данъци и осигуровките, за да има пари, защото престъпниците не плащат осигуровки и данъци за доходите си. Да плащат!
32
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата прибира 20% от всичките ти пари за това че ги харчиш.Отделно си плащаш всякакъв вид осигуровки.Накрая като ти трябва линейка, няма защото няма пари и поредният данъкоплатец си заминава.
31
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Купуваме на тези цени, никой не е луд да ги сваля, работим за 400 лв, много ясно, че няма да ни плащат повече. Трябва да "пораснем" ама вече наистина,а не само да си пишем тука и довечера на ракия пред телевизора...ама и аз съм един романтик...Да ви се похваля, днес поръчаш от новите скъпи и цветни учебници на осмокласника. Брат му, който е 3 години по-голям, имаме всички учебници, ноооо нали е НОВАТА ПРОГРАМА ми отидеха близо 200лв. ЗА КНИГИ КОИТО ВЕЧЕ ИМАМЕ.
30
5
 
10
 
! Отговори
Селянин преди 6 години
До гражданинГрешка. Сегашното положение е въведено от г/я Станишев и тройната.
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Беден капиталисте, ти още малко ще поискаш и да получаваш 50% от евродепутатската заплата.
28
3
 
9
 
! Отговори
Счети преди 6 години
До ДанъчнотоАко си ЕТ и печалбата ти е над 5040 лв. Върху горницата внасяш още и 30 % осигуровки. Като сложиш и дънък печалба 15 %. Стават около 50 % данъци ако си над 5000 лв. резултат за годината.
27
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Фирмите по цял свят плащат плосък данък, никъде няма стъпаловиден данък за собсвениците на фирми"Във Франция има и зависи от оборота на фирмата.
26
8
 
9
 
! Отговори
гражданин преди 6 години
а добро утро. пак ли ще откриваме топлата вода бее...... преди ГРОБ имаше НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ И ПОДОХОДНО КОРПОРАТИВНО ОБЛАГАНЕ,ама го премахнаха и въведоха и десятък...........