КНСБ: Домакинствата обедняват от данъчното облагане!

Промените в закона за местните данъци и такси увеличават разходите
10 сеп 2017 14:16, Петя Славова
49
КНСБ: Домакинствата обедняват от данъчното облагане!
Снимка: архив, Булфото

Промените в закона за местните данъци и такси може да доведат до по-големи разходи за домакинствата, което ще увеличи данъчната тежест като цяло, алармират от КНСБ в становище, изпратено до НСТС и парламента, с копие до медиите.

Според синдиката справедливостта на облагане с екоданъци в ЕС е нарушена. Причината е, че в заможните страни са готови да плащат повече в името на околната среда, докато в по-бедните, като България например, трябва да се отчита по-ниската покупателна способност. В същото време обаче трябва да плащаме все по-скъпо заради хармонизацията на екозаконодателството.

Целта на всяка данъчната политика трябва да бъде справедливо разпределение на тежестта между богати и бедни, между бизнеса и труда, смята конфедерацията.

В тази връзка КНСБ припомня и своите аргументи и предложения по повод цялостната данъчно-осигурителната тежест за следващата година, отправяни неколкократно към българското правителство. На първо място това е двустепенната система на прогресивно облагане.

Максималният осигурителен доход (МОД) постепенно и на стъпки да нарасне до 10 пъти минималната работна заплата, установена за страната; Въвеждане на данък върху финансовите транзакции (0,1 на сто); Повишаване на данъка върху приходите от дивиденти от 5 на 10 на сто с оглед следване на еднаква логика с тази на корпоративното облагане.

По този начин би се постигнало едно по-ефективно преразпределяне на средства във финансовия сектор, предвид огромните печалби и липсата на реинвестиции от страна на инвеститорите.

От сидниката предлагат още допълнителни данъчни стимули за повишаване квалификацията, както и прилагане на т.нар. зелени данъци, способстващи за намаляване енергоемкостта на производствата, пише БТА.

Отсъствието на елементарна справедливост и солидарност на равнище общество вече не е само в съзнанието на гражданите, но и в гнева, предизвикал техните протести. Затова искаме промени, възстановяване на справедливостта и атакуване на бедността, посочват от КНСБ.

Постепенното обръщане на съотношението преки/косвени данъци, чрез повишаване дела на преките налози и намаляване този на косвените, доближавайки се до средните нива в страните от ЕС, е важна стъпка в тази посока, смятат синдикалистите.

Те настояват, че сегашното данъчно облагане е неприемливо, имайки предвид, че говорим за най-бедната страна в ЕС-28, при тенденция за постоянен растеж на линията на бедност, отрицателен демографски прираст и все по-голяма група хора, попадащи в категорията "работещи бедни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кога ще променят несправедливата такса смет която се плаща на жилище, а не на брой живуще в жилището? Аз съм сама и плащам толкова, колкото и съседите, които са 7 човека. Логично е, че моите отпадъци са 7 пъти по-малко.
42
2
 
3
 
! Отговори
Комсомолец преди 6 години
До кристаВсеки ден пенсионер хвърля на алоизманик минимум по 5хил.лева джобни пари.Паркингите не стигат за личните автомобили.Цените на жилищата хвърчат нагоре,а можеш само на"зелено"да си купиш жилище.Готовите са продадени.По празниците граничните пунктове са задръстени от желаещи за почивка в чужбина.Заведенията са пълни денонощно.Кофите за *** са пълни с изхвърлена храна.Магазините за стр.материали въртят луди обороти.Безработни без никаква квалификация не приемат под хил.лв.работа.
41
1
 
2
 
! Отговори
Комунист преди 6 години
До АнонименСолидарност, социално, социализъм и т.н. Абе, кажи го болен здрав носи.
40
1
 
3
 
! Отговори
Кретен преди 6 години
Да, бе! А вдигането на минималните осигурителни прагове и процентите на осигуровката за старост не водят до обедняване? Тези няма, няма и се изакат. Лошото е, че матреала реагира първосигнално, без да се усети, че някои мерки влошават положението му и печелят само шмекерите.
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо "МОД" да е 4800 лева ?Говорим за солидарна система, а моля ви, обяснете ми, къде е солидарността в този вариант ? Ако имам 35 години стаж с тази заплата, пенсията ми няма да е 3500 лева. Ако остана без работа, 90% за 9 месеца от тази заплата, няма да ми давате. В болницата, няма да получа по-добро здравеопазване, от здравно неосигурените.По-добре е да си заделят по 1000 лева за инвестиции в ралични инструменти всеки месец и след 35-40 години, ще взимам повече, от 50 пенсионера.
38
3
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
"Предлагам подоходно корпоративно отбалгане на фирмите и премахване на плоския корпоративен данък - при печалба над 100 хил лева - 50% данък, над 1 милион лева печалба фирмата плаща 70%, печалби над 10 милиона да се облагат с 80% данък"И след има няма 1 година ще фалираме. Няма да остане фирма тук. Кой е луд инвестира в бизнес като може да си ги държи на борсите на запад за 5% на година без рискове.Луд ли си ?! Съветите ти не стават.
37
1
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
Справедливо е да се плаща според изхвърления ***. Колкото повече правиш *** значи харчиш повече и следователно имаш и пари да си плащаш за това.Всякакви останали опити са изкривена демокрация.
36
1
 
1
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До ПОЛИТИКА ако на някой са му останали, то нека с всякакви такси например трансакция или преглед на сметка да му ги вземем и тях.
35
1
 
7
 
! Отговори
ПОЛИТИК преди 6 години
Най-добре като през 97-*** - да вкараме задължително парите на хората в банките чрез мерки за ограничаване на КЕШ-плащанията и после да фалираме банките. Така ще приберем всички спестявания на хората и ще поставим устремно ново начало. Няма какво да си играем на промени в данъчните системи.
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Недоволен"Предлагам рестарт на цялата държава."По-добре да я предадем на вторични суровини за рециклиране.
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До кристаЩеше да е смешно, ако парите от данъците се харчеха за обществено благо и говорехме за обедняване чрез данъци. Но когато милиарди данъци изтичат в нищото (разбирай в политически джобове) никак не ми е смешно да се говори за обедняването чрез данъци, а съвсем правдоподобно. Истината е, че политиците ламтят за все повече пари и старанието им е да оглозгат колкото може повече джоба на българина. Разбира се, с обяснения за търсене на повече справедливост, докато търсят повече приходи.
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът не е колко данъци плащаме, а как се употребяват парите от данъци. Обществените пари се изсипват в каца без дъно - оттам изтичат под формата на издръжка на политиците, партийни субсидии, смяна на скъпите депутатски возила всяка втора година, тузарските имоти, в които живеят и финансиране на скъпите им почивки и безумни командировки в екзотични дестинации. Това само за легалните течове на обществени пари, без далаверите, обществените поръчки и парите изтекли през здравеопазването.
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами оставаше да забогатява след облагането. По-голяма глупост не бях чел.
30
3
 
17
 
! Отговори
криста преди 6 години
По-смешно нещо не съм чувала - обеднявали хората от данъците ! Обедняват от ниски заплати, от липса на работа, от алчността на работодателите......
29
2
 
11
 
! Отговори
Ангеларий преди 6 години
Какви доходи, какви 5 лева? Някой знае ли точно колко са безработните в България( освен тези регистрирани в бюрата по труда)? След още малко време, безработицата ще е най-големият проблем на България, а и на почти всички държави. Тава ще създаде проблем със сигурността на всички останали в държавата, освен ако не се въведе безусловен базов доход...
28
1
 
25
 
! Отговори
the Ghost преди 6 години
Обедняваме от ниски заплати и продажни Синдикати, който не се интересуват от интересните на работещите
27
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ са комунисти!
26
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам на следващите избори да изберем БСП. БСП ще намали данъците на 2%.
25
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво се случва когато релсите на Капитализма свършат и влака спре? При Ленин всички слизат правят съботник и полагат нови релси. При Сталин машиниста се разстрелва! При Хрушчов вземат се релсите зад влака и се полагат отпред. При Б. Борисов- началник влака и кондукторите клатят вагоните машиниста надува свирката а пътниците си мислят че влака върви!
24
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гласувайте за Гроп , гарантирано вдигане на данъци и такси