Данък богатство – панацея или демотивация на работника?

Въвеждането му няма да даде нужният резултат, твърдят финансисти
Обновена: 12 сеп 2017 10:01 | 12 сеп 2017 09:47, Боряна Павлова
104

5322 гледания   |  Още видео
Трябва ли да има данък богатство? КНСБ поиска по-заможните българи да бъдат облагани различно.

Целият свят се занимава с един важен проблем - неравенството. Вероятно от КНСБ са се опитали да се преборят с това. По информация от БНБ от 2012 г. насам процентът бедни хора се е увеличил почти двойно. Това посочи финансистът Мика Зайкова в студиото на "България сутрин".

Още по темата

"България се развива по-бавно, отколкото трябва. С преразпределението на средствата държавата не може да забогатее, тъй като този, чиито доходи се облагат повече, ще бъде дестимулиран да си върши работата и ще бъде ниско продуктивен. Абсолютно отхвърлям идеята на КНСБ", посочи икономистът Владимир Каролев пред Bulgaria ON AIR.

Според Зайкова предложението на КНСБ е в посока прогресивно облагане, но ако се въведе действително ще повлияе на бедността, като направи бедните по-бедни.

"Въпросът е дали плоският данък е изчерпал възможностите си. Преките данъци, които са много ниски, няма накъде по-ниско да вървят. Ако ще правим нещо, трябва да направим реформа на цялата данъчна система", подчерта тя.

А притесненията на Каролев са, че "въвеждането на данък богатство ще увеличи бюрокрацията, ще увеличи разходите за данъчни служители и надали ще увеличи сериозно приходите".
 


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
5
 
13
 
! Отговори
варненец преди 1 година
Предложението е много по-обхатно от данък боигатство, реално то такъв данък не се и предлага. Предлгата се 2 неща:
1. Преференциална ставка на ДДС за храни и лекарства, така както е по белия свят. Дори и в западнала Турция храните са с 9% ДДС вместо с 19%, същото е в Гърция, Румъния, Германия и т.н. Причината е, че това са социални стоки и хората трябва да могат да си купят ядене и лекарства, а не да им смъкваме кожите от гърба защото са гладни или болни.
2. Въвеждане на необлагаем доход.
5
7
 
9
 
! Отговори
решението преди 1 година
Предлагам да рзвием автомобилна инсдустрия, да вземем 2 трилиона заем и 50 години да развиваме производство на автомобили. След това ще вземем още 4 трилиона заем да пробием на пазара с българските автомобили и така след 100 години ще можем да конкураме БМВ, Мерцесед, Тойота, немските заводи ще затварят и ще уволняват работници, а уволнените немци ще идват в България да работят чистачи в семейстата на българските работници.
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
45% данък за евросубсидираните милионери и милиардери
3
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе ддс на 33% държавата ще мърка. Какви богати данъци какви пет лева.
2
1
 
38
 
! Отговори
Симеонов преди 1 година
След 45 г. стаж дойде време да се пенсионирам.Отидох в НОЙ да ми издават куп ненужни документи и да ми губят времето.Ходих, връщаха ме за глупости,пак ходих,скъсаха ми нервите,макар че имах напълно изрядни документи.
В същото време сградата на НОИ беше препълнена от ци гани,гадни,нагли,вонящи претендиращи за пари.Държавата краде нашите пари да ги дава на тях,а те пък нямат каквото и да е намерение да работят.1 милион са,реват че са бедни и га дове като тази бабичка ще дават нашите пари на тях
1
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ясно,че това не е решение. Богатия е умен и перспективен. Проблема с трупането на пари в една държава се прави с производството и подпомагане бизнеса да продава извън държавата. Рекламиране на БГ стоки и услуги. Висока класификация на работната сила. С едно пре разпределение на част от парите ..Нищо не се постига.