Една вдовица разказва: Лекари ли? Морал? Не бяха хора насреща!

"Казах им - човекът умира. А на телефона: музика, музика", разказа Евелина Добрева
26 сеп 2017 10:45,
154
Една вдовица разказва: Лекари ли? Морал? Не бяха хора насреща!
Кадър: bTV

Нямаш човек насреща. За професионализъм не мога да говоря, за лекарска етика, за морал, за Хипократова клетва, за призванието на лекаря...

Така обобщава поредния си сблъсък със здравната система жена, опитала да спаси съпруга си, но така и не успяла след дълго ходене по мъките – от Бърза помощ през "Пирогов" до "Александровска болница".

За нечовешкото отношение на лекарите тя написа разтърсващо отворено писмо до здравния министър Николай Петров. Стигнало до него, той я поканил на лична среща, след която разпореди паралелна проверка в лечебните заведения.

Драмата се развива във фаталния за Евелина Добрева и съпруга й 16 септември.

Още по темата

Тогава Спас Добрев внезапно се почвуствал зле. Той има проблеми със сърцето, лекуван е допреди дни в болница "Св. Иван Рилски".

Евелина се обажда на тел. 112. Веднъж, втори... Многократно! Линейка идва час и половина след първото й обаждане.

"Вместо да стоя до него и да го успокоявам, стоях на балкона с убеждението, че всеки момент ще дойде линейката", разказа препатилата жена пред bTV.

При обажданията си тя буквално се молела, искала връзка с медицинско лице, което да я насочи какво да прави. Обяснили й и че те нямат връзка с лекарите.

"Казах им: Човекът умира. А на телефона - музика, музика", разказа още жената.

Когато линейката най-после пристигнала, лекарката в нея разбрала, че ситуацията наистина е много сериозна. Евелина й е благодарна, тя си е свършила работата, организирала транспортирането до най-близката до дома им болница - "Пирогов".

Там няма никакви пациенти. Били посрещнати с викове: "Защо ни го карате, има ли сърдечна диагноза". Евелина отвърнала, че има сърдечна диагноза, че преди години в "Пирогов" му спасили живота.

"Не е за тук, колежке, махайте го", викнали на жената от линейката.

Евелина обяснила за последното преливане на кръв в "Иван Рилски".

"Карайте си го там тогава", отвърнали отново с викове от "Пирогов". Лекарката от линейката обяснила, че колата й не е оборудвана, а пациентът може да умре по пътя.

"А при нас ли да умре?", бил отговорът.

В болница "Св. Иван Рилски" обаче няма спешен център, затова Спас бил откаран в Александровска болница, където последвал почти същият разговор. В крайна сметка пациентът бил приет и вкаран в реанимацията. Малко след това починал.

"Пожелавам си това никога да не се повтори за нито един човек", обясни Евелина. Тя разказа, че министърът бил потресен от разказа й и наредил няколко паралелни проверки.

От Спешна помощ пък обяснили, че във фаталния ден имали 12 екипа, а повикванията били 275.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
20
 
! Отговори
Aleks преди 6 години
Точно ако имаше демойрация, която е и социална, нямаше да е така. Бъркате демокрация и извратен капитализъм. Едно общество, което не може да излъчи, контролни органи, финкциониращи закони, които да важат за всички, е въпрс на време да се ***, каквото се случва вече в страната и това не е заради демокрацията, а заради плутокрацията. Единствения морал и ценност стават парите, а не спасяването на всеки един скъпоценен живот.
78
2
 
26
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
абе ква проверка бе...1-2 лекари я има осъдени, я няма. И то за по 2 г. да не могат да практикуват. Кво ще покаже проверката? Че по-малко от 20 екипа обслужват 2 милиона град? Истината е една - лекар на лекар око не вади. Щото утре той ще е на топа. Такава ни е държавата. Този който играе по правилата е най прецакан и незащитен. И докато обикновено ни цакат с пари и нерви, в случая на жената е с най-лошото изгубила е съпруга си. Такава е държавата, затъваме все повече и повече.
77
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали искате безплатно. Ей това е безплатното.12 екипа на спешната при 60 необходими и демотивирани да лекуват лекари.Свиквайте!!!!
76
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
малко им е боят на тези специално! В България има добри и кадърни лекари, но се броят на пръсти. Така, че ако не искате да берете страх за децата и родителите си, терминал 2, тук надежда всяка оставете да се подобри положението. Лъжат ни, че зависи от нас, пълни глупости, ако зависеше от нас никой нямаше да ни дава да гласуваме!
75
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най - важният въпрос е ! - ИМА ЛИ НЕЩО НОРМАЛНО В ТАЗИ ДЪРЖАВА ?Ако някой се сеща поне за едно моля да го посочи !
74
0
 
15
 
! Отговори
Проверка ли?! преди 6 години
Назначена била проверка.... Проверки се правят и по сигнали, но за да няма сигнали - проверки се правят периодично. Разбрахте ли?!
73
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От Спешна помощ пък обяснили, че във фаталния ден имали 12 екипа, а повикванията били 275.===Ако не сте разбрали, тази държава вече е приключила. Ако все пак си мислите, че има шанс да бъдете спасени при подобна ситуация, не забравяйте, че линейката ще трябва да мине през задръстванията в центъра на града. Шоферите не толерират никого, важното е личното удобство.
72
1
 
22
 
! Отговори
Чери преди 6 години
До 66Да, има и съвестни, и отговорни лекари, но в критична ситуация ако попаднеш на другия тип лекари-бездушни и комерсиални,тогава си отиваш от този свят. За последните става дума, такива не бива да бъдат толерирани и трябва да им се търси сметка. За жалост тази жена е попаднала точно на такива, които вредят на доброто име на нашата медицина.
71
40
 
11
 
! Отговори
ьц преди 6 години
Лекарите не са ви играчка. Превантивно не пушете не се наливайте, не се тъпчете със сладки, близко е до акъла. Контра интуитивно лекарите не могат да ви спасят от това което вие сами сте си причинили и майката природа, колкото и да си мислите че те са някакви богове и са ви длъжни. Нищо чудно че с такова отношение и деморализиране към лекарите те започват да отказват. С назначени проверки няма да стане ако хората не го приемат като призвание в живота.
70
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Е така е - пич в Европа не е така,аз живея там,това се случва само в България,защото тази територия географски е в Европа,но народът който я неселява е достатъчно ПР'ОСТ за да не е европейски ! В Европа здравеопазването е напълно безплатно и от никъде няма да те изгонят когато потърсиш мед. помощ както в този български случай ! Вас ви мамят едни и същи червени бандити вече 28 г.,които за съжаление сами си избирате и си купувате здравето по особенно жесток начин ! Тояга е нужна, това е ясно !
69
6
 
24
 
! Отговори
джасмин преди 6 години
Прочетох трагичната история със съпруга на госпожата, прочетох и голяма част от коментарите и моят извод е - Да не дава Господ да ти потрябва лекар в България. Впрочем същото чух и за докторите в Англия и Германия!
68
0
 
36
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Хипократова клетва...морал...човеци....Болниците прашят от уж болни роми...баща ми почина при операция на аневризъм на коремната артерия...в ОБ Пловдив....часове наред имаше болки , които сигурно са били ужасни....молеше се да...никой не ни обръщаше внимание...не знаех кой да подкупя...стаята беше 3 х 2 кв.м. с 5 легла..3 с дебели роми...*** на пълчища...от малки до големи! Персонала преуморен...изнервен ...недостатъчен...молете се да сте здрави.
67
4
 
38
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН НА Р Б преди 6 години
ПАЦИЕНТ, БОЛЕН, СТРАДАЩ В БЪЛГАРИЯ Е ПОДВИЖЕН БАНКОМАТ !!
66
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за такава наглост дървото да играе от сутрин до вечер иначе няма оправяне колко народ умориха вече а се чудят защо ядат шамари
65
6
 
16
 
! Отговори
Е така е преди 6 години
в Европата. Това не го мислихте, кога скачахте, че не сте червени, а. При демокрацията ако имаш кеш си готин, иначе мреш.
64
4
 
23
 
! Отговори
Моля, Безплатно преди 6 години
Никога не е имало Безплатно, не знам на колко си дете но: През соца се взимаха 20 от доходите за здравеопазване и имаше такова. Пишеш неистини. Сега също ни удържат голяма сума от заплатата. Отделно си плащам на частно и нямам гаранция, че ще получа адекватно лечение. Лошото в БГ е че и да си платиш, няма гаранция- НЕКАДЪРНОСТ. Как онкоболните в Англия, Германия и САЩ могат да плащат символична сума за лекарства, деца и т.н.?Били сме в чужбина. Най-скапаната с-*** е в БГНе те е срам! Печалбар
63
9
 
4
 
! Отговори
Безплатното преди 6 години
здравеопазване е комунизъм, опасен за Европа. Тогава *** от модерно капиталистическо здравеопазване.
62
2
 
24
 
! Отговори
Черните списъци преди 6 години
Много опасно "Черните списъци" - които се съмнявах, че съществуваха неофициално. Спомням си, че същия Лекарски съюз протестираше срещу министър Виткова, която искаше частните лекари да не работят в държавни болници. Какво гарантира на хората, че въпросните лекари няма да използват данните за измами, саморазправа, отказ от лечение. Част от лекарите лекуват мутри и създават приятелства с тях. Познавам лекар заплашващ хората с пребиване и мутри, защото са против частната му болница в жилищен блок.
61
19
 
21
 
! Отговори
Край преди 6 години
АААААА докторите не са богове. Не очаквайте да излекуват неизлечимото. Благодаря на българските лекари че винаги ми казваха истината колкото и страшна да е. Щото има и други - Идете в Турция и там срещу много пари ще ви обещаят всичко което може да се обещае и ще ви върнат да си умрете в България. Поклон пред българските лекари и им целувайте ръка че малко останаха. Скоро ще вземат да дават дипломи и на по-зелените - па тогава да видите милосърдие и експертиза.
60
2
 
12
 
! Отговори
Вики преди 6 години
Трябва здравно осигурените да имат карти със партидите си, които след извършване на лечебна дейност да дават като начин на усвояване на средства и след подпис на осигуреното лице. Но това едва ли скоро ще стане.