Три години от трагедията в "Миджур" – 15 жертви, а делото?

По мегаделото са разпитани много, четирима вече са починали
30 сеп 2017 09:50, Петя Славова
11
Три години от трагедията в "Миджур" – 15 жертви, а делото?
Снимка: архив, Булфото

На 1 октомври се навършват три години от взрива във фабрика "Миджур"-Горни Лом, при който загинаха 15 души.
Прокуратурата повдигна обвинения срещу 4 души - собственикът на завода Валери Митков, бившата служителка в предприятието Палма Иванова, която е отговаряла за безопасността на труда, бившият началник на отдел "Контрол на общоопасните средства" в МВР Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова - бивш директор в икономическото министерство.

Още по темата

Съдия по делото е Владимир Стоянов, прокурор Мирослав Костов. В процеса са конституирани 48 частни обвинители - наследници на загиналите, съобщи председателят на Видинския окръжен съд Васил Василев.

След много прехвърляния между видинския и софийския окръжен съд съдебното дело започна в дунавския град през февруари т.г. До днес по мегаделото са проведени 25 заседания. Последното съдебно заседание беше на 13 юли, а следващото е насрочено за 3 ноември т.г., информира Василев.

Състав на Видинския окръжен съд по делото "Миджур" досега е разпитал 126 свидетели. Разпитите на свидетели и на вещите лица ще продължат дълго, коментираха магистрати. Пред съда трябва да застанат още 60 свидетели и 40 експерти-вещи лица. Към момента 4-ма от свидетелите са починали, каза още Василев.

От ноември 2017 г. до 31 януари 2018 г. във Видинския окръжен съд са насрочени 13 съдебни заседания по делото - 6 за ноември , 3 за декември и 4 за януари догодина, уточни съдия Васил Василев.

В процеса на разследването към делото са приложени извършените множество процесуално-следствени действия - огледи на местопроизшествието, оглед на иззетите, както и доброволно предадените обекти като веществени доказателства, изготвени са множество експертизи - 20 съдебно-медицински, 120 ДНК - експертизи, 3 компютърно - технически, ситуативно - техническа, техническа и допълнителна техническа експертизи и пожаро - техническа експертиза. Извършена е комплексна седморна взриво-техническа експертиза от експерти от БАН. Материалите по делото са 160 тома.

Фабриката за боеприпаси "Миджур"има нов собственик от април 2017 г.

От 24 април т. г. фабриката за боеприпаси "Миджур" в Горни Лом е с нов собственик - "Миджур Мениджмънт Кънстракшан" EООД, с адрес на регистрация за управление в Търговския регистър в село Горни Лом, с управител Иво Иванов. Дружеството е учредено съгласно нормативната уредба на Република България, като едноличен собственик на последното е дружество регистрирано и съществуващо съгласно законите на Шотландия, каза пред БТА Иво Иванов.

По думите му намеренията на собственика "Миджур Мениджмънт Кънстракшан" ЕООД са в завода да започне производство, което ще ограничи до минимум производствените рискове, както и предприятието да заработи от следващата година и да произвежда боеприпаси от различен калибър. Според управителя инвеститорите са сериозни, както и инвестиционните им намерения. След получаване на всички разрешителни и лицензи от компетентните органи ще се изгради един нов цех - по нова технология и съобразно най-строгите мерки за сигурност. В бъдещ план се предвижда и изграждането на втори цех, като оборудването ще бъде напълно ново, посочи Иванов.

Към момента тече обществена процедура по уведомление за инвестиционни намерения в община Чупрене, кметството в Горни Лом и РИОСВ-Монтана, както и всички необходими съгласователни документи до различните компетентни органи в страната, каза управителят. Теренът и състоянието на фабриката е огледано от специалисти и консултанти и е потвърдено за безопасно и съответстващо на необходимостите за изграждане на предприятие с подобен тип дейност, заяви Иванов.

Във фабриката на работа са назначени 16 души по трудови договори. Също така, дружеството е възложило почистването и облагородяването на терена на местни жители. Теренът на фабриката, който се разпростира на 357 дка площ, се почиства, изсичат се изсъхнали храсти, клони и дървета, отпадъци, почистват се вътрешните пътища, ремонтира се осветлението. Работниците получават конкурентно заплащане за труда си, каза управителят на дружеството.

Най-сериозният проблем към момента, с който целият екип се бори, са наличните необезвредени над 190 000 противопехотни мини, както и други подобни боеприпаси, информира Иванов. Последните се съхраняват в складови помещения, които са запечатани и са под строг контрол.

По думите на управителя на дружеството Иво Иванов, новият собственик е закупил целия терен на завода и прилежащите му части, включително и складовете, в които са необезвредените мини. Собствеността върху мините обаче е на предишния собственик и последващ наемател - фирма "Видекс" АД, уточни той.

По думите му след влизането си във владение, новият собственик "Миджур Мениджмънт Кънстракшан" EООД е отдал под наем на "Видекс" АД въпросните складове, като идеята е, че много скоро наличните боеприпаси ще бъдат премахнати от територията на завода.

Заради опасенията на хората от друг инцидент, кметът на община Чупрене Ваньо Костин е подал сигнали до две министерства - вътрешното и на отбраната, след уведомлението на новия собственик за инвестиционните си намерения.

"Притесненията ни идват от това, че в завода все още на склад стоят хиляди противопехотни мини и неизвестно за нас количество взривни материали. Това е притеснително за хората и за мен като кмет", коментира Ваньо Костин. Отговорът, който Костин е получил от двете министерства е пространен на по три страници, но не дава конкретни решения на казуса с унищожаването на мините, каза кметът.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
3
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 1 година
Я да ги видим сега Патриотите - за този политически подарък към Турция да принудят бат (раз)Бойко да уволни министъра на здравеопазването, като преди това го застави той да уволни директорите на всички болници отказали лечението. Ако ли не - бойкот до нови избори...
10
1
 
2
 
! Отговори
С една дума преди 1 година
БЪЛГАРИЯ
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България ВИНОВНИ НЯМА !!!
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този взрив на мини като боеприпаси не се ли случи в един ден на размисъл пред избори,как пък тъй се получи,не можаха ли тези боеприпаси през друг ден да гръмнат,нали бе почивен ден за размишляване,но както казват луд умора няма,тъй та и мините луди взели,че се избухнали или взривили се пред очакване на другия ден.
7
0
 
21
 
! Отговори
Пейчо преди 1 година
безхаберие, корупция, липса на съдебна власт, некадърност на всички нива.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Завряният зет трябва да бъде разследван за подаряването на предприятия на колхозници, които един лев не са инвестирали от както са ги взели. Стругарят Банев беше култов, като заяви ще киселината е била в Полимери и затова сега държавата трябва да плаща! Естествено има някои добри примери от приватизацията, но те са единици!
5
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 11 години живеят в Германия, и искама да ви кажа, понеже ви виждам, че повечето не сте излизали на Запад, че в Германия такова нещо не може да се случи.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2009 година ... една изложба в Брюксел ... познайте от три пъти какво беше нарисувано на картината...
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
държавата ни за нищо не става вече, да я закриваме
2
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Германия за дни залавят престъпници, у нас не само, че ги пускат, но често се случва и да заловят жертвите им. Да си припомним гербаджията, който уби бащата, а сина отиде в затвора, защото не вярва, че дете е виновно за трагедията.
1
15
 
12
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 година
Това е наследството от 45 годишното комунистическо управление. Младите твърде малко знаят за комунистическата диктатура, в училище трябва да се учи за фалитите на България по време на комунистическата диктатура когато беше съсипано родното здравеопазване, икономиката, образованието, за да знаят още от малки децата колко добре живеем днес, и че ЕС е най-прекрасното нещо което се е случвало на България!