Родният земеделец - най-бедният на Балканите

Най-богатите земеделски работници живеят в Словения
31
Родният земеделец - най-бедният на Балканите
Снимка: Булфото, архив

Родния земеделец е сред най-бедния на Балканите. Средното той получава по 419 евро. След него е само Македония, където земеделците получават 401 евро. Тези данни е съобщил президентът на КНСБ Пламен Димитров на  конференция, съобщиха от пресцентъра на синдиката.

В Хърватия заплатите за такъв вид труд са средно 926 евро.

В Босна средното възнаграждение е 632 евро, в Черна гора - 771 евро.

Най-богатите земеделски работници живеят в Словения, където получават по 1346 евро.

Близо до нас е само Сърбия, където заплащането е 463 евро, е допълнил Пламен Димитров.

На всеки лев допълнителна добавена стойност в сектор "Селско стопанство", работникът получава едва 30 стотинки към заплатата си, е посочил икономистът в КНСБ Любослав Костов. Според Института по социални и синдикални изследвания (ИССИ) към организацията в хранителната промишленост разходите за единица труд на час са 4,16 лв. Като процент от общите разходи на дейността това представлява едва 8,1 на сто.

Пак по данни на ИССИ разликата в заплащането на труда в България и в останалите страни-членки варира от 50 до 80 на сто за новите и от 3 до 10 пъти за старите.

Според Пламен Димитров у нас се наблюдава изкривяване на пазара заради европейските средства, които постъпват в сектор "Земеделие". От близо 15 млрд. лв., 11 млрд. лв. са били насочени към зърнопроизводството. Това концентрира огромни средства в малко ръце и пречи както на заплащането, така и на развитието на сектора като цяло, е заявил лидерът на конфередерацията.

Председателят на Федерацията на независимите синдикати Светла Василева е очертала целите на организацията до 2021 година - увеличение на доходите на работещите в сектора с 42 на сто и увеличаване на заетостта с 15 на сто, което да спомогне и за изсветляването на отрасъла, където близо 40 на сто са в сивия сектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
4
 
! Отговори
БЕДНИ преди 6 години
Бедни и глупави! Вместо да си купуват комбайни, купуват скъпи коли и глезотии.
26
1
 
5
 
! Отговори
ff преди 6 години
Коментиращите, правите ли разлика между "земеделски работници" и "земеделски производители"??
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малеееее, ша ревна. Недейте така бе, ше сринете евросубсидиите бе. Специално за евросубсидираните земеделци *** боли онова .....
24
1
 
7
 
! Отговори
комитата преди 6 години
платена информация -затова без коментар
23
1
 
15
 
! Отговори
Профсор Кучкофф преди 6 години
Ако земеделците масово карат Бентли то черноморските хотелиери карат масово Бугати а софийските банкери летят с частни самолети гълфстрийм тъпкани с милиарди евро субсидии , както е казала яйшето на ха сан а дано ама на дали .............
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 21,20Добре развито земеделие и добри доходи, не е само зърнопройзводство и парите от него. Какво,развито и доходно земеделие има България, освен житни култури, слънчоглед и царевица? Всичко друго е слабо развито,и нискодоходно.
21
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бе, затова добруджанските бедняци карат тесла и бентли а жените им s класи.Бедни друг път.Един приятел на който баща му е беден земеделец от Тервелско си купи лодка за риболов на която само извън бордовия мотор струва 23 800лв ямаха 130 к.с и макара за 1500лв. шимано стела.....
20
4
 
19
 
! Отговори
хайде де преди 6 години
Автора на темата моля да влезе в час, идете в малките градове да видите какво е да си земеделец всички работят за тях те колаят и бесят, за тях милион означава нищо имат десетки милиони, оставате ги тях и любовниците им карат бентлита, някой от големи град ако си мисли, че говоря наизуст, хората от малките градове могат да споделят и те, че е истина. Тия не си знаят парите - земеделци
19
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мултимилионери те в земеделието са бивши номенклатурици- председатели на ТКЗС и техни близки.Те тръгнаха с отбрана техника при ликвидацията,с откраднати части,препарати .Изкупиха дяловете на селяните за жълти стотинки и с техните пари си присвоиха и сградният фон.Сега ще си разпределят "белите петна" т.е.земята която не е върната на собствениците,понеже има мораториум за връщане на собствеността.Мафиотска схема свисше.
18
0
 
1
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
КО!!!!!!!!
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как бе герберасткият бо-кл-ук е най-великият на планетата.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а евро*ейските субсидии що не пишете колко са тук и там а ?
15
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А държавата е редно да си седне на *** и да реши какво иска. Хем искала земеделието да се развива, хем хленца че парите отивали при малък на брой хора с много декари. Ами вие какво искат? 1 000 000 земеделеца от които всеки с по 20 декара и притежаващ комбайн, сеялка, трактори, брани, фадроми и т.н? Няма как да стане.
14
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъвто форума, такава и държавата - i.диотска. Пак се говорят глупости на изуст. В земеделието е същото като в останалите сектори - 1% мега богати; 20% нормални; останалото - с мотиката и ръчен труд. Ама *** видял няколко земеделеца с коли за по 200 000 и хаде всички земеделци били еднакви. В Гърция ако имаш 200 декара можеш да водиш нормален живот. Тук с 200 декара си нищо. Тези със скъпите коли са с по 7000 декара и нагоре
13
0
 
5
 
! Отговори
:):) преди 6 години
че само земеделеца ли
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Земеделие в България? Какво е това? Като изключим зърнопройзводството/18място по износ в света/, и някой,, оазиси" с овощни дръвчета, всичко друго е,като пройзводство от 4-ят свят.
11
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Умните са богати а простите са бедни.Бръкнете си в джобовте и веднага от КОИ сте вИЕ!
10
1
 
5
 
! Отговори
Work for food преди 6 години
До зърнен бос , че си бос бос си даже може и гол вече да си ,ми два нови вносни трактора и комбайна струват милион колкото един *** старт ъп .......
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде са тези седем милиона, че не се сещам!? Дали има и пет от тях 800 хил. индийци и толкова пенсионери.
8
6
 
24
 
! Отговори
Край преди 6 години
Поземланата реформа от 91г. на Мозер и земеделската политика на ЕС /субсидии за зърно/ разсипаха българското село. Резултата е 3-4 хил. милионери /някой мултимилионери/ и страна, която може да изхранва 20млн. да живеят 7 и да се рови в кофите за хляб.