Глас от Президентството: Авиацията ни наистина е пред приземяване!

Димитър Стоянов смята, че от комисията са работили изборно за новия самолет
Обновена: 8 окт 2017 18:09 | 8 окт 2017 18:06, Веселина Йорданова
86
Глас от Президентството: Авиацията ни наистина е пред приземяване!
Снимка: архив, БулФото

Българската авиация наистина е пред приземяване. В момента тя се крепи единствено и само на плещите на българските пилоти и на инженерно-техническия състав, които удължиха ресурса на самолетите МиГ-29, Су-25, Ан-30, Ми-17.

Още по темата
Това коментира главният секретар на президента Димитър Стоянов, който е и бивш ръководител на проекта за избор на нов тип боен самолет, пред БНР.

"Комисията, която беше създадена в парламента, излезе с предложение към Министерството на отбраната да рестартира проекта. Горещият картоф сега е в градината на министър Каракачанов. Той трябва да вземе решение откъде ще тръгне проектът, той ще трябва да вземе решение дали да ускори процеса. Ако процесът не бъде ускорен, България просто няма да има пилоти, които да летят с тези самолети", каза Стоянов.

По думите му МиГ-29, Су-25 са прекрасни самолети, но за времето си, за 80-те години.

"Това е все едно да ремонтираме Правец 82 и да работим в съвременните дни с него", даде пример той във връзка с ремонта на самолетите.

Според Стоянов няма самолет в западна държава, който да не е модернизиран повече от 30 години и това е абсурдно. Той допълни, че трябва да се ремонтират самолетите с цел запазване на способностите, макар и минимални, с които разполагаме, до идването на нов изтребител.

"За съжаление, процедурата беше върната в изходна позиция. На 13 май 2014-а година генерал Радев като командир на ВВС описва в свое становище какво представляват самолетите "Юрофайтър" и в заключителната част на това становище той предлага, с цел осигуряване на равнопоставеност на всички страни-участници в този конкурс, да бъдат проведени такива срещи освен с италианската страна, тъй като "Юрофайтър" е производство на Италия, да бъдат проведени такива срещи и с Швеция, и със САЩ, и с Португалия. Тази информация е спестена. Месец след това ген. Радев пише т.нар. опорни точки. Към тях в това писмо е добавено и мнение за самолетите "Грипен". Първата част е положителната страна, а втората част – съответно недостатъците, които имат тези самолети", обясни Стоянов.

По думите му членовете на комисията така и не са могли да разберат за какво става въпрос въобще с работата на експертната група, с тези документи. Те работиха изборно, вадиха части от документи и ги представяха с една-единствена цел – да бъде изопачена истината, да бъде показано и затвърдено някакво негативно отношение към президента Радев. Това бяха неща, предварително подготвени, и бяха спуснати като опорни точки, обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АзВсе пак, учител е по-добре от пожарникар като ниво. Дано не е пожарникар!
71
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОлкова ниско пада президентството...Това ли е работата на един президент...да реве всеки ден за едни самолети. Жалка история....
70
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алоооу, ***, самолетите ли са ти най-важното??? Хората асфалт не ядат ти ги караш самолети да купуват. *** ***-льотчик. Лобиста не може да си вземе комисионните, милия :)
69
7
 
4
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Следващият президент трябва да е учител, че нивото много пада, а със самолети няма да го вдигнем.
68
3
 
3
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Сигурно е прав президента, но положението е същото и в Българското здравеопазване, образование, култура, спорт. Не знам дали първи на опашката за 4 млрд трябва да са от авиацията.
67
1
 
13
 
! Отговори
Anonimen преди 6 години
То цялата ни държава е приземена много отдавна та авияцията ли няма да бъде.
66
0
 
15
 
! Отговори
Никой преди 6 години
Аз съм "за" да се купят Грипен. Но 4 млрд за 6 самолета? Едва ли. Ако не купим 2 ескдрили, по-добре да не купуваме. А и политиката е да накараш производителите да дават отстъпки. Ако обявим, че сме договорили 24 Мига, цената на всички останали моментално ще отиде 20% надолу. Стига сме се гъзили толкова явно на когото и да е. Като ще ни използуват, да си плащат, до сега само ние плащаме. Защото продажници движат нещата. Та така-нагъзен политик, слаба държава. Лека на всички :)
65
1
 
10
 
! Отговори
ЕВО преди 6 години
Да бяхте гласували за...обущар.Сега всички щяхме да ходим с нови обувки,ама ...лачени.
64
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо пари за самолети,направете ,като Турция купете ПВО системи С-400 и разходите за тях са по-малки.Никой няма да ви упрекне ,че сте гарантирали сигурноста ни против самолети и ракети.Самолетите са нападателно оръжие, с с разходи по подръжка и уязвимо.Да не би да нападаме някой?
63
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С няколко баталиона делтапланеристи ще се оправим!
62
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тошо казваше : Приземяване , приземяване : какво лошо има
61
14
 
9
 
! Отговори
Край преди 6 години
Съвсем искрен съм - гласувах за Радев НО само самолетите и тоалетите на Деси не може да са проявите на президента за 1г. Обеща да върне ДОСЙНСТВОТО на българите. До тук успехите му не ги виждам. Въпреки че няма много правомощия има най-високата трибуна - ако е умен - може да казва много.
60
16
 
11
 
! Отговори
Край преди 6 години
Гласувах за Радев - не очаквам от него да се занимава само със самолети. Ако той го иска да си се връща във ВВС. Не може президента да се занимава 1г. вече само с пет или 10 самолета.
59
6
 
21
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Ще разбият тотално българската армия, само и само да задоволят американските интереси да им купим старите самолети на двойно по-висока цена.
58
5
 
18
 
! Отговори
Край преди 6 години
ИДИЛ без един самолет от пет години брани територия по-голяма от България срещу целия свят. Трябват ни самолети колкото за парада на 6 май.
57
2
 
18
 
! Отговори
Край преди 6 години
Самолетите наистина не са ни нужни. Натискат ни от НАТО да купуваме. С тия пари всички български момчета могат да минават 6 м. интензивно военно обучение. И не питайте що и кой ще ни напада щото вече сме нападнати - питайте в Асеновград, Нова Загора, Бяла, Лом, Видин. Там ще ви кажат къде е фронта сега. Утре ще почука и на вашата врата.
56
12
 
4
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
Продължение: Бати Бойко купува нови Ф-16. Абсолютно логично. По-добри, НАТО-ски, по-евтини, с боекомплект и т.н.. Вярно е. Докато дойдат Ф-16 Каракачана е гушнал комисионната от РСК -МиГ за съживяване на трупове. Оправданието, че "имаме авиация" . Имаме.............зарзават! Радка Решетникова вече е реализирала парички за лобизма на Грипен. Потоците са от две страни. И Русия лобира да купим Грипен! Що ли?Всички са доволни! И генерал Деси -също!Купи си костюмче D&G си релаксира с Азис
55
2
 
10
 
! Отговори
Голям прос преди 6 години
Трябват ни нови съвременни самолети, а не таралясници от преди 25 г
54
10
 
5
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
Икономически:Комисионната на прецедента Радев за Грипен са дребни стотинки. Да, ще му стигнат доживотно на *** и селската му мома ама това е друга тема. Трябва да се "тупа топката" и един "башпатриот' с дебела гуша да се "нагуши" мноооооооооооооуууууу с ремонта на МиГ-29. Все едно да даваш на мъртвец аспирин ама кво му пука на Каракачана. Нали за това се бори да влезе във властта , аджаба!И...............следва продължение стил ББ:)
53
1
 
2
 
! Отговори
Edoli преди 6 години
Saedinenieto pravi silata... aide sichki semeini darjavni naznachenia out...