Какво е маслото, което ядем? С токсини, вода, алергени...

"Активни потребители" направи тест за качеството им
20 окт 2017 16:05, Анисия Иванова
115
Какво е маслото, което ядем? С токсини, вода, алергени...
Архив: Булфото

От изследвани десет марки краве масло от Българска национална асоциация БНА "Активни потребители" само в две няма проблеми. В пет марки има груби нарушения, които са директно фалшификации на оригиналния продукт, каза Богомил Николов - изпълнителен директор на Асоциацията.

Най-безобидният проблем е неточната информация за съдържанието в продукта. При две търговски марки мазнините са по-малко от декларираните 82 процента, какъвто е световният стандарт. В други три продукта има повече вода /от стандартните 16 процента/ или са добавени немлечни мазнини.

Основният проблем е и влагането на натамицин, известен и като Е 235 в маслото. Това е забранено в целия Европейски съюз, каза Николов. Той се слага за увеличаване на срока на годността, защото е средство, което спира развитието на мухъл и плесени в някои сухи сирена и трайни колбаси. Вложените количества натамицин в маслото са между 8 и 32 милиграма на килограм, което е много, каза д-р Сергей Иванов - управител на "Център по биология на храните".

Натамицинът е слаботоксичен, но не е изпитван ефектът от влагането му в хранителните продукти. Той предпазва от плесени и мухъл, но не предпазва от развитие на бактерии и освен това е алерген, обясни още той.

Краве масло за проверките са взети от един склад в Несебър и един в Бургас в средата на август тази година. Фирмите, които показаха отклонение в пробите с маслото, са същите, които имаха проблеми през предходните две години, въпреки санкциите на КЗК и други инстанции. Очевидно, че това не са инцидентни случаи, каза Богомил Николов.

От асоциацията препоръчват забрана за ползване на немлечни, хидрогенирани мазнини в млечни продукти. Вратичката за злоупотреби е отворена с възможността да се предлагат заместители на млечни продукти, пише БТА.

Предлагаме да се криминализира влагането на тези съставки в храната. В Белгия например, след случая с фипронил в яйцата, двама души бяха арестувани, тече дело и те вероятно ще получат ефективни присъди.

Надзорът на Агенцията по контрола на храните трябва да се засили, а оценката на риска трябва да се развие и усъвършенства, защото явно е неефективна, заяви Николов. Когато тествахме за нарушения 30 сирена хванахме шест с проблеми. Агенцията беше тествала 300 и беше хванала само три, добави той.

Настояваме за редовни проверки на храните в училища, детски градини, хотели и болници, защото тези нередовни продукти се пласират именно там, каза Николов. Уведомили сме и икономическа полиция, които тази седмица са взели проби от същите складове. Агенцията по храните не сме сезирали, защото колкото пъти сме го правили те не потвърждават сигналите, каза Николов. Резултатите от теста може да видите тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уф, то да е само маслото фалшиво, нямаше да е кой знае какъв проблем.То ВСИЧКО е фалш. Е иначе пък технологиите вървят напред!
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами нали предпочитаме университета, та да ни е по- чистичко и по- лесничко. Ами сега.... ?Нема индианци, кой да прай масло.
78
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И после по БНТ организират подвеждащи кампании "Изберете българското" ... Българският потребител няма нужда от облъчване с мантри - организирайте ограмотителни кампании сред "бизнесмените", произвеждащи храни. В България храните по магазините са едновременно по-некачествени и по-скъпи.
77
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дания имат половината от обработваемата ни площ (нямат планини, иначе щеше да е по-малко), сравнително гаден климат и изкарват 11 пъти повече от износ на земеделска продукция, отколкото нас.Нека ви кажа, че на работник плащат по 30 лева на пас, минимум. Всичко е 5 пъти по-скъпо, а производителите плащат тройни на нашите данъци.Но все пак ... Като Кобрата вика - "Продължаваме напред."
76
1
 
14
 
! Отговори
До КОЙ НЕ Е НАЯСНО.. преди 6 години
Абе, ***, при социализма нямаше толкова химия и при капиталистите! Бяха други времена, а ти се опитваш с малкото си мозъче да ругаеш онзи строй! Имаше селско стопанство! Имаше стада, имаше кравеферми, свинеферми, птицеферми от съвсем друг тип, не като сегашните, пълни с настъпващи се вонящи полуумряли кокошки! Ако се върнем още по-назад, по време на Третото царство, продуктите са били още по-натурални и вкусни!А ти -при соца!Виновен е алчният за пари съвременен капиталист във всяка страна
75
9
 
4
 
! Отговори
100 Карата преди 6 години
При соца имаше ......... надпис БДС.А какъв е бил стандарта ...????? Кой е посмял да опровергае БДС-то,дори и фекалии и гущери имаше в храната,а във хляба какви работи са се намирали нямам думи.Ама смейш ли да попиташ по БДС как трябва да бъде,и какво точно трябва да бъде спазено.Водата беше бяла като мляко от хлор и флуорид,и миришеше на градска баня.А *** се оплачи де.Месото синьо в магазина,в кремвершите нокти.Бумбара се продаваше с естествените си подправки,индианците пикаеха в лютеницата и
74
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При соца имаше БДС.-Български Държавен Стандарт.И който не го спазваше патеше.Сега държава няма,има само разбойници.
73
9
 
16
 
! Отговори
Влади преди 6 години
Деца, не мислете, че през комунизЪма всичко е било био или еко. Защо имаше огромни АТЗ( азотно торови заводи)? За да се тори яко с химически торове. Защо свинското миришеше, понякога на риба - щото излишната риба от Океански риболов се правеше на брашно, за да се хранят свинeте с нея. Имаше БДС, ама едни и същи салами бяха съвсем различни, дори хлябът, в селски фурни се правеше от мухлясало брашно, щото нямало друго. Не идеализирайте този период, щом не сте били на доброзорни бригади на село!
72
0
 
11
 
! Отговори
истина преди 6 години
ЕДИН ПРОДУКТ ЗА ДА Е СЕРТИФИЦИРАН КАТО БИО--НАПРИМЕР НЯКАКЪВ ЖИВОТИНСКИ СЕ ПРАВИ ИЗСЛЕДВАНЕ НА ПАСИЩАТА ТОЕСТ ПОЧВАТА,НЕЙНАТА ПОЛЕЗНОСТ И БАКТЕРИИ,ДА НЕ СЪДЪРЖА УРАН,ОЛОВО,ЖЕЛЯЗО И ДРУГИ ВРЕДНИ БАКТЕРИИ В НЕЯ,ВОДАТА ДА НЕ Е ХЛОРИРАНА,ЖИВОТНИТЕ ДА НЕ ИМ СЕ ДАВА АНТИБИОТИЦИ--ВСИЧКО ДА Е ЗАТВОРЕН КРЪГ И ДА Е БИО И ЕКО ОРГАНИЧНО ДОКАТО ПОЛУЧИ ЕДИН СЕРТИФИКАТ ЗА БИО МИНАВАТ СУМАТИ ВРЕМЕ И ВСЯКА ГОДИНА ИМА ПРОВЕРКИ ОТНОВО НА ВСИЧКО...КВО МИ ПРИКАЗВАШ ЧЕ НЯМАЛО В БГ ЕКО БЕ *** ТАКЪВ..ХОДИ СЕ ГРЪМНИ
71
0
 
8
 
! Отговори
ти ХАБЕР СИ НЯМАШ БЕ преди 6 години
До ГЛЮПОСТИ !АЛО...ТИ НАЯСНО ЛИ СИ ЧЕ ИМА РАСТЕНИЯ КОИТО ВЪОБЩЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ МОДИФИЦИРАТ ОТ МОНСАНТО И ДРУГИ..НАПРИМЕР ЛИМЕЦА ,,,ДА ТИ ОБЯСНЯВАМ ЛИ ЧЕ ИМА СЕРТИФИЦИРАНИ НАД 20 ФЕРМИ В БЪЛГАРИЯ ОТНОСНО,,ВОДАТА ОКОЛО ФЕРМАТА,ПОЧВАТА,ХУМУСА И БАКТЕРИИТЕ В НЕЯ КОИТО СЛУЖАТ ЗА ПАША НА ЖИВОТНИТЕ,ЗА ОРГАНИЧНИЯ ФУРАЖ КОЙТО СЕ ГЛЕДА В ЗАТВОРЕН КРЪГ,ЗА ПОСЕВИТЕ ЗА ВСИЧКО..НЯКОЛКО АГЕНЦИИ БЪЛГАРСКИ И ЧУЖДИ ЗАЕДНО С МИНИСТЕРСТВОТО НА ХРАНИТЕ СЕРТИФИЦИРАТ ЕДНА ФЕРМА А ЕТАПИТЕ СА 1 ДО 2 ГОДИНИ ..СМОТАН
70
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фалшивото масло и другите фалшиви храни са бонус от западната демокрация!!Защо отменихте БДС???Тая агенция БАБХ зашо не си върши работата??
69
4
 
14
 
! Отговори
ГЛЮПОСТИ ! преди 6 години
"ЕКО-ХРАНИТЕ " в България ...нито са "ЕКО" ...нито са евтини.....ЗАЩОТО:НЯМАТ ЕКО СУРОВИНИ и ФУРАЖИ--- ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ЕКО-ЖИВОТНИ И ПРОДУКТИ!ЦЕНИТЕ ИМ...СЪЩО СА МЕНТЕТА....!!!!
68
3
 
5
 
! Отговори
до преди 6 години
До КОЙ НЕ Е НАЯСНО... В България има много БИО органично чисти продукти ,но не всеки може да си ги позволи,те струват скъпо но иМА.....Недей казва че няма
67
6
 
8
 
! Отговори
КОЙ НЕ Е НАЯСНО... преди 6 години
КРАВЕТО МАСЛО В БЪЛГАРИЯ --СЪДЪРЖА ПОВЕЧЕ МАРГАРИН ...ОТКОЛКОТО КРАВЕ МАСЛО!!!ПРАВИ СЕ ---ЗАЩОТО Е ПО--ЕВТИНО......И ЗАЩОТО НЯМА ДОСТАТЪЧНО КРАВИ И МЛЕЧНА СУРОВИНА!!!НАЛИ КОМУНИСТИТЕ ..НЕ ИСКАХА "АГРАРНА ДЪРЖАВА"-------ЕТО ВИ ГО РЕЗУЛТАТА :ЩЕ НАБИВАТЕ --"-ХИМИЯ"... ВМЕСТО ИСТИНСКИ ХРАНИ------ЗА ДА СТАНЕТЕ "ИНДУСТРИАЛНА ДЪРЖАВА"...ха,ха,хаааааааааааааааа.....!!!!!!!
66
8
 
5
 
! Отговори
ДО ВСИЧКИ ТУК преди 6 години
Пазарувайте главно от БИО-ОРГАНИЧНИ-ЕКО онлайн магазини както и физическите им на тях.Само в БИО магазините има сертифицирани СУПЕР храни БИО храни от всички ФЕРМИ сертифицирани с екологично чисти продукти освободени от ГМО-консерванти,подлсадители,подобрители,изкуствени торове,хебрициди,пестициди и прочие.В интернет има 7-8 перфектни сайта за БИО храни с физически магазини.Всичко е според сезона от различно балкани-Троянския балкан,Странджа,Пирин,Родопа и прочие.Изберете Биологичната храна
65
5
 
7
 
! Отговори
ЗА СИВ И РУСИЯ... преди 6 години
..СЕ ИЗНАСЯШЕ ЦЯЛОТО МЕСО ОЩЕ НА ГОТОВИ РАЗФАСОВКИ , НАРЕЧЕНИ "ПИСТОЛА"...///само бутовете и котлета при свинeте и телетата///...А ЗА НАРОДА , ОСТАВАШЕ САМО МЕКИТЕ КОРЕМНИ СЛАНИНИ И ТЛЪСТИ МЕСА .....ПЪЛНЕХА КРЕМВИРШИТЕ С ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ ...НАЛИ ПОМНИТЕ..??!
64
0
 
9
 
! Отговори
ДО ВСИЧКИ ТУК преди 6 години
Нека ви кажа кои марки млечни продукти да избирате за да сте спокойни за себе си и за семейството ви.Марка ''БОРИНО'' мандрата им се намира в родопското село Борино и произвеждат Сирене-масло-кашкавал- мляко,както от краве така и от овче..Марка - Белииса--всъщност тази марка БЕЛИИСА и ВЪЛЧЕВ са единствените 2 марки с качествено нормално масло от всички 10.КОЗЛЕ ООД,ВЪЛЧЕВ ООД,БОРИНО ООД,БИО БЪЛГАРИЯ с продуктите -ХАРМОНИКА,там има всичко-овче,биволско,козе,краве--кашкавал,сирена,масло и прочие
63
6
 
8
 
! Отговори
НЕ НАМ , КОМУНЕТА.. преди 6 години
ПРИ ТАТО ---ОТ РОДОПА ИЗНАСЯХА ОХЛАДЕНОТО МЕСО ЗА ГЪРЦИЯ , ЗАП.ЕВРОПА И ИСПАНИЯ ....А НА НАРОДА ПУСКАХА ПО МАГАЗИНИТЕ , ЗАМРАЗЕНОТО МЕСО ОТ ТАНКЕРИТЕ НА АРЖЕНТИНА , И МЕСОТО С МИНАЛА ГОДНОСТ ОТ СКЛАДОВЕТЕ НА НАТО В ЗАП.ГЕРМАНИЯ И ИРЛАНДИЯ..ЗАЩОТО БЕШЕ ДА ЖЪРТИ ПФЕНИГИ И ЦЕНТОВЕ --А НАШЕТО ГО ИЗНАСЯХА ЗА ДОЛАРИ И МАРКИ НА ЗАПАД!!
62
5
 
2
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 6 години
....у магазините "Берьозка"..само водката и рибните консерви са руски.Другото всичко е българско .
61
1
 
7
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 6 години
АМИ , НАЛИ ИСКАХТЕ.. "СЕЛА--ОТ ГРАДСКИ ТИП"....по ТАТОВО ВРЕМЕ...??!!!УЧЕХТЕ ВСЕ ЗА ИНЖИНЕРИ И КОСМОНАВТИ.....ЗАТОВА СЕГА ШЕ ПАСЕТЕ ТРЕВА И ЩЕ СИ ДОИТЕ ЖЕНИТЕ ЗА МЛЯКО И МАСЛО...!!!НАЛИ , КОМУНИСТИТЕ , БЕХТЕ.... "ПО СИЛНИ ОТ ПРИРОДАТА"---СЕГА ШЕ РУЧАТЕ ЧАКЪЛ ..ТА ДА ВИ СЕ НАМЕСТЯТ МЪТЕНИЦИТЕ У ГЛАВАТА!