Българските емигранти: Камериерите и дюнерджиите на Европа

Най-интегрирани са съгражданите ни във Франция
24 окт 2017 07:00,
170
Българските емигранти: Камериерите и дюнерджиите на Европа
Снимка: flickr

Българските емигранти, заселили се трайно в чужбина, масово работят като обслужващ персонал. Оказва се, че независимо от продължителния си престой зад граница нашенците в Испания, Германия и Великобритания продължават да се трудят като камериерки, болногледачи, бавачки и строители.

"Тази информация имаме на база на много разговори, които сме водили с представителите на различните мигрантски общности в тези държави", обясни председателят на Държавна агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев пред "Монитор".

В Швеция голяма част от сънародниците ни работят основно като шофьори и спедитори.

Във Франция обаче нашенците второ поколения емигранти, които вече са добре интегрирани, често решават да развиват собствен бизнес, показват данни от агенцията за българите в чужбина."Новата емиграция във Франция са предимно млади хора, които си помагат, докато учат, и затова работят каквото намерят, твърди Харалампиев.

Своеобразните анкети на агенцията показва, че част от нашенците успяват да създадат собствени фирми зад граница. Най-често в сферата на строителството, например фирма за дограма или малки ремонти. Някои от сънародниците ни разчитат на малки пицарии и дюнерджийници.
 
Проучване на БАН за българските общности зад граница също потвърждава, че част от родните емигранти залагат на заведения за хранене.

"Доста българи от всички краища на света отварят свои магазини и ресторанти", обясни гл. асистент д-р Лина Гергова. Според председателя на Държава агенция за българите в чужбина нашенците, които заемат добре платени позиции, обикновено са тези, които са учили зад граница.

Преди седмица Стастическият институт на Великобритания изнесе данни, според които 18% от българите на Острова работят в две от най-добре платените сфери – финансовия и банковия.

"Има една лека тенденция на добре образовани българи, работили известно време в чужбина, и на такива, които са учили там да се завръщат тук", твърди Петър Харалампиев. По думите му от средата на 80-те досегамежду 2,5 млн. и 3,3 млн. българи са напуснали страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
4
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 108Аз пък познавам 856 234 769 518 009 765 256 българи които работят като помощници на президента на Русия, Владимир Путин, в Кремъл, в Москва!!!А да те видя?!
113
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Камериери и дюнерджии, а българките и те ли работят камериерки и дюнерджийки в Европа или си седят в България?
112
2
 
29
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
До до 94То "елит" има - едни 5-6%, но гласът му не се чува! Чува се чалга, скърцане на силикон и нагли селски тарикати! Затова повтарям постоянно - Зле сме, защото сме един изключително *** народ, чийто идеал за съвършенство е селски тарикат, обединяващ в едно Бай ***, Андрешко, Хитър Петър и Настрадин Ходжа! Докато този "идеал" не се промени, все ще сме зле!
111
1
 
13
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 111Навремето гледах един от многото игрални филми за Алберт Айнщайн.Та показаха периода на емигрирането му в САЩ.Като лектор в един университет, попитаха го каква заплата иска да получава.Забележи: Тънкият момент тук е, че каквато поиска, такава ще му дадат!Защото от друг университет ще му дадат повече и ще го изтърват.Е, българинът масово има психиатрични заболявания и се мисли за втори Алберт Айнщайн. Еми, първо трябва да го докажеш че е вярно!
110
4
 
3
 
! Отговори
110 преди 6 години
Това са пълни глупости. И аз ги дрънках преди години, но разбрах колко съм бил семпъл и спрях. Пожелавам ти да се случи и с теб. Не е хубаво човек да пропилява единственият си живот в неведение.
109
11
 
7
 
! Отговори
ВЪН ОТ НАТО и ЕС преди 6 години
Там само да им лъскаме ботушите и да им гладим чаршафите им трябваме. След като затриха селското стопанство и ядем полски домати, а заводите ги нарязаха за скраб какво искат зомбитата от ТЕРИТОРИЯТА РБ.... Гласувайте за БАЦЕ, ОН шъ въ ОПРАВИ
108
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кой с каквото си може рускините като леки жени мъжетеим в престъпния свят или безработни
107
2
 
12
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 103Така е. Но българинът се е научил при Тодор Живков да не работи а да получава заплата.Забележи, не пари, не възнаграждение, а заплата!На мой бивш колега, вече пенсионер, брат му който е инженер като него започна работа в ЮАР. Не го признаха за инженер, така че започна като техник. После се издигна, замина за Канада и вече работи като инженер. Нещо го налегна носталгия ли не разбрах, по едно време мислеше да се връща. Вече не иска. Понеже е по-млад сигурно чака за пенсия там.
106
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално е имигранти да работят нискоквалифицирана работа, дори да са образовани специалисти. Когато отиваш на чуждо място, без някой да те е поканил, ти започваш от най-ниското стъпало на обществото и постепенно търсиш своето място под слънцето. Така че няма смисъл да се правим на големи герои, да масово родните емигранти са ниско квалифициран персонал, разбира се някои по-борбени и качествени пробиват, но това не променя тенденцията.
105
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистите за 45 години фалираха Българи и съсипаха икономиката затова народа сега е принуден да работи камериерки и дюнерджии в чужнина?
104
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименми заминавай да работиш камерирка и дюнерджия да взимаш много повече
103
7
 
5
 
! Отговори
От Марс преди 6 години
Аз имам 165699999882 познати българи, които работят като високоплатени специалисти в цялата Галактика. Написаното не отговаря на истината. Когато в Западна Европа се търси ръководител, първо се проверяват свободните етнически българи. Това е неписан закон.
102
6
 
11
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: "от Люксембург"И аз познавам една българка, която работи в сферата на банковото дело и финансите.Да работиш в Люксембург, една от столиците на Европейския Съюз, е повече от престижно, ако ще да си и сервитьор в пицария!Преди идваше често в България, вече от години не идва. Както и много други мои бивши колеги, познати и приятели. Все по-рядко идват. А роднините ги накацват като мухи на мед, така че ги разбирам, оправдано е нежеланието им да се връщат тук.
101
2
 
3
 
! Отговори
от Лондон преди 6 години
72 познати българи на високо платена работа в Англия!
100
4
 
4
 
! Отговори
от Сусурлео преди 6 години
Аз пък имам три милиарда българи, които работа престижна работа в чужбина.
99
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да обобщя независимо, какво работят българите в чужбина, те вземат мноог повече от камериерка в български хотел и дюнерджия в България.
98
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Почти всеки който е учил и завършил е започнал от някъде. Дали в склад или чистачка, или детегледачка или помощник в ресторант, нормално е да работиш "***" работа в началото. Няма нищо срамно в това. Проблемът е когато станеш на 30, не си завършил и продължаваш да работиш като сервитьор... А в Европа има доста такива българи и българки. Въпреки че всеки може да направи курс и да се прекфалифицира. Иска се само малко пари и мотивация.
97
2
 
2
 
! Отговори
от Франция преди 6 години
Аз имам 56 познати които работят мениджъри, борсови агенти, инженери, преводачи, консултанти на запад.
96
1
 
3
 
! Отговори
Тодор Живков преди 6 години
Да пращат пари в България нарада да купува и да яде банани, сега има банани, бананите са много полезни!
95
1
 
7
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 94Ами то тези, които ги избираме да ни управляват откъде мислиш че ги взимаме, от Марс ли?Нали пак от същия тоя народ. Не знам дали е вярна приказката, че всеки народ заслужава съдбата си. Но определено никой няма да дойде от чужбина при нас, за да ни направи народ. Ние сами трябва да направим нещо за себе си. И когато избираме кой да ни управлява, ние избираме от нас, самите. Следователно, на себе си трябва да се сърдим, че сме такива, "селски тарикати". Това сме ние! Крадливи!