Българските емигранти: Камериерите и дюнерджиите на Европа

Най-интегрирани са съгражданите ни във Франция
24 окт 2017 07:00,
170
Българските емигранти: Камериерите и дюнерджиите на Европа
Снимка: flickr

Българските емигранти, заселили се трайно в чужбина, масово работят като обслужващ персонал. Оказва се, че независимо от продължителния си престой зад граница нашенците в Испания, Германия и Великобритания продължават да се трудят като камериерки, болногледачи, бавачки и строители.

"Тази информация имаме на база на много разговори, които сме водили с представителите на различните мигрантски общности в тези държави", обясни председателят на Държавна агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев пред "Монитор".

В Швеция голяма част от сънародниците ни работят основно като шофьори и спедитори.

Във Франция обаче нашенците второ поколения емигранти, които вече са добре интегрирани, често решават да развиват собствен бизнес, показват данни от агенцията за българите в чужбина."Новата емиграция във Франция са предимно млади хора, които си помагат, докато учат, и затова работят каквото намерят, твърди Харалампиев.

Своеобразните анкети на агенцията показва, че част от нашенците успяват да създадат собствени фирми зад граница. Най-често в сферата на строителството, например фирма за дограма или малки ремонти. Някои от сънародниците ни разчитат на малки пицарии и дюнерджийници.
 
Проучване на БАН за българските общности зад граница също потвърждава, че част от родните емигранти залагат на заведения за хранене.

"Доста българи от всички краища на света отварят свои магазини и ресторанти", обясни гл. асистент д-р Лина Гергова. Според председателя на Държава агенция за българите в чужбина нашенците, които заемат добре платени позиции, обикновено са тези, които са учили зад граница.

Преди седмица Стастическият институт на Великобритания изнесе данни, според които 18% от българите на Острова работят в две от най-добре платените сфери – финансовия и банковия.

"Има една лека тенденция на добре образовани българи, работили известно време в чужбина, и на такива, които са учили там да се завръщат тук", твърди Петър Харалампиев. По думите му от средата на 80-те досегамежду 2,5 млн. и 3,3 млн. българи са напуснали страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МомичеОнази работа е като последен коз, резерва и от нея много зависи ценз и професия.
73
2
 
8
 
! Отговори
Докторче в чужбина преди 6 години
Кой за каквото е учил - това прави в чужбина
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До момичеНо според статията, една не малка част работят в банковия и финансов сектор - това не е особено голям обществен принос.
71
1
 
20
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Накратко, да обобщя, защото тук продължават спекулациите, че българите миели чинии в Италия за жълти стотинки, нека кажа следното:За да печелиш пари, трябва да желаеш и да можеш да работиш.Ако те мързи и не работиш, никой няма да дойде да ти даде нещо за ядене.А също така трябва и да си умен, и да си учил. Навремето казваха: "Учи мама, за да не работиш". Голяма грешка! Това не е целият израз обаче. Изразът завършва със: "за да не работиш в производството".
70
10
 
4
 
! Отговори
спасението преди 6 години
До vargРоби сме били и роби ще си останем! По-скоро да се връща султана при раята!
69
2
 
10
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Като гледам снимката това отляво е телешки дюнер. Отдясно пък пилешки. Аз предпочитам свински. Такъв правят в Гърция.
68
1
 
17
 
! Отговори
До 71 преди 6 години
аа и между другото работя като програмист- оператор металообработващи машини. Еропа има Голям глад за технически грамотни хора. Така, че ако имаш професия, дори и с елементарен английски ще се справиш. А България единици не могат да я оправят - казвам го от опит. Трябват ни нормални ЛИДЕРИ и всички Българи навън по улиците.
67
7
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 69"Има, разбира се, и добре интегрирани и качествени хора... но са малко!"Как ще са малко бе!!! Статията е напълно тенденциозна и цели да покаже, че в Русия едва ли не е по-добре отколкото в Германия, Швейцария и Австрия взети заедно!Почти не останаха тук хора.И никой не подминава "тактично въпроса", много добре знам какво работят.Един от първите птички която отлетя в Лондон беше бивш колега от ВМЕИ който започна работа в банка в Лондон като софтуерен инженер!
66
0
 
8
 
! Отговори
риторика преди 6 години
До Един българинБългари ли сме или пенсионери???????
65
1
 
7
 
! Отговори
Момиче преди 6 години
До 73И образование си имам и работа, така че мен не ме мисли ;))
64
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зъбите си не могат да оправят, бягат в България пак ! Много достоен живот, няма що, а иначе плюят плъховете
63
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НЕбългаринПърво емигрираха мозъците на България заедно с проститутките! Останаха хайдутите
62
9
 
8
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 68Никога няма да го хвана пътя. Рано или късно ще свикнеш с такива като мене - бъдещите пенсионери. Ще ставаме все повече и повече. А ти мисли по-добре как да ми изкарваш пенсията!
61
0
 
13
 
! Отговори
До 71 преди 6 години
Не всички са така, аз съм навън, защото България не ми предоставя никаква подкрепа за сина юи, който е с ДЦП. Тук, където се намирам има адекватни институции, в които са събрани всички необходими специалисти- подобно на училище. Така, че не плюй, не сме навън от хубаво.
60
6
 
7
 
! Отговори
НЕбългарин преди 6 години
Дааа както всички българи тука и аз си мисля, че всички напуснали родината си са все учени. Учените велики българи от много акъл си оправиха своята родина и не остана вече какво да оправят за това с многото си учени във всички сектори се пуснаха из Европа и САЩ и резултата е на лице. Браво превърнахте тези страни в световни водещи сили. Вие сте надеждата на света! Светът се гордее с вас, нацията с най-много учени
59
1
 
18
 
! Отговори
Дааа преди 6 години
Когато си дойдат, обаче, се държат все едно управляват IBM, но тактично пропускат въпроса с какво си изкарват хляба :) Има, разбира се, и добре интегрирани и качествени хора... но са малко!
58
17
 
3
 
! Отговори
Професор преди 6 години
При Орешарски хората масово напускаха страната заради африканските доходи. Сега Бойко като вдигна заплати и пенсии милиони българи се завръщат в родината.
57
3
 
22
 
! Отговори
Момиче преди 6 години
Има всякакви хора на всякъде. В чужбина ако не си с читаво ( тяхно) образование си обслужващ персонал. Срамна работа няма - дали имаш дюнер, миеш чинии или си инжинер каква е разликата?! Важно е да си щастлив и да допринасяш за благото на околните.
56
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един българин 55Ти кога ще хващаш пътя, че си ми писнал !
55
3
 
24
 
! Отговори
\ преди 6 години
И най-мизерната работа на запад дава право на достоен живот, за разлика от бг блатото