Българските емигранти: Камериерите и дюнерджиите на Европа

Най-интегрирани са съгражданите ни във Франция
24 окт 2017 07:00,
170
Българските емигранти: Камериерите и дюнерджиите на Европа
Снимка: flickr

Българските емигранти, заселили се трайно в чужбина, масово работят като обслужващ персонал. Оказва се, че независимо от продължителния си престой зад граница нашенците в Испания, Германия и Великобритания продължават да се трудят като камериерки, болногледачи, бавачки и строители.

"Тази информация имаме на база на много разговори, които сме водили с представителите на различните мигрантски общности в тези държави", обясни председателят на Държавна агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев пред "Монитор".

В Швеция голяма част от сънародниците ни работят основно като шофьори и спедитори.

Във Франция обаче нашенците второ поколения емигранти, които вече са добре интегрирани, често решават да развиват собствен бизнес, показват данни от агенцията за българите в чужбина."Новата емиграция във Франция са предимно млади хора, които си помагат, докато учат, и затова работят каквото намерят, твърди Харалампиев.

Своеобразните анкети на агенцията показва, че част от нашенците успяват да създадат собствени фирми зад граница. Най-често в сферата на строителството, например фирма за дограма или малки ремонти. Някои от сънародниците ни разчитат на малки пицарии и дюнерджийници.
 
Проучване на БАН за българските общности зад граница също потвърждава, че част от родните емигранти залагат на заведения за хранене.

"Доста българи от всички краища на света отварят свои магазини и ресторанти", обясни гл. асистент д-р Лина Гергова. Според председателя на Държава агенция за българите в чужбина нашенците, които заемат добре платени позиции, обикновено са тези, които са учили зад граница.

Преди седмица Стастическият институт на Великобритания изнесе данни, според които 18% от българите на Острова работят в две от най-добре платените сфери – финансовия и банковия.

"Има една лека тенденция на добре образовани българи, работили известно време в чужбина, и на такива, които са учили там да се завръщат тук", твърди Петър Харалампиев. По думите му от средата на 80-те досегамежду 2,5 млн. и 3,3 млн. българи са напуснали страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
3
 
3
 
! Отговори
от Холандия преди 6 години
аз имам 43 познати бъглари които работят високи платени специалисти в цяла Европа
93
2
 
3
 
! Отговори
от Люксембург преди 6 години
21 познати бъглари в чужбина с престижни професии!
92
3
 
2
 
! Отговори
от Германия преди 6 години
Тива не е вярнои, аз имам 7 познати в чужбина които работят престижбни професии!
91
3
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 86И все по-рядко ще четем новини от сорта "баба фърли двайсе бона през балкона на "ало" измамници" нали? Щото вече няма кой да им праща и пари от чужбина за да "фърлят".А в интерес на истината, почти всички мои колеги, познати и приятели заминаха в чужбина и работят като квалифицирани специалисти.Много малко познавам, предимно от селото на баба ми и дядо ми, които се грижат за болни хора в Италия и Испания. Един мой чичо (племенник на баба ми) тръгна да бере ягоди но се върна.
90
0
 
7
 
! Отговори
до 94 преди 6 години
Докато избираме да ни управляват крадливи селски тарикати, а не интелигентни, можещи и знаещи хора, така ще е !-Ами то народът нали са крадливи селски тарикати - в БГ народът управлява народа. Държавата ни има нужда не само от народ, който да бачка, а и от елит, който да управлява.
89
4
 
5
 
! Отговори
До 91 преди 6 години
Виж сега не можеш механично да обръщаш заплати по курса на БНБ и да ги сравняваш. Живота в Дания е един от най-скъпите в света, данъчно-осигурителната тежест много висока. Ако там заплатата ти има равностойността на 10 000 лева в датски крони, то половината автоматично потъват в данъци, отделно разходи като наем, транспорт и т.н. са много по-високи от тези в България.
88
2
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Докато избираме да ни управляват крадливи селски тарикати, а не интелигентни, можещи и знаещи хора, така ще е !
87
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има и още нещо - В Софи, апартаментите. масово взеха да гонят 80-100 000 евро. Че хора, това са 2-3 пъти по ниски цени, от тези в други европейски столици, бе. Ама на някой, минималната им е 30 лева на час, на нас даже не е и 3.
86
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Дания, заплатата ама един програмист, започва от 9-10 000 лева нагоре, след година стаж. Но въпреки това, няма масово излизане на програмист от България, въпреки, че стартовата при нас е нещо от рода на 1800 лева в момента, пак след година стаж. Което ни казва, какво ?Че никой нямаше да излиза, дори и при 5-6 пъти по-високи заплати, ако нашите собствени ни стигаха за достоен живот. Щеше да има само хора, които просото искат да опознават чужди култури и това е ...
85
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Голям просВ Германия плащат добре, но и разходите са 2-3 пъти по-високи, ето защо и приятеля ти се връща да си харчи парите в България.
84
1
 
5
 
! Отговори
пишман преди 6 години
До Пророкът ГочоПустото му следване! То ме научи само на разврат и пиянство! Важното бе да си приет
83
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навън съм виждал всякакви случаи, инженери работещи по полето, мениджъри работещи като персонал в хотел, както и хора без образование развили собствен бизнес. Всеки с късмета си и потенциала си.
82
7
 
24
 
! Отговори
Голям прос преди 6 години
Може и в обслужването да работят, но това което плащат е достатъчно да живеят като бели хора. Един мой приятел ходи по 4 месеца в Германия за година като строител и се връща. Тук също се хваща на същата работа и казва че основно дохода му е от Германия. В тази държава хляб има само за разбойниците от всякакъв вид. Има и изключения, потвърждаващи правилото.
81
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Странно, от всички познати и приятели, които се хванаха шапката и заминаха, нито един не работи като обслужващ персонал, нито дори някой от семействата им. И все по-рядко се връщат в България. Преди отделяха по месец, сега я минат покрай някой празник за 3-4 дни до седмица, я не. Някой пропускат вече по няколко години, защото предпочитат да изкарат почивката си на по-добри места според новия си стандарт. Ще има да ги чакат да се върнат...
80
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото в България, не ни се налага да работим по 12 часа някаква смешна работа, която ни чупи гърба за 400-500 лева."Ми да си учил бе" - Ами уча, бе. Ама нали трябва и да ям. Нали трябва и семестриалните да платя. Нали трябва и квартира. Търсих стаж от рано. Ама е неплатен. Не мога да си позволя социален живот. Аз и още половината ми връстници страдаме от депресия, поради това. У в края какво ? Пак 12 часово смени, по специалността и ти дават 1000 лева.По-добре дюнерите ...
79
0
 
1
 
! Отговори
пишман вишист преди 6 години
До Пророкът ГочоКолко пари е струвала престижната професия и образованието? ЗА ОБЩА КУЛТУРА.
78
2
 
5
 
! Отговори
кой ще надделее? преди 6 години
До Един българинРусия или Турция? Чакаме някой да ни поведе шепа народ на педя земя! Всичко е лъжа!
77
3
 
27
 
! Отговори
Пророкът Гочо преди 6 години
Което само идва да покаже, че хората се чувстват по-оценени като дюнерджии и камериери по света, отколкото като лекари,инженери и учители в държавата на Тиквата.
76
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един българин 69Хаха! Останалите и ние ще заминем зад граница, а твоята пенсия ще я плащат "новите" работливи българи. Не знам само да ли няма да си застрашен от гладна смърт.
75
3
 
6
 
! Отговори
пантарея преди 6 години
До Един българинДело на БКП е ученето за да станеш отново работник.