Богатството на българите расте! Трупат във влогове и скъпи имоти

За последните 12 месеца населението е забогатяло с 5,9 млрд. лв. и вече има 73 млрд. лв.
25 окт 2017 07:00,
246
Богатството на българите расте! Трупат във влогове и скъпи имоти
Снимка: архив Reuters

Българите продължават да забогатяват. Финансовото им богатство се е увеличило с 5,9 милиарда лева през последните 12 месеца и вече е 73 млрд. лв. Банковите влогове растат, покачва се и цената на жилищата, които населението притежава.

Това показва доклад на консултантската компания Industry Watch, написан на базата на данни на БНБ, КФН и БФБ-София. Според анализа богатството на българите през последните три години нараства най-съществено от десетилетие насам, но още изостава от темповете на растеж през върховата 2007 година.

Банковите депозити са най-предпочитаната форма на спестяване, макар че лихвите се понижават, показват данните. Според тях домакинствата са получили лихвен доход в размер на 251 милиона лева за последните 12 месеца. Ефективната лихва пада до 0,5% годишно, но това не обезкуражава спестяващите българи, които са внесли нови 2,2 милиарда лева по свои банкови сметки през последния 12-месечен период, показва докладът, цитиран от "Труд".

Още по темата

Стойността на жилищните имоти на българите се покачва. Търсенето на жилища остава високо, стимулирано от ръста на доходите и заетостта, ниските лихви по жилищните заеми (3,9% през август 2017 г.) и ускоряващата се кредитна експанзия.

Дори цената на ипотечното финансиране да се повиши през 2018 година, тя остава изключително ниска в исторически план. Заради ниските лихви обслужването на дълговете в момента е най-лесно от 2009 г. насам, уточняват експертите.

По данни на Националния статистически институт, които експертите анализират, пазарните цени на жилищата нарастват с 8,6% годишно през второто тримесечие на 2017 г., а от дъното на пазара през 2013 г. досега апартаментите са поскъпнали с 21%. По този начин средната цена на квадратен метър жилищна площ в страната, без новото строителство, достига 533 евро в средата на 2017 г.

“Имайки предвид благоприятните икономически тенденции, жилищните цени ще се покачват и през следващите месеци”, прогнозират от Industry Watch.

София концентрира 36% от стойността на градските жилища през второто тримесечие на 2017 годсина. 11% от жилищното богатство е в област Варна, а Пловдив и Бургас добавят около 9% от пазарната стойност на апартаментите в страната.

Сред десетте области с най-голямо жилищно богатство попадат и Стара Загора, Благоевград, Русе, Велико Търново, Хасково и Плевен. Под 1/5 от общата стойност на жилищата е в останалите, по-малки области на страната.

Бaнкoвитe влoгoвe пpoдължaвaт cвoятa тeндeнция нa pacтeж, кaтo caмo тeзи нa дoмaкинcтвaтa вeчe ca 46,407 милиapдa лeвa, показват официални данни на БНБ за септември 2017 г., оповестени вчера. Според статистиката увеличението е 5,9% cпpямo cъщия месец нa пpeдxoднaтa гoдинa. Влoгoвeтe нa цeлия нeпpaвитeлcтвeн ceктop, в кoйтo влизaт дoмaкинcтвaтa и нeфинaнcoвитe пpeдпpиятия, ca нapacнaли c 6,8% нa гoдишнa бaзa дo 70,900 милиapдa лeвa или дo 72,3% oт брутния вътрешен продукт (БВП).

В края на септември кредитите за неправителствения сектор са 52,814 млрд. лв. (53,8% от БВП) при 52,522 млрд. лв. към август 2017 г. (53,5% от БВП). На годишна база те се увеличават с 4,9%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
0
 
32
 
! Отговори
тнт преди 6 години
Гледам отсреща ,един от новозабогателите ръчка в кофите за ***. Сигурно си е изпуснал вътре тестето с кредитните карти.
172
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да са живи и здрави емигрантите за да пращат !
171
1
 
20
 
! Отговори
СС преди 6 години
Това се отнася само за 10% от населението, но в статията не го пише. :)
170
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бабугерите са най-богатите та 'метат от пренасищане! Уж пък всеки богат а иска да напусне България!!??
169
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На територията наречена България 5 % са owner, останалите 95 % само овни!
168
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Кои българи , бе ?!
167
1
 
6
 
! Отговори
Булгар преди 6 години
Тези нашенци, дето от сутринта пищят, че нямали пари - те са много богати.Останалите, как със мизерна заплата, и пушат и пият ?!
166
1
 
17
 
! Отговори
Богаташчев преди 6 години
То,Другарки и Другари е световна тенденция.Богатството (голямото) е в ръцете на 1-2 %.Ние,като по-изостанали сме с 5 %.За влоговете,не се притиснявайте-PWC,Делойт и EY скоро ще посъветват правителството да шибне един хард ресет на банките и шишитата ще се облажат.За имотите също не берете грижа-отдавна ни завиждат в ЕС.След лихвения бум,банките ще са собственици на 1/4 от имотите.Берете грижи за спиране екютата от ЕС-тогава ще ни тупат,като съдрани чували(данък 10 % ли-Ха-Халал ти Бой Бор)!!!
165
2
 
5
 
! Отговори
Циник до 178 преди 6 години
Внимавай - къде в Африка!Ще те направят на джолани....и ноктите няма да ти останат!Ще те апнат - кат стой - та гледай!Аааааахахаха
164
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако вдигнат заплатите на обикновените хора, те няма да вкарат парите си в банките, а ще покрият дълговете си и ще изхачат парите за неща от първа необходимост.Обаче като ги дадеш същите пари на малка част от хора, които са си покрили отдавна нуждата от първа необходимост, те вече формират спестявания дори и да се поглезят с супер лукс пак остават спестявания.
163
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да благодарим на Бойко
162
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ох.Спестил съм някой лев.Смятам да си купя къщичка у Африка,че тука иде зима,пък и панелката протече след санирането.Там поне ще икономисам от ток за отопление,пък и от вода за баня - на *** няма да им мириша.Пък като мине зимата ша са върна.С високата си заплата мога да си позволя да работа само по 6 месеца на година.
161
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Расте на единици, масата обеднява и оголява все повече.От вчера се тиражират едни новини, че Гърция излиза от кризата и положението в страна се нормализира. Днес да не останем назад и тук почнаха да публикуват такава информация
160
27
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да наистина от както Борисов е на влас започнахме значително да забогатяваме Балгария най после си намери своя истински водач
159
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заплатата е накзанието за неумението да се краде!
158
1
 
26
 
! Отговори
Я преди 6 години
Става дума за 300-400 българи, добавили няколко милиарда, ама това са подробности, нали ...
157
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Статистиката показва че има добро усвояване на евро и национални фондове от определени личности.
156
1
 
20
 
! Отговори
Беден преди 6 години
Българите винаги са били бедни.За това всичко живо бяга в чужбина.
155
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Богатвото расте при онези българи които не са на заплата, но мисля че това е очевидно няма вдигане на заплати ,т.е. групата българи които работят на заплати се изключва,значи увеличението е в останалата група .
154
2
 
24
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Цитат: "20 0Е кои са забогатели, тия където крадат над 50% от парите за обществените поръчки и усвояват държавни пари и еврофондове, забогатели били българите, само една свинска част от тях, най-гнусната и крадливата, 2030-та един град икономика, останалото деградирало ромско гето и боклукчарник."Много вярно колега !!!!Сингапур поръча 39 Боинга за много милиарди ...София какво ще поръча? Дръжки?