Европеецът богатее, а българинът? Скъпи храни – евтини дрехи!

Храната в Полша и Румъния е по-евтина от нашата, пресмята Евростат
3 апр 2017 09:00,
89
Европеецът богатее, а българинът? Скъпи храни – евтини дрехи!
Снимка: Dnes.bg

Българите са близо 50% по-бедни от средния европеец. Като по-богатство се нареждаме на последно място в ЕС. Фактическото индивидуално потребление (ФИП) измерва най-добре реалното материално благосъстояние на домакинствата, като в България то е 53% от средното ниво за ЕС, сочат последните данни на Евростат.

Точно преди нас по индивидуално потребление са Хърватия и Румъния, където стандартът на живот е съответно 58% и 59% от средния за ЕС.

По благосъстояние сме равни на гражданите на Черна гора, които обаче са само кандидати за членство в ЕС. Зад нас се нареждат само Албания и Босна и Херцеговина, където реалното потребление на хората е 37% от средното за ЕС.

На другия полюс в класацията е Люксембург, където стандартът на живот е с 37% над средното за ЕС ниво. На следващите места по богатство се нареждат Норвегия (133% от средното ниво), Швейцария (128%), Германия (123%) и Австрия (119%). Общо в 10 държави от ЕС стандартът на живот е над средния за Общността, като сред тях са Дания (115%), Великобритания, Белгия и Финландия (по 114%), както и Франция (112%). Доста добър стандарт поддържат и в Италия (99% от средния), Ирландия (96%), Кипър (90%) и Испания (88%). Дори Гърция сериозно ни изпреварва, като реалното потребление там е 77% от това на средния европеец.

По отношение на произведения БВП на човек разликите между страните от ЕС са много по-големи. Като ние отново сме на последно място с 21,8% от средния БВП на човек, а Люксембург е на първо място с 311,6%, или близо 14 пъти повече.

Но тъй като и цените у нас са по-ниски, реалните разлики в потреблението не са толкова големи. Общото ниво на цените у нас е 47% от средното в ЕС, което ни прави най-евтината държава в Общността. В Албания цените са като при нас, а в Македония е малко по-евтино, но ако се гледа по основни групи стоки, нещата не са същите.

Цените на храната в България са 70% от средните в ЕС, което ни нарежда на трето място. По-евтина е храната в Полша (63%) и Румъния (64%). У нас обаче са най-евтините в Европа цигари (50% от средното за ЕС), алкохол (64%), дрехи (79%), мебели (50%), ресторанти и хотели (43%), пише "Стандарт".

По отношение на потребителската електроника се нареждаме на едно ниво с Испания, Португалия и Ирландия с цени на 92% от средните в ЕС. По-ниски са цените на електрониката в Чехия (81%), Полша (83%), Унгария (88%) и Словакия (91%).

Като цяло най-високи са цените в Швейцария - 163% от средното ниво за ЕС. На следващите места по скъпи стоки са Норвегия и Дания със 137%, и Великобритания със 131%. Така животът в Швейцария е 3,5 пъти по-скъп, отколкото у нас.

Огромна разлика има не само между стандарта на живот в България и другите държави в ЕС, но и между различните райони на страната. Най-бедни са в Северозападна България. Там БВП на човек, измерен според стандарта на покупателната способност (СПС), 29% от средното ниво в ЕС. Най-високи са доходите в София. Затова в Югозападния район на България БВП на човек е 76% от средния за ЕС. Жителите на София са поне два пъти по-богати от хората в останалата част на страната. БВП на човек в Югоизточния и Североизточния район в България е в размер на 39% от средния за ЕС. А в Южния централен район и Северния централен район на България БВП на човек е 33% от средното ниво в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
стотици коментари отричащи очевидното, какви хора сме, как тогава да е по друг начин. Ако питаш коментиращите сме по-добре от Люксембург, тогава как да не ни гърчи кой откъдето дойде. Явно си желаем злото на себе си
63
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
М-во на земеделието,комисия за защита на потребителите,м-во на здравеопазването и всички ведомства,които са задължени да се грижат за оцеляването на нацията да отговорят защо храната у нас е по-скъпа от много европейски страни,но за сметка на това,по-некачествена.Защо Меркел не желае да бъдат въведени еднакви стандарти за качеството на храната в целия ЕС???ЗАЩО?
62
2
 
3
 
! Отговори
Мънго Джери преди 7 години
А сега, просто извадете калкулаторите и сметнете с този "бурен" ръст на развитие, след колко години пардон десетилетия ще ги стигнем....евентуално! Тези които са се зашеметили от "бурното ни" развитие да направят сравнение с това на Китай, комунистическа държава между другото че c милиард и половина население!
61
3
 
18
 
! Отговори
Благоев преди 7 години
В България 80% от работещите получават по скоро социална помощ ,а не заплата ! Явно сме приватизирали и Социалното министерство !
60
4
 
5
 
! Отговори
SILANCE преди 7 години
До АнонименДо 82. Факт е,че и ти и джурналята изобщо не споменаватге,че цифричките са получени, като са разделили сбора от заплатите на броя на хората,които са ги получили. А в територията само 15- /от мен да мине!/ 20 % получават нещо,което може да се нарече заплата. Такъв "напредък" ни сполетява все повече,че просто трябва да се махаме от тук,за да не изпреварим другите членки заедно с такива като вас ...
59
0
 
1
 
! Отговори
haha преди 7 години
До 80Айде със здраве.
58
4
 
11
 
! Отговори
шовинист преди 7 години
Момчета, защо се палите? Наистина ли вярвате в тези чифутосатанистки нлп-та? Я си помислете за Норвегия. Нали там са уж най..най богати. И какво от това? Ако пуснат там свободно водка Савой по 5 евро литъра и държавата и обществото им ще се разпаднат като сламена къща. В Коста Рика, Тайланд и на много други места хората са в пъти по-щастливи. Стига с това бвп, мвф, цру и т.н. Щастието няма нищо общо с броя на парите ви. Само заразените с британоварваризъм мерят всичко с пари. Не бъдете като тях
57
1
 
2
 
! Отговори
haha преди 7 години
До 76Доклада на евростат показва, че индивидуалното потребление в България е нарастнало от 49% от средното за ЕС през 2013г., до 53% през 2015г._________________________________________________________________________Твоите данни са използвани... Емоционален шорош.
56
1
 
1
 
! Отговори
haha преди 7 години
До 75А напъни мозъчето ако го има... Или си с една гънчица за балкански / български емоции... Просто е и трябва съвсем малко финансова култура.
55
1
 
4
 
! Отговори
Do 71 преди 7 години
Хайде да смятаме заедно. Да приемем средни разходи от 2000 евро на месец за 2013 и 2280 за 2015.2000 * 1.45 = 2900 евро за индивидуални разходи 20132280 * 1.37 = 3123 евро за индивидуални разходи 2015Тоест разлика от 223 евро (положителна)и Бг2000 * 0.49 = 980 евро за индивидуални разходи 20132280 * 0.53 = 1208 евро за индивидуални разходи 2015За Бг разлика от 228 евро (положителна)Е на Бьлгария 4 % прираст са равни 5 евро при 8 процента спад ... Е кой богатее ???
54
1
 
2
 
! Отговори
хъм преди 7 години
Европеецът богатее - Кого питахте ? Шо.рош, Шмърхел или Тиквуня ?
53
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 67ЩОМ СЕ ХВАЛИШ ТОЛКОВА МНОГО,ЗНАЧИ ЯКО СИ ГО ЗАКЪСАЛ.ЖИВЕЙ СИ В "РАЯ" И НЕ СЕ ВРЪЩАЙ ТУК.
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ako vi gi bavyat ,znachi niakoi po dolu shef ima turgoviya dus zelenchuci i mu tryabvat gotovi pari za da plati na borsata,a posle zaplatite sa ot pechalbata na plodove,zelenchuci,razlikata pechalba,a za vdigane,shte gi vdignat,no hranite tryabva da sa oshte po 100 % pechalba inak niama kiriya,lihvite ot bankite ot bg vzemat krediti na 3-4% i na vas krediti do 9- 12% v zavisimost ot malkite bukvi v dogovora.I tui kato se namesti kurlej,otturvane jok.
51
0
 
1
 
! Отговори
хм преди 7 години
А заплатите!!!
50
1
 
2
 
! Отговори
do 67 преди 7 години
Ti si dokazatelstvo za tova koeto po dolu pisah,tryabva da si blagodaren che gurbetchii izprasjtat godishno nad miliard evro v Bg kashkaval,pari koito povecheto politici kradat i si kupuvat jilishta poznai kude shimshirik,po uk,de,fr,isp ,a tvoiata zaplata doide li navreme,a hladilnika i smetkite plashtash li ili mama i tati i dyado i baba ti gi plashtat vse oshte rub
49
4
 
8
 
! Отговори
до митко и аборигена преди 7 години
Като ви е кеф- стойте си там. Какво ви дреме за нещата тук? Защо се занимавате с български форум? Пишете си в техните форуми. Само ще ви напомня да прочетете "Пази боже сляпо да прогледа" и да си спомните, че човек без родина е като дърво без корен. Жал ми е за вас, че сте се поддали на глобалистичната измама. "ubi bene ibi patria" провали греховния Рим. Бог няма да го позволи повече.
48
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До шовинисти как точно я "караш" тази кола? Или си прекарваш живота си в кола киснейки в задръствания, потрошвайки я из дупки. Ти живееш в колата си, това НЕ е каране пич! Заблуждаваш се че "караш". Нови коли КАРАМЕ ние сред най райското място напланетата. Ама удоволствие е да карам тук"Най-вероятно тук си бил аутсайдер" - Ами най вероятно след като зимах повече от депутат на месец по няколко бона в IT съм осъзнал че торба пари насред к'*** няма никакъв смисъл, Явно ти още вегетираш като клош
47
4
 
7
 
! Отговори
haha преди 7 години
До свободеннай-нещастите са в Русия___________________________Що ли си мисля че по-нещастни от Бьлгарите никъде не съм срещал... Е има и причини
46
4
 
1
 
! Отговори
haha преди 7 години
Заплатите ни от край време са 10-15% над американските в почти всички секториот Сидни Ав$$трали________________________________________________________________________Това е верно само ако не се взима в предвид курса на долара (САЩ‌ / Австралия). Като сложиш курса и вземеш в предвид цените в двете държави и ти става ясно че САЩ са поне 2 пъти по-добре от Австралия.
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Shovinist nikoi ne te sudi da jiveesh po skoro sushtestvuvash v Bg,ide rech zatova che monopola v bg izyajda bulgarina i nikoi nemoje da se sbori s tova imeno razlikata v cenite s uk i de tryabva da ti podskazva che moje,moje cenite da sa dolu na vsichko spryamo srednata zaplata v Bg,za da joveyat v Bg i ne byagat v chujbina,no tova ne e osushtestvimo,zaradi samite vie,koito vi haresva tormoza i robstvoto,a mantaliteta na svoboda vi lipsva oti si v Bg super,no vurzan i iztreshtyal.Pozdravi Mitko