Който ползвал, ползвал! Пада отстъпката от 5% за е-декларация

Кабинетът с нов опит да ограничи плащанията в брой
17
Който ползвал, ползвал! Пада отстъпката от 5% за е-декларация
Снимка: архив, Ройтерс

Отстъпката от 5% при подаване на годишната данъчна декларация по електронен път да отпадне. Това предлага правителството, което днес одобри промени в данъчните закони.

Предложенията влизат за обсъждане в парламента заедно с бюджета на държавата, който също бе приет днес на заседание на кабинета.

Още по темата
Управляващите аргументират промяната с това, че се увеличава броят на данъчните декларации, подадени от физическите лица по електронен път и има тенденция всички декларации и справки, свързани с облагането, да се подават електронно.

Ефектът върху бюджета от тази стъпка се оценява на допълнителни приходи от 1,2 млн. лв. за 2018 година.

За догодина правителството прави и нов опит да ограничи плащанията в брой, като отново предлага прагът да се намали от 10 000 лв. на 5000 лв.

Промяната цели намаляване на сивата икономика и е в съответствие с наложилата се практика в другите държави членки на ЕС, където прагът за плащанията в брой е в диапазон от 2000 до 3000 евро, настояват управляващите, макар наскоро депутатите да не приеха поправката.

Ограничението ще се прилага и в случаите на плащания в чуждестранна валута, когато левовата им равностойност е равна на или надвишава 5000 лв. по курса на БНБ в деня на плащането.

В Закона за акцизите и данъчните складове се предлага да се облагат и препаратите за пушене с наргиле, които освен тютюн или заместители на тютюна съдържат и ароматизиращи сиропи.

С друг текст се въвежда забрана за публикуване на обяви или съобщения в електронен вид, чрез които се предлагат за продажба акцизни стоки без бандерол и за които акцизът не е заплатен.

Пощенските оператори пък се задължават да изискват от подателите да декларират, че изпращаните акцизни стоки или отпадъци от тютюн са с платен, начислен или обезпечен акциз, както и че са с бандерол, когато такъв е задължителен.

С цел достигане на минималните нива на акцизните ставки в ЕС е прието поетапно увеличаване на акцизната ставка на цигарите за достигане на минималния акциз от 177 лв. на 1000 къса към 01.01.2018 година. В момента той е 168 лв. за 1000 къса. Това вероятно ще доведе до поскъпване на цигарите от догодина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напоследък се чудех защо.нета ми в определен период става по слаб е вече не се чудя моя приятел от колежа сее пробутал на тия две места неисе дано сее наял *** истински с моя
15
0
 
1
 
! Отговори
@11 преди 6 години
При 25% такса транзакция при плащане с биткойн, успех да заменят банковите разплащания. Биткоините са нещо много яко, но при такава такса транзакция не са особено практични. Освен това, ако всички плащания минат към тях, държавата веднага ще ги обложи. И докато при плащания в брой можеш да избегнеш проследяване, при биткоините, ако се регулират, всичко ще е напълно прозрачно и проследимо. Което е всъщност една от силните им страни - данък транзакция и прозрачност. Слаба е, че се държат от Китай.
14
1
 
5
 
! Отговори
Az tam преди 6 години
Малко смела реклама на криптовалутите, но знае ли човек. Утре ще опитам да си купя баничка с биткойн :)
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До от 11 до 4Правителството налага криптовалута на българина, насилствено и на това му викат демокрация.
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баз закон за фалит на частни лица и без реален контрол над самозабравилите се банки - това което правят е просто нов робовладелски строй.
11
4
 
2
 
! Отговори
от 11 до 4 преди 6 години
Т.е. с това решение ГЕРБ дава възможност на българина да ползва повече електроните плащания, Както стандартните банки така и с криптовалути.Разбира се в българските банки са много високи таксите, затова се предполага че българите ще предпочетат плащанията с криптовалута.Но и това че на българите ще се наложи да се запознаят с криптовалутите ,пък ще доведе до това че банките ще свалят таксите.Е те не могат да се конкурират с криптовалутите в това отношение.Но ще се насочан към инвестиции смето
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 4Не си длъжен да ползваш услугите на банки ,спокойно можеш да си разлащат сметките по електронен път с криптовалута примерно биткойн. Биткойн си е налична сметка която не се контролира от банките нито някаква държавар,въпреки че банките ги ползват когато трябва да прехвърлят голяма сума от едно место на друго отдалечено место.Там при разплащане независимо до коя точка на света няма такса како при банковите преводи.Т.е. с това решение ГЕРБ дава възможност на българина да ползва повече ел
9
0
 
2
 
! Отговори
Батко преди 6 години
Ама сега е момента да я вдигнете с 10% бе колеги.
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"с наложилата се практика в другите държави членки на ЕС, където прагът за плащанията в брой"Добре де, кажете ни къде има ограничения и какви? Защото доколкото мога да намеря инфо, лимит има в 12 страни от ЕС, а общо са 28 ако не се лъжа. Така че наложилата се практика в по-малко от половината страни трябва ли да ни задължава и нас?
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като иска да ограничи плащанията в брой, защо не забрани на банките да събират такса превод като начало поне за левови плащания?!? Те и така събират месечна такЗащо няма безплатна онлайн идентификация за всеки желаещ да прави администрацията си онлайн, вместо сега действащата абсурдна система с електронни подписи (КЕП) със фантастична цена от минимум 60 лева ежегодно!!!!!??? ТОва никъде го няма. Защо НАП, НОИ, общини имат всеки различни ПИК (идентиф. кодове) и то за много ограничен брой услуги
6
0
 
16
 
! Отговори
bamka преди 6 години
Министъра като иска да ни задължава да ползваме бамки да ги задължи и тях да махнат таксите или да открие безплатна държавна бамка!
5
2
 
9
 
! Отговори
Перничанин преди 6 години
Това са реформи, всеки мисли за малкия бизнес ! Вдигнаха и минималната заплата на база, да отчетем дейност, пък фирмите да му мислят.
4
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
отново предлага прагът да се намали от 10 000 лв. на 5000 лв...да се чете: "длъжни" сте да ползвате бамки!.ама там е работата , че никой не е длъжен да ползва непоисканата услуга на една частна фирма ... никой! не може нито със закони, нито с конституция да "задължиш" ползването на който и да е частна услуга ... че и държавна също!
3
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова всички по гишетата, да си подават декларациите. Нека им се разкаже играта на вкиснатите физиономии.
2
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Акцизът при цигарите е много малък. Сега е 16,8 стотинки за цигара, щял да стане 17,7 стотинки за цигара, а би трябвало да е поне едно евро за една цигара.
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
те тези смешни 5 % са само за данъка за последната четвъртина на годината. :-) За цялата година отстъпка и сега няма. :-)