Заобичахме ромите повече от бежанците! А най-много турците!

Богатството у нас е порок, а успехът зависи от това кого познаваш
30 окт 2017 20:04,
158
Заобичахме ромите повече от бежанците! А най-много турците!
Снимка: архив "Булфото"

Българите имат различно отношение към различните малцинствени групи. Най-близки са ни турците, с които 70 на сто от нас нямат нищо против да бъдат приятели.

Това показва проучване на изследователски център "Тренд", възложено от Института за дясна политика.

Изследването е проведено между 3 и 10 октомври 2017 г. сред 1004 пълнолетни български граждани по метода "лице в лице".

Данните показват, че турците се приемат далеч по добре от ромите, а отношението към бежанците е по-негативно и от това към ромите.

Под една четвърт от анкетираните отговарят, че биха поддържали приятелски отношения с бежанец, докато 69% няма нищо против да имат приятели турци. Подобни са отговорите и на опцията дали искаме да живеем в един вход с турци, роми или бежанци.

Най-важните ценности за българина са семейството и мира, покзва проучването. В дъното на таблицата е равенството между половете и пазарната икономика, а посредата е свободата на изразяването.

В българското общество не преобладава тежко ценностно разделение и по определени теми се формират огромни мнозинства, констатира проучването.

Така например над 90% от всички анкетирани смятат, че образованието и здравеопазването трябва да са напълно безплатни, а според 86% трябва да се гарантира минимален доход на всеки човек и че държавата е длъжна да осигури работа на всеки, който иска да работи.

Данните показват, че българинът очаква сериозна роля от страна на държавата в живота си, но не е склонен срещу това да се повишават данъците.

"Традиционното схващане, че подобни нагласи са наследство от социализма не е достатъчно обяснение, защото се забелязва, че сред най-младите възрастови групи съотношенията са напълно сравними с общата картина", анализират социолозите.

Българинът остава силно скептичен към допускането на бежанци и мигранти на своя територия. Той дори не прави разлика между бежанците и икономическите мигранти от Близкия Изток – 80 на сто от анкетираните не искат те да бъдат допускани у нас.

Консервативно е и отношението към еднополовите бракове и възможността хора от един пол да осиновяват деца - около две трети от всички анкетирани не са съгласни това да бъде разрешено в България.

Скептични оставаме и към легализацията на марихуаната (72% не са съгласни да се легализира) и проституцията (69% са срещу узаконяването й). Най-младите са най-либерални и и голяма част от тях смятат, че леките наркотици и проституцията трябва д асе легализират.

Проучването е тествало и отношението към абортите и това дали те трябва да се забранят. 77% от всички, участвали в допитването, са против забраната на абортите.

Българинът гледа с недоверие и на богатите, показва допитването. 68% смятат, че всички милионери са натрупали богатството си по незаконен път, а само 21% са на обратното мнение.

Две трети от хората не смятат, че в България можеш да станеш богат по честен път. Младите са по-склонни да се съгласят с това твърдение, но и при тях над половината не го подкрепят.

Успехът в България зависи от това кого познаваш. Това твърдение споделят 69% от всички анкетирани, а 24% са на обратното мнение. Близо половината от анкетираните не са съгласни с твърдението, че в България, ако се трудиш усърдно, можеш да успееш.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тва изследване е от кварталите Максуда и Столипиново,нали? Веднага си пролича по желанието за безплатни неща.Мерцедесите и те да са безплатни,нали?И Азис президент заедно със Софито.
43
2
 
2
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 6 години
...tezi "izsledovateli " ot izsledovatelskiat tsentar " Trend " da si izsledvt negrite i da ne se barkat v balgarskite raboti !!!...Neshto vze da mi pisva ot chujdi " izsledovateli " da mi praviat harakteristiki i da mi davat posoki v jivota !!!....vzemaite si "izsledvaniata " i marsh ot stranata ni !!!...boklutsi zadokeanski !!!
42
1
 
22
 
! Отговори
:) преди 6 години
До ТурчинаКажи си честно, да не би тайно да мечтаеш да се потурчим?Няма да те съдя. След като преди 30 години се опитаха вас да ви побългарят, може пък сега да сте решили по този начин да намерите спокойствие - ако станем един етнос, никой няма да е застрашен от асимилация. Но няма как да стане.Ще трябва да се научим да бъдем полиетнична нация.Но се надявам поне ведно отношение да сте се успокоили. Повечето българи наистина нямат нищо против обикновения човек от турски произход.
41
4
 
11
 
! Отговори
**** преди 6 години
Ей вие още малко ще ни изкарате,че обичаме Ердоган повече и от боко бе,от къде ви идват тези щуротии на главата,да се чуди човек.
40
3
 
3
 
! Отговори
до 43 преди 6 години
ами тва го има бе...в северна корея и куба мисля . ееее гарантираният доход ще ти е 10 евро на месец но е ГАРАНТИРАН ...без да правиш нищо !!!
39
13
 
12
 
! Отговори
БатБулгар преди 6 години
До АнонименТурският език е създаден през 20 век, заедно с държавата Турция. А няма как Българският език да е тюркски, след като е първоизточник на езици. От Българския може да произлиза друг език, но българския не може да произлиза от.... Гръцки и Латински произлизат от Глаголицата. Тюрките или Тюр-Ку както ги наричат китайците, е букавлно пряко, за хора, които са напдали Китай. Това е прякор за група от хора, които са различни, не са едни и същи. Без неграмотни изказвания моля.
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
изследването е много, много вярно! учудващо е, че не усещам никаква стъкмистика в резултатите!
37
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така например над 90% от всички анкетирани смятат, че образованието и здравеопазването трябва да са напълно безплатни, а според 86% трябва да се гарантира минимален доход на всеки човек и че държавата е длъжна да осигури работа на всеки, който иска да работи...изцяло и тотално съм съгласен с този абзац!
36
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нито едните, нито другите, нито третите !
35
8
 
3
 
! Отговори
БатБулгар преди 6 години
До ТурчинаУикипедия е източник на информация само ако искаш да разбереш някой композитор кога е роден. Иначе дали ще цитираш Уикипедия или някой пост от фейсбуй, е едно о също като сила :) Остай какво казват чуждите учени за Българите.
34
6
 
5
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 6 години
До Турчина - да спорим по комунистически е не само глупаво но и тъпо та излишно като коментар , първо прочети именика на българските канове и не само това а вземи за извор на древният БЪЛГАРСКИ КАЛЕНДАР който е най-точният в историята на света и е на над 9000 години - явно си с образованието от последният курс на магнаурската школа :) не се обиждай , толкова си чел , толкова знаеш :)))))
33
7
 
8
 
! Отговори
до 37 преди 6 години
изтървашаш тънкият момент , че ние българите мислим а не действаме първосигнално !! дори и прабългарите да имат произхода за който ти втърдиш ние сме смес от прабългари,славяни и траки . и дори , че сме задължени на руснаците не ни прави автоматично техни ...слуги(поне не повечето) . вие българските турци сте една смесица но когато ердоган ви говори вие му вярвате като на баща и сте готови на всичко...дори и да работите срещу България и съгражданите си (а всъщност в турция ви смятат за нечисти)
32
2
 
1
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 6 години
бих добавил , че ФАШИЗМА е обединение на един народ с много етноси и развитие на обединеният НАРОД ! " Национал социализма " е идеята на Хитлер и другарят Сталин - враг на ЧОВЕКА и Неговото развитие , така е и при социализма !
31
8
 
20
 
! Отговори
Турчина преди 6 години
Произходът на прабългарите е проблем, все още предизвикващ дискусии. По своята езикова принадлежност прабългарите биват причислявани от преобладаващия брой съвременни учени към тюрко-алтайските народи. Предполага се, че прабългарският етнос се е формирал в Централна Азия.Това е извадка от българския википеди! Айде вие драскайте минуси сега и оспорвайте тия съвременни учени!
30
3
 
8
 
! Отговори
основният проблем преди 6 години
който не се посочва в статията е как се държат,за какво мислят тези хора гогато са повече от един . ако турчина е нормален(т.е да не вярва особено в религията както и повечето българи не вярваме) то няма проблем да сме приятели или добри комшии. но когато турците станат много започват да се настройват срещу българите. индийците мнооого рядко са добри за комшии(има и такива който работят и се държат културно но са малко) а когато станат много ....не е за разправяне...просто не стават
29
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябваше и софианците да включат в анкетата- щяха да изпреварят ромите с две обиколки и да се борят за първото място с бежанците
28
1
 
7
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 6 години
бих искал да обясна произхода на думата " ФАШИНА " - ФАШИНА е сноб жилави пръчки използвани да противостоят на калните порои в земите на древните латини в последствие се прилагат и при италианите и когато от римаската империя се ражда " Република Италия " се използва с политическа цел " ФАШИНАТА " ( единство на многонационалната република ) и през 30 години се издига като символ на "обеденената нация " от Бенато Мосулини , наречени ФАШИСТИ !
27
3
 
13
 
! Отговори
Трол Горянин преди 6 години
Аз толкова ги заобичах , че даже съм си осиновил , с това което ми изчезна от къщата на село поне за 2 семейства се грижа.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Християнизиране в Европа е имало още в 3-5 век но в българската Литература и История нито дума за това , в чужди Документи всичко точно и ясно е написано дори Док. филми по немската ZDF , но у нас все няма може би умишленно за да не се знае
25
0
 
18
 
! Отговори
социолог преди 6 години
А, журналята на кое място са спрямо ромите и бежанци. Мисля, че са доста по-назад.