БЛС предупреди: Болници и клиники ще фалират!

Дори да са повече, парите за здраве пак не достигали
20
БЛС предупреди: Болници и клиники ще фалират!
Снимка: Булфото, архив

Според Българския лекарски съюз /БЛС/ предстоят фалити на лечебни заведения и в извънболничната помощ, а предложеното разпределение на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса /НЗОК/ ще ограничи достъпа до здравеопазване на пациентите, съобщават от съсловната организация.

Още по темата

"Увеличението в болничната помощ е задоволително, особено като се вземе предвид, че от 10 години няма коригиране на цени за клиничните пътеки", са коментирали на извънредно заседание вчера в управителния съвет на БЛС, свикан във връзка с гласуваното разпределение на рамката за бюджет 2018 на НЗОК.

За бюджета, предвиден за извънболничната помощ обаче, в БЛС са крайно притеснени от подценяването на дейностите в това перо и са категорични, че този подход ще влоши качеството на медицинските дейности в първичната и специализираната извънболнича помощ, се посочва в съобщението.

Според БЛС е необходимо увеличение на средствата за извънболничната помощ и ако това не се случи, предстоят фалити на лечебни заведения и в този сектор. Реалното увеличение спрямо бюджет 2017 на НЗОК е 407 млн. лв., от които за болнична помощ са насочени 148,560 млн. лв., за медико-диагностични дейности - 5, 5 млн. лв., за медицински изделия - 10 млн. лв., за първичната доболнична помощ - 7, 2 млн. лв., и едва 2,9 млн. лв. - за специализираната извънболнична помощ, посочват от БЛС.

От съюза настояват за увеличение в бюджета на НЗОК - за първичната доболнична помощ с още 10 млн. лв., а за специализираната - с още 13 млн. лв., се посочва в съобщението.

Припомня се, че в проектобюджета, който БЛС е изпратил до институциите през юли, исканите суми, реално отговарящи на потребностите на населението и на здравната система, за извъбнолнична помощ са били значително по-високи - за първичната - 23 млн. лв., за специализираната - 26 млн. лв.

Според БЛС липсата на достатъчен ресурс в доболничната помощ ще се отрази крайно негативно на достъпа на пациентите до здравеопазване, а от друга страна, ще създаде условия за противопоставяне на работещите в доболничната и в болничната помощ.


20
Още по темата: НЗОКБЛСболницилекари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 1 година
Всичко ще се оправи, ако НЗОК изреже един голям тумор/ЧАСТНИ БОЛНИЦИ/.Като са много добри, да се докажат и да се самоиздържат, а не за добре дошли по 50 лв. от пациентите, сложи един пармак па ела слад 3-4 дена за още един или направи дарение защото те излекувахме и т.н. Лекарите, нека получават и по 10 000 лв. само, че да работят 8-10 часа в едно лечебно заведение а не ту го има ту го няма. 2ч.+2ч.+3ч.+4ч.= на ИЧ
16
1
 
6
 
! Отговори
да се закрие лс преди 1 година
До м даа ААА, А ЩО МАГИСТРАЛИ НИ НАПРАВИ БАЩИЦАТА, ПО ТЯХ НЕ МОГАТ ЛИ ДА КАРАТ? ИЛИ СЕ ЧУДИМ КАК ДА ОПРАВДАЕМ КРАДЕНЕТО НА ЛЕКАРСКАТА И ФАРМАЦЕВТИЧНА МАФИЯ ?
15
1
 
0
 
! Отговори
м даа преди 1 година
В Холандия са по-малко, защото имат пътища и спокойно могат да транспортират пациенти от 3 пъти по-далеч за същото време.
Само което се чудя е какво качество и как успяват да предоставят някаква помощ след като нямат пари за най-основното.
14
0
 
11
 
! Отговори
да се закрие лс преди 1 година
Първо да закрият тотално паразитното образувание "лекарски съюз", което единствено и само мрънка за пари, а дума не обелват за демонополизация на НЗОК и отказ да се лекуват неосигурените мангалски фамилии! Незабавни фалити и тотална забрана от откриване на болници - тези си въртят едни и същи депломи на доктори за да ги регистрират и само бълват фалшиви хоспитализации,май? Иначе защо все не става регистрирането на Националната здравна карта и електронните ни досиета?
13
0
 
11
 
! Отговори
ооо браво да почват преди 1 година
АМА ХАЙДЕ ДЕ, ОТКОГА ЧАКАМЕ - БЕЛКИМ КАТО ФАЛИРАТ 2/3 НЕЩАТА СЕ ПООПРАВЯТ, ЩОТО СЕГА Е ПУБЛИЧНА ТАЙНА, ЧЕ СЪЩЕСТВУВАТ МАЙ САМО ДА ТОЧАТ МАНГИЗИ ОТ НЗОК! В ХОЛАНДИЯ ИМА 125 , У НАС ПРИ 2 ПЪТИ ПО-МАЛКО НАСЕЛЕНИЕ 400!? Е, ЗНАЧИ ФАЛИТИ СА НАЛОЖИТЕЛНИ!
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да престана да повтарям. Не е нормално 70-хиляден град да има пет болници. Никакъв бюджет няма да издържи такова чудо.
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека фалират, парите ще се насочат към добрите болници и лекари а такива като тия от пирогов дето убиват хората да отиват на борсата, да чистят *** или да се разкарат от бг
10
0
 
18
 
! Отговори
дофтор преди 1 година
Като спрат кражбите по обществени поръчки и безплатното лекуване на ония с каруците пари може да се окаже, че има. Също така защо изследвания, които се правят само в болници налагат хоспитализация, при условие, че така или иначе хората се прибират вкъщи?
9
1
 
14
 
! Отговори
Наблюдателен преди 1 година
До преди 30 г . ВСИЧКИ бяха на работа-плащаха данъци, всичко беше държавно, парите не изтичаха в сметките на "некои хора", имаше пари за ВСИЧКО, а сега....няма производство, няма пълна заетост ,а малцината които плащат осигуровки са на минимална заплата..
В същия момент една огромна група не плаща нищо,а се възползва,създадената система за идеално крадене на малкото пари работи безотказно, и все "назначават" поредния министър, който ще слушка и ще е удобен на мафията,е последния се усети и ....
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БЛС,

Клиники и болници ще фалират, защото на първо място няма лекари в тях!
7
1
 
3
 
! Отговори
виц преди 1 година
Честит празник, докторе! Не, не тоя на будителите, Хелоуин! Не, снощи не беше маскира, нама нужда ти си си вампир!
6
2
 
12
 
! Отговори
2020 си бият камшика преди 1 година
Гарантирано от ликвидаторите, нали заради това се натискат за нови мандати.
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото повече пари се дават толкова по -често БЛС плаши с фалити.
4
1
 
27
 
! Отговори
д-р Зорге преди 1 година
България е с най-много университетски болници в Европа!!!! ако бъркам, пишете! най-много университетски болници на глава от населението!!!
3
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е, че за джипита има пари и там техните медицински сестри за тесния специалист хирург кардиолог или нещо няма пари. Здравата каса е измама и ограбването продължава ми да фалират бе.
2
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КОЛКОТО И ПАРИ ДА СЕ ДАДАТ ДОКТОРИТЕ ВСЕ ЩЕ ОТКРИЯТ СХЕМА ДА СИ ГИ ПРИСВОЯТ БЕЗ ТОВА ДА СЕ УСЕТИ ОТ ПАЦИЕНТИТЕ.
1
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази държава отдавна е фалирала и е във кома и клинина смърт скоро ще изнесем пациента с краката напред.