Българското военно чудо – битката при Сливница

Грандиозна победа и бойно кръщение на армията ни
83

Малцина знаят, че битката при Сливница през далечната 1885 г. е една от най-грандиозните победи на българската армия и е смятана за бойното кръщение на армията ни. И това навярно е така – по онова време страната ни е била свободна от едва 7 години и войската ни успява да постигне блестяща победа над страна като Сърбия, която има половинвековна военна история.

С тази победа българите успяват да защитят по категоричен начин Съединението и показва на Европа, че на политическата карта се е върнала една държава, готова на всичко да постигне националното си обединение. Въодушевлението и готовността на младата българска армия да защити границите на родината успяват да компенсират факта, че в нея липсват генерали и доказват, че в някои случаи моралът, честта, смелостта и чувството за справедливост са далеч по-важни от чисто техническите аспекти на войната.

Точно затова тази битка оживява в първия филм от поредицата "Българско военно чудо" – съвместен образователен проект на сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец", който пресъздава най-големите постижения на армията ни.

Вижте най-важното за битката при Сливница във видеото.

В петък, 3 ноември, в ефира на Bulgaria ON AIR от 9:00 часа, очаквайте и вторият филм от поредицата, който ще ни запознае с Лозенградската операция от 1912 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
7
 
3
 
! Отговори
до 31 преди 6 години
БГ синоним на проституция, чалга, мафия, дрога туй ли обичаш ? И не се прави на българин. Русия ни е спасила от такива като тебе и от Хитлер и тъй ще си остане.
28
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не може да стане в днешно време защото при една мобилизация, 99% ще имигрират а останалите 1% няма да са разбрали, че има мобилизация.
27
8
 
11
 
! Отговори
ИСТИНА преди 6 години
Преди 1944 година Кремъл е Враг на България и плаща на бандитски отряди които са съставени главно от -крадци,убийци,изнасилвачи ,педофили и всякаква престъпна *** им плаща рубли да водят вражеска битка и тероризъм срещу законнната избрана БЪЛГАРСКА власт..взривяване на църкви ,масови убийства,грабежи на семейства,мандри,фабрики,убийства на политици и прочие тероризъм.Това е вашата Русия
26
0
 
12
 
! Отговори
Ром Коняков преди 6 години
Само че,от прусаците на Балканите,се превръщаме в простаците на Балканите.Както казва нашият по-*** другар.
25
9
 
8
 
! Отговори
до 29 преди 6 години
То е ясно какъв съм че мразя Русия ???? Какъв съм бе *** ?? Ще ти кажа какъв съм.АЗ СЪМ БЪЛГАРИН обичащ БЪЛГАРИЯ и БРАТСКА АВСТРОГЕРМАНИЯ аз съм ЕВРОПЕЕЦ,,Това съм.казваш че пияна русия ни е освободила .От какво ме е освободила ? От турците сме се освободили сами,а през 1944 година която е най черната година в историята на БЯЛАТА РАСА,ЕВРОПА и БЪЛГАРИЯ Расия ни е ОКУПИРАЛА чрез тотален ГЕНОЦИД и ТЕРОР,чрез платените рубладжии и терористи които са възстанали срещу ЗАКОНОВАТА ИЗБРАНА ВЛАСТ
24
9
 
1
 
! Отговори
реалноста преди 6 години
наскоро о4аствах в едни - Щабни симулаций - дето ги вартят покрай новите времена из русия Верно нивото се води аматйорско но имаше отбори от Воените им Академий и Соворовските у4илища - На майтап решихме да се запишем като Отбор НАТО ( аз един Украйнец ,един Норвежец , Двама Беларуси и Един Руснак от Луганск )) Не ни допуснахме НО все пак Влязахме като Отбор -- Шнилагия от Беларус НА финала смазахме одбора на академия Фрунзе ДАДАХА ни второ място и не присъдиха Първо )
23
8
 
8
 
! Отговори
до 27 преди 6 години
А ти какво точно обичаш тука то е ясно какъв си за да плюеш по Русия ама ми кажи какво има тука за обичане ? От днешна гледна точка да пукнеш за вмирисания цар и крадливото му потомство не е най-добрата идея. Русия ни е освободила 2 пъти готов съм да умра за нея аре вазирай. 28 год прехoд всички заобичахме Путин още повече!
22
8
 
10
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 6 години
Този който обича Расия мрази България.Не знам какъв родоотстъпник и българоФОБ трябва да си да мразиш родината си и майчиния дом в името на една дивашка и животинска империя каквато е дивашка Русия.Как може да обичаш *** и същевременно да си мразиш родината,ей това не мога да го разбера? Какъв долен *** трябва да си да харесваш русия която е нанесла толкова много бели и погубване на България и Европа.?? Не мога да си го обясня що за *** и *** трябва да си ? Не знам просто
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 21 дълбоко подозирам 4е ще направят една разходка до позитано 20 да си поговорят с дъгарите .. и там ще стане една .... абе Стамболов общо взето леко се е отървал
20
12
 
9
 
! Отговори
факт преди 6 години
Факт е че Русия винаги е била ВРАГ НОМЕР 1 на България.Факт е че е биля против ЕДИНСТВОТО,СЪЕДИНЕНИЕТО И ОБЕДИНЕНИЕТО НА НАШАТА РОДИНА.СТЕФАН СТАМБОЛОВ ГИ ОПРАВЯШЕ МНОГО БЪРЗО РУСКИТЕ ПИЯНИЦИ,ЗАЕДНО С ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ КАТО ХРИСТО БОТЕВ,ЗАХАРИ СТОЯНОВ,РАКОВСКИ И ДР.Ние сме били винаги руските пияници по всички фронтове начело в велики българи като Генерал Колев който е ритал българомразците ватенки чак до Владивосток.Факт е че Световното еврейство чрез Русия унищожи Европа и зароби България
19
4
 
5
 
! Отговори
Bedstvie преди 6 години
До Ха-хаА ти какъв си бе мишок!!!
18
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лошите некомпетентни управници затриха нарочно българската армия през последните десетилетия...
17
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 12 а ние победихме руснаците при Кайзера псв и с Монголите се справихме къде по добре от пияндуристан Да не говорим колко пъти сме се справяли и с Византия и тя с нас НО ние пове4е ) а рус имат 5 войни с ромейте --- рашко ги губи до една позорно без ЕДНА ПОБЕДА в битка
16
6
 
11
 
! Отговори
Рая преди 6 години
Ей! Дядовците ви се въртят в гроба страхливи родоотстъпници такива! Нищо не може да ви оправи! Живеете само за мръсни кинти, заплатки, телефончета, ако може в чужбинката да цоцнем малко като чистачи и тук с 15 годишна кола на голямата работа да се правя... Срам ме е, че под такава новина се навъди такава ***. И същите вие ще се правите на по-големи я от *** я от турци я от арменци и евреи, а вие сте такива ***, че нямам думи да го опиша! Никво българско бъдеще заради хора като вас!
15
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупости, ако са знаели за какво воюват са щели да фърлят пушките и да избягат, колко от тия дето са загинали са готови да умрат за Боко Тиквата как са статистикиге ?
14
4
 
7
 
! Отговори
Ха ха ха ха преди 6 години
До 11 пехотинецРусия,Турция и САЩ треперят от българия.
13
7
 
8
 
! Отговори
Я люблю водку преди 6 години
Упадъка на един беден и наивен народ продължава.Страна която няма армия,изтребители и пари е гола вода.Продължавайте да се правите на ''велики''.От Космоса се вижда че сте БЕДНИ и СЛАБИ.Гледайте да не изтървете ЕС че този път ще ревете 24/7.
12
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гордея се, че съм българка и се покланям пред подвига на всички наши предци дали живота си за Майка България!!!
11
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И докога ще сърбаме грешките на миналото ? Дремe ми кой сме победили руснаците победиха Хитлер ето туй е от значение.
10
7
 
6
 
! Отговори
пехотинец преди 6 години
Няма армия която да се противопостави на Българската Армия! Ако някой подъл враг има неблагоразумието само да изкаже неприятна дума по адрес на Българската Армия, веднага ще бъде подложен на масиран огън от земя и въздух с ядрени ракети и от космос със сателитни лазерни бластери! Русия и Турция да внимават много че за тях се отнася...