Българското военно чудо – битката при Сливница

Грандиозна победа и бойно кръщение на армията ни
83

Малцина знаят, че битката при Сливница през далечната 1885 г. е една от най-грандиозните победи на българската армия и е смятана за бойното кръщение на армията ни. И това навярно е така – по онова време страната ни е била свободна от едва 7 години и войската ни успява да постигне блестяща победа над страна като Сърбия, която има половинвековна военна история.

С тази победа българите успяват да защитят по категоричен начин Съединението и показва на Европа, че на политическата карта се е върнала една държава, готова на всичко да постигне националното си обединение. Въодушевлението и готовността на младата българска армия да защити границите на родината успяват да компенсират факта, че в нея липсват генерали и доказват, че в някои случаи моралът, честта, смелостта и чувството за справедливост са далеч по-важни от чисто техническите аспекти на войната.

Точно затова тази битка оживява в първия филм от поредицата "Българско военно чудо" – съвместен образователен проект на сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец", който пресъздава най-големите постижения на армията ни.

Вижте най-важното за битката при Сливница във видеото.

В петък, 3 ноември, в ефира на Bulgaria ON AIR от 9:00 часа, очаквайте и вторият филм от поредицата, който ще ни запознае с Лозенградската операция от 1912 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А сега? Нищичко не ни остана и то най-вече заради българи...
8
7
 
5
 
! Отговори
РЕАЛНОСТА преди 6 години
До СС-23 - а нема нужда 2 сърбия ще я претрепем Ако сериозно ще се мерим с Беларус сме на кантар - руснаците 1на 1 ще загубят ако са 2 към 1 спрямо нас не се знае бих казал 50на 50
7
6
 
10
 
! Отговори
Рая преди 6 години
Хахахаха. Добре че хората в тая държава не са само такива сърдити комплексари като анонимните драскачи тук, че иначе нито сайта с новините нямаше да го има, нито този велик проект. Стари лаври били. Ами много ясно че ще са стари. Кой да направи нещо - хора като коментар номер 1,2 или 3 ли? Пушечно мрънкащо месо. Аз се изкефих на това видео и толкова съм настръхнал все още, че символите на 1 коментар няма да ми стигнат да ви наредя достойно, *** такива!!!
6
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Ким нападне Южна Корея и обедини двете Кореи не е добре, но ако ние се обединим тогава е добре.
5
11
 
8
 
! Отговори
Пак се правим преди 6 години
Кажете две приказки за бъдещето на България?За миналото се знае че сме били малки мишлета и такива си останахме.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
доста гръмки думи --- Просто си свършваме работата на нормално -ЗА нас-ниво после бием бая по сериозни сили турция русия ...
3
6
 
16
 
! Отговори
забранено за русофил преди 6 години
Моля разни славяни и ваксаджии на Москва да не пишат ......от кумова срама....Знаете събитията около Съединението и за поред път се видя кой враг,кой брат...
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За съжаление само това ни остана да си спомняме, че сме имали армия.
1
16
 
9
 
! Отговори
СС-23 - а нема нужда преди 6 години
Лежим на стари лаври. Ако молдовската армия ни срещне да кажем в Добруджа, картината ще да е грозна. Впрочем на Балканите май само макетата можем да бием, пак под въпрос.