Русия си приписа заслугата за спасяването на българските евреи

Москва: Това е станало благодарение на нашите воини
3 ное 2017 11:28, Елка Василева
810
Русия си приписа заслугата за спасяването на българските евреи
Снимка: архив, Булфото

Предотвратяването на депортирането на евреите от България и спасяването по този начин на 50 000 души от неминуема гибел били станало благодарение на съветските воини. Това твърди говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

На брифинг, коментирайки оскверняване на паметника на Съветската армия в София, станало през нощта срещу 31 октомври, тя настоя България да пресече актовете на вандализъм срещу паметниците на съветските воини, „които са дали живота си за спасяването на европейския континент от нацизма“.

Според Захарова този път „вандалите са надминали себе си – поставили са на мемориала лозунги с открито антисемитски характер“. Този акт „е особено циничен предвид това, че в годините на Втората световна война благодарение на нашите воини е било предотвратено депортирането на евреите от България и по този начин са били спасени около 50 000 души от неминуема гибел“, каза Захарова. Думите й са цитирани на сайта на руското външно министерство и от ТАСС.

Още по темата

Според говорителя на руското МВнР „тези хора, които се занимават с оскверняване, нямат понятие от собствената си история“.

„Това е страшното – каза тя. - Тези, които отиват с чукове, лопати и боя и оскверняват паметници, за съжаление, изобщо не знаят историята, не знаят славните традиции и страниците от собствената си история“, каза Захарова.

Може да се спори кой коя история не познава, тъй като спасяването на евреите в България по време на Втората световна война е политически акт на българската държава, подкрепен от народа, осуетил изпращането им в нацистки концлагери.

Българският парламент приема расисткия (главно антисемитски) Закон за защита на нацията от 1941 г., съгласно който са наложени ограничения на граждански права предимно на евреите, но в страната не е допуснато задълбочаване на антиеврейската политика.

С целенасочени действия (протестни, законодателни, управленски и др.) на парламентаристи и общественици българската държава оказва отпор на Хитлеристка Германия и не предприема кампания за изпращане на местните евреи в концлагери.

Така са спасени евреите /около 50 000 души/, живеещи на територията на България отпреди войната. Не са спасени обаче евреите на териториите с българско управление по време на войната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


810
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
623
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин е велик президент на велика държава-Русия.Свикнахте ли,гадинки долни?
622
2
 
7
 
! Отговори
АНГЕЛОВ 99 преди 6 години
ТАЯ ГОВОРИТЕЛКА СТАВА ЗА УЧИТЕЛКА В ДЕТСКА ГРАДИНА КАДЕТО ДА СИ ИЗМИСЛЯ ПРИКАЗКИ И ИСТОРИИ И ДА ГИ РАЗКАЗВА НА ДЕЦАТА КАТО ГИ ПРЕСПИВА .ИЗГЛЕЖДА ВЪОБЩЕ НЕ Е УЧИЛА ИСТОРИЯ .ЯЗЪК ЗА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ НА РУСИЯ ТАМ БЯХА НАЙ ЕРОДИРАНИТЕ И НАЧЕТЕНИТЕ СЕГА Е ПЪЛНО С КУХИ ***
621
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фашистите в Киев забраниха да се учи не само руски, но и български език.Разбрахте ли, или слушате само Дойче Веле и CNN?
620
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде е смешникът Росен Плевнелиев да върне Крим от велика Русия на Украйна, управлявана от фашистите-бандеровци и десен сектор?
619
7
 
4
 
! Отговори
Anonymous преди 6 години
Русия е велика,Крим е руски, свикнаха ли прозападните продажници, които се хранят с мръсните долари на Сорос?
618
2
 
5
 
! Отговори
ако Шундин преди 6 години
Посмее да дойде у нас ще му устроим Пикаещ Шпалир на Презрението!Мъжете от двете страни на улицата го вадят и препикават кортежа Му!Ще види крадливото жиже как посрещаме крадци и лъжци!Позор за Рушката ***!
617
2
 
6
 
! Отговори
Ако Шундин преди 6 години
Посмее да дойде у нас ще му устроит Пикаещ Шпалир на Презрението!Мъжете от двете страни на улицата го садят и му орепикават кортежа!Ще ви крадливото жиже как посрещаме крадци и лъжци!Позор за Рушката ***!
616
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
679 За това са във война със всички съседи били те правослвани па и славяни
615
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ е империя, Русия също е империя,но от различен тип.Докато американците налагат начина си на живот и искат да крадат ресурси от целия свят с напечатани долари, руснаците само защитават интересите си и сънародниците си в рамките на бившия СССР и Европа.
614
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 669България беше "космическа сила" , а???? Ххахахах!!! Аз това време го помня!! Помня как една сутрин всички милиционери се изстреляха с "първа космическа" да обират по будките един комсомолски вестник който възторжено обясняваше как са се "скачили" и как са яли българска луканка!!!:))))) Само не казвайте , че лъже щото и броя ще ви цитирам!! За щастие има запазени екземпляри в библиотеките:))
613
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ се разпадат, както се разпадна преди векове Римската империя.Всички империи се разпадат отвътре, докато самозабравилите императори се опитват да управляват целия свят!
612
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е велика, Крим е руски, свикнаха ли западните лицемери в САЩ, Англия, Франция и слугите им в България???
611
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
световна сила в науката-------------------------------хахахахахахахахаххахахкога бе
610
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ-империята на злото се разпада, за щастие на България и на нормалните хора по света.От това ще спечелят и обикновените американци, които няма вече да се командват от продажната мафия във Вашингтон.
609
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
669 Това къде го чете защото аз съм жив свидетел, че такова нещо няма
608
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вечерта на трагичния Петковден двете немски подводници пристигат в пристанището на Варна. Когато изплуват над водата, те са посрещнати с нескончаемо "ура" и бурни ръкопляскания от присъстващите. Германският консул в града и местната немска колония устройват тържествена вечеря за екипажите на подводните лодки. Те са предмет на всеобщо внимание и адмирации от страна на градския елит за геройския си подвиг.
607
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изведнъж канонадата прест ава и ескадрата започва скоростно да се оттегля.Заслугата за спиране на стрелбата е на две немски подводници U - 7 и U - 8. Когато по безжичния телеграф научават за бомбардировката, те незабавно се отправят към Варненския залив и атакуват руските кораби с няколко торпедни устройства.Торпилиран е реномираният броненосец "Три Светители", който се накланя на една страна и въпреки отчаяните действия на моряците, след час потъва край нос Калиакра. Сериозно повреден е и един миноносец, на който избухва пожар. Въпреки това той успява да се измъкне и да се добере до края на
606
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
съветската армия , съветският изстрадал народ и идеит за които се бори този народ и хората от бившия сив, нямат нищо общо с днешната олигархична и фашистко-сталинистка русия!таво са фактите!
605
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а 14 (27) октомври - 1915 г. Варна е подложена на бомбардировка от ескадра на руския имперски флот линкорът "Императрица Мария", броненосците "Евстафий", "Йоан Златоуст" и "Св. Пантелеймон", крайцерите "Памят Меркурия" и "Кагул", подкрепени от още осемнадесет по-малки плавателни съда. Обстрелването на града продължава един час и седем минути. Изсипващите се снаряди сеят смърт и унищожение. Ужасените варненци се разбягват по улиците и търсят спасение в мазетата на сградите. Сред трясъка на експлозиите се разнасят писъци на отчаяние и безсилие. Къщи се рушат пред очите на обезумелите и втрещен
604
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Морският бой край черноморския бряг на гр. Балчик на 13 декември 1916 г. е продължило около 1,5 часа сражение между отряд кораби от Черноморския флот на Руската империя и комбинирани български сили, съставени от брегова и полева артилерия, авиация и флот.Руският отряд успява да изпълни бойната си задача, като подлага на артилерийски обстрел и разрушава пристанището на Балчик и мелницата на Анонимно индустриално дружество обекти важни за логистиката на българската армия в Добруджа. При бомбардировката са убити 4 и ранени 5 цивилни лица от българска страна и са нанесени тежки материални