Млади са, не учат, нямат работа и не търсят. 300 000 българи...

Проучване показва, че те чакат държавата да им намери работа със заплата около 1000 лв.
6 ное 2017 16:02,
373
Млади са, не учат, нямат работа и не търсят. 300 000 българи...
Снимка: архив "Булфото"

Около 300 000 са демотивираните българи, които са в трудоспособна възраст, не учат, не работят и не са регистрирани в Бюрото по труда.

Те са най-вече млади хора до 29 години, със средно образование, които се издържат от доходите на семейството си.

Това показва проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на Фондация "Фридрих Еберт". То е проведено между 10 и 28 септември сред 1123 души, отговарящи на профила на демотивираните българи.

Според изследването тези българи са най-вече работници и такива, които се занимават с неквалифициран труд – една трета от всички анкетирани. Не са малко обаче и тези, които се занимават с квалифициран труд. Те са 21 на сто от участвалите в допитването.

Още по темата

Мнозинството (72%) нямат личен месечен доход. 13% имат, има и такива, които взимат пари като работещи в сивата икономика, чрез ренти или доходи от чужбина.

Едва 2% са без никакви доходи на домакинството.

Повече от половината от демотивираните българи, 56 на сто, са българите, а една трета са ромите, показва още изследването. Те живеят най-вече по селата, често са в областните градове и най-малко - в столицата.

Над 80% от демотивираните българи са без работа повече от една година, като 12% от тях никога не са работили.

Близо половината (47%) от всички демотивирани българи не си търсят работа, тъй като твърдят, че няма работа за тях.

Официалният държавен посредник в лицето на Бюрото по труда се оказва изключително неефективен механизъм за успешна реализация на пазара на труда, е един от изводите в проучването. 

Само 1% от всички анкетирани са имали положителен опит при намирането на работа чрез бюрата по труда.

Повече от половината (52%) от всички демотивирани българи твърдят, че държавата е длъжна да им осигури работа, докато 42% са на обратното мнение.

Голяма част от анкетираните (47%) заявяват, че биха започнали работа за заплата между 500 и 1000 лева.

Социолозите припомнят статистиката, според която средната брутна месечна работна заплата в България в началото на 2017 г. е вече над 1000 лева. Затова анализаторите смятат, че очакванията към пазара на труда в България от страна на демотивираните българи са напълно реалистични.

Сред висшистите и живеещите в София, желаната заплата е по-висока и е между  1001-1500 лв.

43% от всички демотивирани българи имат доказана професионална квалификация, докато над половината нямат. 37% пък биха се включили в курсове за квалификация, за да си намерят по-лесно работа.

Една трета от анкетираните са склонни на по-сериозна трудова мобилност и са готови да започнат работа в населено място, което е отдалечено на 50 километра от дома им, ако им бъде осигурен транспорт. Склонни да пътуват са повече младите и по-малко по-възрастните. И разбира се, мотивацията зависи най-вече от заплащането.

58% от анкетираните предпочитат да живеят в България. Малко над една четвърт обаче при първа възможност бих отишъл да живеят в чужбина, показва проучването. Това са най-вече младите и висшистите, сочат данните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


373
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди време си подадох документите за конкурс за работа. И мимоходом чух разговора между служителите, които приемаха документите. Звучат тъжно и обезнадеждаващо . "Като виждам какви прекрасни младежи кандидатстват, а като знам кого ще назначат" А казват, че трудът възпитава и облагородява. В какво ще бъдат възпитани младите хора в държава, където професионализмът , моралът и почтеността нямат никаква стойност
238
1
 
16
 
! Отговори
Илко преди 6 години
До Ха Ха Ха 277Какво правим ли?!? Заминаваме на Запад и си осигуряваме светло бъдеще за своите семейства. Развитите държави предоставят сигурност на квалифицирани и неквалифицирани.След някоя друга година, в България ще останете шепа "квалифицирани". Ще бъдете ограбвани с данъци/такси от корумпирани депутати и алчни капиталисти. Ще ви се наложи да изхранвате 2 мил. пенсионери и да плащате сметките на 1 мил. роми.Късмет на тези "квалифицираните", които решат да останат в ***.
237
5
 
10
 
! Отговори
Ivaila преди 6 години
Аз търся работа постоямно но няма работни места а съм на 22, къде да работя като няма къде?!?
236
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ами човк сам трябва да потърси нишата откъдето да започне бизнес в България и да печели ето аз разбрах че в страната ни никои не прави налъми та смятам да отворя налъмарски цех само че имам затруднения за дървената част на продукта няма подходящ матерял а каишките смятам да ги правя от стари гуми така че които иска да работи намира начин страх ме е само да не би да се превърна в лош рабоподател и вместо пари да им давам по 10 чивта налъми на месец
235
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лошо е . че често с измами се изкарва повече от колкото с работа . Но няма страшно. Едно друго заглавие показва изхода . Яйцата минаха 30 стотинки . Като почнат да ядът въздух ще проработят . Просто не трябва да се дават социални помощи и за кражби задължителна трудова повинност от типа правене на тухли за строителството .
234
0
 
18
 
! Отговори
Дядо Радой преди 6 години
Защо да работят,когато имат за пример депутати, министри и пр.?За някои по-лесно,по-изгодно и по-доходоносно,е да въртят далавери и шашми.Ако имаше голям келепир от това -да работиш, един да не е останал от тези дето ядат от държавната хранилка.
233
3
 
20
 
! Отговори
Замислен преди 6 години
Мдаа, започва се. Не 1000 , по 1500 лева на калпак да раздавате, пак няма да намерите роби. Приключи се. Който се напечелил, напечелил. Сега да видим за колко време ще ви стигнат откраднатите парички.
232
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не са огладнели, нямат амбиция да успеят, затова не работят. Семейството ги храни, но това не е добре за бъдещето им...
231
14
 
11
 
! Отговори
Ха Ха Ха преди 6 години
Въпрос към тези, на които държавата им е виновна: Какво правите вие за да сте по-квалифицирани и по-добре платени, за да сте ценни за работодателя и той да е коректен с вас, или пък да напуснете работа защото знаете, че можете да си намерите нова, веднага на поне същите условия?
230
5
 
20
 
! Отговори
Бедна душа преди 6 години
Тъжна е тази статистика.Младите хора не само са демотивирани, за съжаление са предимно мързеливи.Няма как да се отрече, че положението в майка България не е цветущо, но не бива това да служи за извинение.Винаги чакаме промяната сама да дойде..Ами хайде де, та нали ние сме промяната - народът, кой друг да я донесе, ако не ние.За съжаление това е глас в пустиня, зная го.. Свикнали сме просто да приемаме фактите и да бием отбой, с тази нагласа никога не ще успеем в нищо като народ, а имаме потенциа
229
1
 
21
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Не работят заради шепа олигарси , които източват България , но всички медии вкупом ги охажват.
228
0
 
29
 
! Отговори
Румен преди 6 години
спокойно,много се вълнуватекато отпадне и прослуженото време и старите работници няма да работятвсеки ще чака да му мине работното време и това екакто правят в държавните службички
227
6
 
34
 
! Отговори
Илко преди 6 години
Защо да работя и живеят в най-бедната и най-корумпирана страна, с най-бързо изчезващата нация?!?България е страна от третия свят. Аз мога да отида в развитите държава и да си осигуря светло бъдеще там.Защо да се превръщам в работещ беден, работейки за НЕкоректен работодател, който ще ме лъже и експлоатира?!?
226
2
 
35
 
! Отговори
Илко преди 6 години
Само в България може да се случи, човек да не може да се пенсионира, защото работодателите не са го осигурявали в продължение на 7 години.Само в България може да чуеш... "Имаш ли нещо против да НЕ те осигурявам на реална заплата".В България няма наказание за НЕкоректните работодатели. Корупция се шири навсякъде.
225
2
 
34
 
! Отговори
Илко преди 6 години
Границите са отворени от дълго време и работливите българи масово търсят спасение на Запад. Бягат от геноцида, които се извършва върху тях в България от НЕкоректните работодатели.
224
1
 
40
 
! Отговори
Илко преди 6 години
Ето как стоят нещата в България.Работодателите реват, защото опряха до ромите да им работят, а ромите НЕ могат да четат и пишат. Не останаха хора, които да създават продукти с висока добавена стойност.Тъй наречените "велики предприемачи" в България изградиха своите предприятия на гърба на работливият трудолюбив българин. Конкурентоспособността им се дължеше на ниските заплати, които плащаха и данъците, които укриваха.
223
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Империализмът-последна фаза на капитализма.Кой го беше казал?Много вярно излезе това!
222
0
 
11
 
! Отговори
* преди 6 години
До 259 РаботодателВикаш, заради шепа лакоми ***** да се изнесе цялата държава...
221
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До капиталиста.При социализма имаше един милион предприятия.Всички работеха .Имаше икономика,износа беше 1000до кратно по голям от сега.Затова имаше пари за всичко.Даваха се апартаменти *** млади семеиьйства с деца и крайно нуждаещи се.Море планина -не бяха проблем за никой.А че никой не е забогатял и прокопсал с бачкане то това е ясно.То не се отнася само за БГ.а за цял свят.
220
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е лъжа. Кой дава работа на младите ? Кой им показва пътя ? Кой им дава образование ? Кой им прави програмата ? ВЪЗРАСТНИТе. Айде престанете да хвърляте вината за всичко на младите ! Ставате нелепи. Ако някой не си е свършил работата то това са поколенията преди тях. При идват младежи да търсят работа и ги вземем , когато мога. Бачкат си младежите и са изпълнителни. Когато ги уважаваш и те уважават. Те не са роби, каквито бяхте вие преди 89. Те са наши деца и равноправни хора.