Безработицата ни – рекордно ниска, като преди кризата

Най-сериозното предизвикателство са изолираните от пазара на труда
22
Безработицата ни – рекордно ниска, като преди кризата
Снимка: архив, БулФото

В България има наистина устойчива тенденция на спад на безработицата през последните две години. Това коментира заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова пред БНР.

"Имаме рекордно ниска безработица, която ни връща на нивата още преди икономическата криза – 5,9 са последните данни на Евростат", посочи тя.

По думите й независимо, че тези тенденции са постоянни през последните две години, предизвикателствата пред пазара на труда продължават да са сравнително сериозни.

Трябва да осигурим бизнеса и работодателите с хора, които са подготвени веднага да влязат в заетост с адекватни знания и умения да заемат работните места, каза Русинова.

Най-голямо предизвикателство според нея са хората, които дълго време са били изолирани от пазара на труда. Те са и постоянната група, с който МТСП работи от няколко години.

Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси“ е инструментът, който подпомага изцяло националните политики, затова е и най-успешната оперативна програма и в предишния, и в сегашния програмен период, смята Русинова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално - рекорден спад на населението = рекордно ниска безработица.Математика за 2-ри клас
17
1
 
11
 
! Отговори
инженер преди 6 години
бил съм на борсата за 6 месеца така и никой не ме пита какво мога и каква работа търся
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори *** избягаха от страната... тая статистика за безработицата е гола вода.Трябва да се включват всички под прага на бедността, ако са нужни 200лв за оцеляване но взимаш 100 каква работа е това?
15
2
 
21
 
! Отговори
друг минаващ преди 6 години
Болшинството работещи са социално слаби ... български феномен :)
14
0
 
17
 
! Отговори
Минаващ преди 6 години
Че къде толкова работни места, особено в провинцията? Е, да де, то и народът оредя - кой по Европата, кой зад океана, та може би стигат работните места за малкото останали трудоспособни българи. И какво се работи в България, че не разбрах? Само в големите градове има що-годе развита търговия, промишленост, икономика. А малките градчета са препълнени с надути администрации към какви ли не институции и препълнени заведения. Ще са пълни ли, ако работят всички? Стига стъкмистка!
13
0
 
18
 
! Отговори
:):) преди 6 години
ала бала, сезонни работници, медийно слагачество, заплатите като за бедуини за оцеляване
12
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо му давате дума на това недоразумение?! Безработица няма, не защото, ти, вършиш нещо, а защото буквално половината българи в трудоспособна възраст са се пръснали да работят по Европа и света.
11
0
 
22
 
! Отговори
БЪЛГАРКАТА преди 6 години
НА СТАТИСТИКАТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВЯРВА. КАК МОЖЕ ДА СЕ ОТЧИТА НИСЪК РЪСТ, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ТЕЗИ КОИТО НЕ ПОЛУЧАВАТ ОБЕЗЩЕТЕНИЕ НЕ СЕ РЕГИСТРИРАТ НА БОРСАТА. А ТЕ СА ХИЛЯДИ В БЪЛГАРИЯ. АКО ОТЧИТАТ БРОЯ НА ТЕЗИ С ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ГРЕШКА.
10
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е отчетен факта, че все повече българи на различна възраст напускат страна с цел много по-добър живот. Това само по себе си рефлектира на безработицата. Не трябва да се забрява, че летния туристически сезон все още не е приключил. Като добавим и другите сезонни работи като селскостопанския и риболовния отрасъл , нещата си идват на мястото. Мъртвите сезони ще покаже доста добре. Статистиката е официална, но всички знаем, че монетата има две страни, които се различават.
9
0
 
22
 
! Отговори
ами преди 6 години
Това като го говорят,вярват ли си.....
8
0
 
25
 
! Отговори
Нормално.. преди 6 години
Нали повечето безработни се изнесоха отвъд граница...
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русинова ,запретни ръкави и влизай в производството !Акъл всеки може да ръси !
6
2
 
33
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Тези медии за някакво промиване на общественото мнение ли са?Я ми кажете къде точно работят 2 милиона роми?Какви проценти когато половината население на България не е извършвало трудова дейност от десетилетия ,не иска и не го искат.А и не може.
5
1
 
37
 
! Отговори
тато преди 6 години
Това са глупости и *** пропаганда на нивото на 50-те, намалели безработните защото народа се изнесе в чужбина, аз знам цели фамилии които се изнесоха а тук вероятно се водят за избиратели и работещи.Това са глупости на търкалета ГЕРБ затова не искат да въведат ригистрация за изборите защото ще лъснат лъжите и измамите по изборите като накрая се попълват празните редове и гербаджийски бюлетини. Аман от евтини гербаджийски трикове, но народа толкова изпростя, че всичко му минава.
4
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой вече се регистрира на борсата? Само онези трайно безработните шведи. Всички знаят че държавата нито обезщетения дава, нито пък работа намира. Затова и безработицата ниска, защото безработните не са се регистрирали в бюрата по труда.
3
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много скоро ще се усети тоталната липса на кадри, дори безработицата да я изкарате 0%.80% са неграмотни от завършващите, *** и за оператори на метла не стават.
2
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пропусната е само една подробност. Населението на България преди десетина години беше 7,6 млн., а днес е 7,1 млн. според официалната статистика на НСИ. Реално то е 6-6,5 млн. души.
1
17
 
4
 
! Отговори
дрaконa преди 6 години
Хвaлa нa ГЕРБ

Спонсорирани публикации