Безработицата ни – рекордно ниска, като преди кризата

Най-сериозното предизвикателство са изолираните от пазара на труда
22
Безработицата ни – рекордно ниска, като преди кризата
Снимка: архив, БулФото

В България има наистина устойчива тенденция на спад на безработицата през последните две години. Това коментира заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова пред БНР.

"Имаме рекордно ниска безработица, която ни връща на нивата още преди икономическата криза – 5,9 са последните данни на Евростат", посочи тя.

По думите й независимо, че тези тенденции са постоянни през последните две години, предизвикателствата пред пазара на труда продължават да са сравнително сериозни.

Трябва да осигурим бизнеса и работодателите с хора, които са подготвени веднага да влязат в заетост с адекватни знания и умения да заемат работните места, каза Русинова.

Най-голямо предизвикателство според нея са хората, които дълго време са били изолирани от пазара на труда. Те са и постоянната група, с който МТСП работи от няколко години.

Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси“ е инструментът, който подпомага изцяло националните политики, затова е и най-успешната оперативна програма и в предишния, и в сегашния програмен период, смята Русинова.


 


22
Още от
Напиши коментар Коментари
21
3
 
2
 
! Отговори
Смешник преди 11 месеца
Един депутат да излезни и да кажр в прав текст емигрирайте че няма да се оправим никога . тва такива глупави новини няма смисал се1 комунизам просто да пише някой дейност да отчита
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нормално - рекорден спад на населението = рекордно ниска безработица.

Математика за 2-ри клас
19
1
 
11
 
! Отговори
инженер преди 11 месеца
бил съм на борсата за 6 месеца така и никой не ме пита какво мога и каква работа търся
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дори тъмно зелените избягаха от страната... тая статистика за безработицата е гола вода.
Трябва да се включват всички под прага на бедността, ако са нужни 200лв за оцеляване но взимаш 100 каква работа е това?
17
2
 
20
 
! Отговори
друг минаващ преди 11 месеца
Болшинството работещи са социално слаби ... български феномен :)
16
0
 
17
 
! Отговори
Минаващ преди 11 месеца
Че къде толкова работни места, особено в провинцията? Е, да де, то и народът оредя - кой по Европата, кой зад океана, та може би стигат работните места за малкото останали трудоспособни българи. И какво се работи в България, че не разбрах? Само в големите градове има що-годе развита търговия, промишленост, икономика. А малките градчета са препълнени с надути администрации към какви ли не институции и препълнени заведения. Ще са пълни ли, ако работят всички? Стига стъкмистка!
15
0
 
18
 
! Отговори
:):) преди 11 месеца
ала бала, сезонни работници, медийно слагачество, заплатите като за бедуини за оцеляване
14
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Защо му давате дума на това недоразумение?! Безработица няма, не защото, ти, вършиш нещо, а защото буквално половината българи в трудоспособна възраст са се пръснали да работят по Европа и света.
13
0
 
22
 
! Отговори
БЪЛГАРКАТА преди 11 месеца
НА СТАТИСТИКАТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВЯРВА. КАК МОЖЕ ДА СЕ ОТЧИТА НИСЪК РЪСТ, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ТЕЗИ КОИТО НЕ ПОЛУЧАВАТ ОБЕЗЩЕТЕНИЕ НЕ СЕ РЕГИСТРИРАТ НА БОРСАТА. А ТЕ СА ХИЛЯДИ В БЪЛГАРИЯ. АКО ОТЧИТАТ БРОЯ НА ТЕЗИ С ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ГРЕШКА.
12
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не е отчетен факта, че все повече българи на различна възраст напускат страна с цел много по-добър живот. Това само по себе си рефлектира на безработицата. Не трябва да се забрява, че летния туристически сезон все още не е приключил. Като добавим и другите сезонни работи като селскостопанския и риболовния отрасъл , нещата си идват на мястото. Мъртвите сезони ще покаже доста добре. Статистиката е официална, но всички знаем, че монетата има две страни, които се различават.
11
0
 
22
 
! Отговори
ами преди 11 месеца
Това като го говорят,вярват ли си.....
10
0
 
25
 
! Отговори
Нормално.. преди 11 месеца
Нали повечето безработни се изнесоха отвъд граница...
9
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тая новина за 1 април ли трябваше да е?
8
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Русинова ,запретни ръкави и влизай в производството !
Акъл всеки може да ръси !
7
2
 
33
 
! Отговори
ХМ преди 11 месеца
Тези медии за някакво промиване на общественото мнение ли са?
Я ми кажете къде точно работят 2 милиона роми?
Какви проценти когато половината население на България не е извършвало трудова дейност от десетилетия ,не иска и не го искат.А и не може.
6
1
 
36
 
! Отговори
тато преди 11 месеца
Това са глупости и *** пропаганда на нивото на 50-те, намалели безработните защото народа се изнесе в чужбина, аз знам цели фамилии които се изнесоха а тук вероятно се водят за избиратели и работещи.Това са глупости на търкалета ГЕРБ затова не искат да въведат ригистрация за изборите защото ще лъснат лъжите и измамите по изборите като накрая се попълват празните редове и гербаджийски бюлетини. Аман от евтини гербаджийски трикове, но народа толкова изпростя, че всичко му минава.
5
0
 
36
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 11 месеца
Че то младите избягаха в чужбина,никой не му се бачкА за 460лв минимална-363чиста българска пара.
4
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кой вече се регистрира на борсата? Само онези трайно безработните шведи. Всички знаят че държавата нито обезщетения дава, нито пък работа намира. Затова и безработицата ниска, защото безработните не са се регистрирали в бюрата по труда.
3
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много скоро ще се усети тоталната липса на кадри, дори безработицата да я изкарате 0%.80% са неграмотни от завършващите, *** и за оператори на метла не стават.
2
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пропусната е само една подробност. Населението на България преди десетина години беше 7,6 млн., а днес е 7,1 млн. според официалната статистика на НСИ. Реално то е 6-6,5 млн. души.