Млади са, не учат, нямат работа и не търсят. 300 000 българи...

Проучване показва, че те чакат държавата да им намери работа със заплата около 1000 лв.
6 ное 2017 16:02,
373
Млади са, не учат, нямат работа и не търсят. 300 000 българи...
Снимка: архив "Булфото"

Около 300 000 са демотивираните българи, които са в трудоспособна възраст, не учат, не работят и не са регистрирани в Бюрото по труда.

Те са най-вече млади хора до 29 години, със средно образование, които се издържат от доходите на семейството си.

Това показва проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на Фондация "Фридрих Еберт". То е проведено между 10 и 28 септември сред 1123 души, отговарящи на профила на демотивираните българи.

Според изследването тези българи са най-вече работници и такива, които се занимават с неквалифициран труд – една трета от всички анкетирани. Не са малко обаче и тези, които се занимават с квалифициран труд. Те са 21 на сто от участвалите в допитването.

Още по темата

Мнозинството (72%) нямат личен месечен доход. 13% имат, има и такива, които взимат пари като работещи в сивата икономика, чрез ренти или доходи от чужбина.

Едва 2% са без никакви доходи на домакинството.

Повече от половината от демотивираните българи, 56 на сто, са българите, а една трета са ромите, показва още изследването. Те живеят най-вече по селата, често са в областните градове и най-малко - в столицата.

Над 80% от демотивираните българи са без работа повече от една година, като 12% от тях никога не са работили.

Близо половината (47%) от всички демотивирани българи не си търсят работа, тъй като твърдят, че няма работа за тях.

Официалният държавен посредник в лицето на Бюрото по труда се оказва изключително неефективен механизъм за успешна реализация на пазара на труда, е един от изводите в проучването. 

Само 1% от всички анкетирани са имали положителен опит при намирането на работа чрез бюрата по труда.

Повече от половината (52%) от всички демотивирани българи твърдят, че държавата е длъжна да им осигури работа, докато 42% са на обратното мнение.

Голяма част от анкетираните (47%) заявяват, че биха започнали работа за заплата между 500 и 1000 лева.

Социолозите припомнят статистиката, според която средната брутна месечна работна заплата в България в началото на 2017 г. е вече над 1000 лева. Затова анализаторите смятат, че очакванията към пазара на труда в България от страна на демотивираните българи са напълно реалистични.

Сред висшистите и живеещите в София, желаната заплата е по-висока и е между  1001-1500 лв.

43% от всички демотивирани българи имат доказана професионална квалификация, докато над половината нямат. 37% пък биха се включили в курсове за квалификация, за да си намерят по-лесно работа.

Една трета от анкетираните са склонни на по-сериозна трудова мобилност и са готови да започнат работа в населено място, което е отдалечено на 50 километра от дома им, ако им бъде осигурен транспорт. Склонни да пътуват са повече младите и по-малко по-възрастните. И разбира се, мотивацията зависи най-вече от заплащането.

58% от анкетираните предпочитат да живеят в България. Малко над една четвърт обаче при първа възможност бих отишъл да живеят в чужбина, показва проучването. Това са най-вече младите и висшистите, сочат данните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


373
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
23
 
5
 
! Отговори
Работодател преди 6 години
До ИлкоМи като са ти некоректни работодателите напусни бе, нека работодателите да фалират без работници щом са некоректни. Напускай, никой не те кара насила да работиш за некоректни работодатели, прав ти път, заминавай да си търсиш коректи работодатели в Германия, на Запад, прав ти път и много ти здраве, ние българските некоректни работодатели ви желаем успехи на трудовия пазар.
218
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименА при активните борци преди 89та когато управляваха и имаха цялата власт, младите хора в България стояхва ли необразовани и без работа? Имаше ли мутри тогава? Или всичко това дойде с демокрацията?
217
1
 
24
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Те летците не искат да фърчат, полицаите стачкуват, министрите си уреждат внуците и зетьовите с обществени поръчки, роднините претакат общинските бюджети и еврофобдове,ало измамниците правят хиляди за ден, а вие искате младите да работят!!!Агент Грег Лаврицки!ЦРУ!!!
216
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди демокрацията мутрите бяха активните БОРЦИ против фашизма и капитализма,измислени партизани и ятаци.Сега борците са други,наричат се МУТРИ.Сега те ръководат държавата,но и те като предишните доникъде няма да я докарат.Светлото бъдеще е илюзия за мечтатели.
215
3
 
21
 
! Отговори
Илко преди 6 години
Проблемът е в некоректността на работодателите. Работодателите са измамници. Не плащат заплати, не плащат осигуровки, не спазват трудовото законодателство.Когато биват наказвани от закона, тогава народа ще започне да работи.Защо да започвам работа, когато знам, че ще бъда измамен?
214
35
 
6
 
! Отговори
Капиталист преди 6 години
Една шивачка в цех на италианска фирма в Нови Пазар взимала 490 лв заплата и постоянно се оплаквала, че и е малка заплатата, и не била мотивирана. Е една друга нейна колежка работела по 10 часа, понякота и по 12 часа, работела в събота и ако се наложи в неделя и изкарвала до 650 лв. И втората била по богата от първата. Само работливите и кадърните забогатяват при демокрацията и капитализма, капитализма е най-справедливата система, но българите са мързеливи и некадърни заради 45 години комунизъм.
213
3
 
23
 
! Отговори
Илко преди 6 години
Мининалното заплащане при започване на работа трябва да бъде 1000лв.В противен случай, всички ще имигрират в страни, където е нормално да получаваш такава или над тази сума.
212
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът на България сега са веганите, България трябва да се изчисти от веганите. Напълни се с вегани и затова хората стоят необразовани и без работа. Полша, Чехия и Унгария се изчистиха от веганите и дръпнаха а ние още не сме се изчистили от веганите. Ако искаме да дръпнеме като Полша, Чехия и Унгария и да взимаме големи заплати трябва да се изчистим от веганите.
211
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може да искате високи доходи за работещите от една примитивна мутренска икономика, 90% базирана на услуги с ниска добавена стойност за местно потребление кръчми, чалготеки, казина, денонощни магазини за алкохол и цигари, бензиностанции, фризьорски салони. В Германия например такива простотии са много по-малък процент от икономиката и на 5 произведени Мерцедеса, 4 се изнасят по цял свят. После питайте защо един *** бачкатор там изкарва по 10.
210
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По добре гладен отколкото уморен.Особено ако взимаш 600лв.заплата.
209
1
 
10
 
! Отговори
муспи преди 6 години
Разсъждения в концлагера България: Много малко плащат, не съм мотивилан. Няма работа и да съм мотивиран. Мутренска държава - мутра бедна няма. Правителството е длъжно за осигури работа за всеки - смята се за върха на остроумието, а всъщтност правителството не може да има по важна задача от осигуряването на избралия го народ. Но то не е избирано, а е окупационно, в него няма българи, задачата му е да унищожава България. Тя е еврейска колония от най лош тип - подложена на геноцид! На война народе!
208
5
 
10
 
! Отговори
Бай Тодар преди 6 години
Вкусни ли са бананите, вкусни ли са. Банана е много полезен и питателен плод, съдържа витамини и полезни минерали.
207
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки пети бездомник или клошар е висшист или с кфалификация и многогодишен стаж като специалист. Защо да учат, да стават образовени клошари. За да си чистач не е нужно да си висшист, Бългаия няма нужда от специалисти, на Запад има предостатъчно специалисти и модерно производство с техологични и роботизирани процеси което може да проузвежда достатъчно да залее нялколко България с технологични стоки, не е нужно България да развива технологии и да взима хляба на специалистите на Запад.
206
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво да учат бе, всеки втори финансист, чакат на опашка за банкови служители, нищо не произвеждат ,само обират народа ! Всеки трети икономист а икономика нямаме. Всеки четвърти правист а нито право, нито съдебна система. Държава няма а и народа заспал робски. За кой да работят за робовладелците ли ? И всичко дойдеот шиба.н.я им капитализъм
205
7
 
4
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Селяни, ако ми кажете че по време на социализма и ранната демокрация родителите са били по работливи от сегашната младеж, сте в голяма грешка!Българина първо трябва да се научи на тръдолюбие и отговорност и след това трябва да възпита и децата си на трудолюбие и отговорност!Работата е, че не само младите не искат да работят, а това се отнася за 90% от българите, да не говорим пък тези които са на работното място какво работят!А после всички искат повече пари!Ще ми ядете дядовия!Барни!ЦРУ!
204
1
 
1
 
! Отговори
Хм преди 6 години
До АнонименE,хвана ме!Не съм демократ....(хи-хи)
203
0
 
3
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Според официалната статистика безработицата е 6% или 200хил души.Какви са тия 300хиляди????Или всичко е лъжа и измама?Освен това излиза,че в България има 3млн. трудоспособни и 2,7млн. от тях работят?Че то цялото население я има 6млн. я не....
202
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ясно Калфата май е взел някой леф - с гръмкото име Фридрих Еберт
201
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
баси и социолозите ! знам ги аз техните теренни работи
200
4
 
4
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Селяни прости какво става когато българския безотговорен бизнес има нужда от работна ръка, а безработните безотговорни селяни не искат да работят за жълти стотинки!!!Става една голяма селска балканска работа на надлъгване!!!Агент Вал Стротман!ЦРУ!!!