От БАБХ: Месо, пълно с антибиотици?! Нищо подобно!

Практиката – забранена, данните – от 2014-а
7 ное 2017 07:00, Мария Захариева
42
От БАБХ: Месо, пълно с антибиотици?! Нищо подобно!
Снимка: Reuters, архив

 Твърдението, че фермерите “тъпчат” животните с лекарства “за всеки случай” е невярно. Това коментираха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) във връзка с публикациите за прекомерна употреба на антибиотици в животновъдството.

Според агенцията че данните за употребата им у нас през 2014 г. са непълни, което не позволява коректен анализ на тенденциите. В тази връзка е некоректна интерпретацията за “скок” в употребата на антимикробни средства при животните в България, като се сравняват механично данните за 2015 г. /121,89 mg/PCU/ и данните за 2014 г. /82,93 mg/PCU/, посочват от БАБХ.

Още по темата
От 01.01.2006 г. в България е в сила забрана за използването на антибиотиците като растежни стимулатори и се спазва законовата разпоредба за нулева торерантност за съдържание на антибиотици в конвенционалните фуражи. За да бъде произведен един медикаментозен фураж, за същия трябва да има издадена рецепта от ветеринарен лекар.

Отпускането на антимикробни ВМП става само срещу рецепта издадена от регистриран ветеринарен лекар в която е посочен максималният брой ВМП, които могат да бъдат закупени, дозата и продължителността на приложението им.

През 2017 година до 30 септември са изпитани общо 290 броя проби за наличие на антибактериални субстанции. Не са констатирани несъответстващи проби за наличие на антибактериални субстанции в храни и суровини от животински произход.

Агенцията по храните счита, че взима всички законово установени мерки и предлаганите на пазара храни от животински произход са безопасни за консумация и не представляват риск за здравето на потребителите.


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Инспектор преди 1 година
До ha ha ha 32 Внимавай какво говориш, че изпълнителния директор на БАБХ е комунист. От твоята завера е .
35
1
 
3
 
! Отговори
Некъф луд преди 1 година
Да е, всички вярваме на БАБХ, а не на Европейската Агенция по Лекарствата.
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И знаете ли кое е най-прецаканото - че всичките тия антибиотици не просто ги плащаме в цената на месото, плащаме ги и със здравето си. Защото прекомерната им употреба значи 1) шанс за резистентни бактерии в самото месо, 2) шанс за резистентност в хората консумиращи месото, особено по-малките хора 3) шанс за напълняване, защото антибиотиците СА растежен фактор - те затова им ги дават, не за някакви въображаеми инфекции. Така че ние си плащаме многократно, а БАБХ само прибират парички...
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам да попитам - кога най-накрая прокуратурата ще се самосезира срещу шефовете на БАБХ. Всички си спомняме случката с отровените яйца - колко време от БАБХ отричаха и се правеха на луди. И после изведнъж се оказа, че избрани производители (предполагам ненаши хора) ползвали филпронил, яйцата им конфискувани, кокошките избити за дюнери и т.н.Тази организация излага на риск българските потребители и хората в нея са за ЗАТВОР! Сега с месото същото - какво се правят, че не го дават за растеж?!
32
0
 
2
 
! Отговори
ha ha ha преди 1 година
до коментар 30
Наистина ли мислите, че разходите за антибиотици не влизат в цената на месото?
Разбира се, че се калкулират като разход.
И както някой беше писал в предните коментари, нека да ни информират за количествата антибиотици, внесени от чужбина или произведени у нас. За да бъдат купувани от фермерите, следва, че се употребяват. А именно въз основа на внесените и закупени количества е направен изводът в ЕС, че у нас месото е пълно с антибиотици
Коментарът на БАБХ заблуждава и е некоректен
31
2
 
8
 
! Отговори
пор преди 1 година
според всички изредили се по телевизии и радия, европа ни лъже.
еми да излезем от ЕС юом юе пускат за нас фалщиви новини и неверни статистики с цел да подкопаят правителството на герб.
а и съм сигурен че им са се отяли суджуци.
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЩОМ ОТ ЕВРОПА ГО КАЗВАТ, ЗНАЧИ Е ВЯРНО.
НО СЕ СТРАХУВАМ ДА НЕ ЗАПОЧНАТ ДА НИ ВЗЕМАТ ПАРИ И ЗА АНТИБИОТИЦИТЕ.
29
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БАБХ в началото обясняваха как при нас не са дошли отровните яйца. След една седмица същите писаха как били направени сладоледи с отровни яйца. На тез не може и не трябва да се разчита - всеки ден различно казват - явно според платената сума. Няма корупция при тях, ама никаква.
28
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това едно, а другото е че Ганьо Балкански няма култура на хранене и въобще култура. Нагъва мазнотии, сланини с ракии - балканска му тъ.потия
27
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен
Трябва да свикваме с новите еврохейски ценности - отровена храна, манифестация със знамена с цветовете на дъгата.

ми върви в раша бе, кво се мъчиш в БГ. Там ще ядеш гилзи и боярищник и ще изповядваш евроазиатски руски ценности
26
2
 
3
 
! Отговори
Ангел Маринов преди 1 година
Млекото, прясното. Купете си и опитайте да го подквасите. Аа, как антибиотиците отиват в прясното мляко потайте институциите.
25
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От БАБХ: Месо, пълно с антибиотици?! Нищо подобно!...

... Явно тия пак са взели подкуп и сега го отработват.
Ако държавата разчита на куция кон БАБХ никога нищо няма да се намери в храните.
Това са същите, които обясняваха, че с яйцата няма нищо лошо, понеже отровата била малко. В същото време в Белгия за афери с такива яйца, вкараха хора в затвора.
24
1
 
21
 
! Отговори
Бай Х преди 1 година
направо са смущаващо категорични
аз не мога да гарантирам
че кокошките които дядото гледа и ги храни със зърно няма да дадът положителна проба,
а те абсолютно гарантират за всички животновъди.
23
1
 
7
 
! Отговори
Гробокопач преди 1 година
БАБХ- колбаси "Биовет" на ниска цена от щедрият спонсор Домусчиев
22
1
 
10
 
! Отговори
Burzum преди 1 година
Ба ,повечето от вас вярват, че извънземни им крадат десния чорап.....
21
2
 
23
 
! Отговори
МЕСО(НЕ)ЯДЕЦ преди 1 година
Не мога да коментирам как БАБХ си вършат работата, но да отговорят на въпроса къде са отишли всички закупени от фермерите антибиотици за животни. Предполагам фермерите не ги купуват защото имат излишни пари за харчене.
20
3
 
20
 
! Отговори
От БАБХ преди 1 година
ручайте и се не бойте - в раковата болница бързо се освобождават местата
19
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На БАБХ затова им се плащат пари под масата... За да отричат...
18
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При режима на Пожарникаря е така - материалът ще нагъва пластмаса с антибиотици.
Имаше един френски филм навремето КРИЛЦЕ ИЛИ КЪЛКА с Луи дьо Финес - много актуален.
Ако не му харесва на материала - алтрнативата е да нагъва бахура на Суджука, което прави вече десет години, при това с мазохистично удоволствие.
17
1
 
44
 
! Отговори
ветеринарен лекар преди 1 година
От БАБХ отново си сложиха тенекия на гащите,понеже контрола им е фиктивен. Българските фермери редовно си купуват лекарства и в частност антибиотици свободно от ветеринарни аптеки и складове,прескачайки прегледите и издаването на рецепти от вет.лекар. Антибиотици се слагат поголовно и почти не се спазват т.нар. карентни срокове.Положението е същото и в хуманната медицина-там също свободно си купуваш антибиотик.