Един от задържаните в Сърбия: Беше показна акция!

Страната ни чака обяснения от посланик Радко Влайков
12 ное 2017 13:08, Петя Славова
130
Един от задържаните в Сърбия: Беше показна акция!
Снимка: архив, Булфото

"Това беше показна акция". Така един от българските медици, задържани по време на хуманитарна инициатива в Босилеград, коментира 5-часовия си престой в полицейското управление пред Нова тв.

Д-р Цветанка Цолова разказа, че около 20-има полицаи обградили Българския културно-информационен център в сръбския град, докато тя и двама нейни колеги преглеждали хора вътре.

"Там ни чакаха около 50-има души от българската общност, които се нуждаеха от квалифицирана медицинска помощ. В Западните покрайнини те явно нямат достъп до такава", коментира д-р Цолова.

Тя разказа, че след като отвели нея и колегите й в полицейския участък, ги държали там без никакви обяснения. Взели им и личните документи.

Още по темата

Впоследствие, след намесата на консула ни в Ниш Едвин Сугарев, лекарите били освободени. Въпреки преживения стрес, д-р Цолова е категорична, че отново би се включила в подобна хуманитарна кампания.

"Недопустимо е лекари да бъдат задържани само защото са дошли да помогнат на наши сънародници, коментира ситуацията вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захарив пред "Фокус".

"Веднага след като в Генералното консулство в Ниш е получена информацията за задържането на тримата лекари, генералният консул Едвин Сугарев установява контакт с местните полицейски власти в Босилеград.

Проведени са няколко телефонни разговора и медиците са освободени, без да са разпитвани, без да е предявено каквото и да е обвинение към тях и без да е съставен протокол за задържането им“, обясни министър Захариева.

"След като бях запозната със случая, веднага разпоредих на посланика на България в Белград Радко Влайков да постави въпроса и да реагира пред сръбската страна. Премиерът Бойко Борисов също лично следи въпроса", допълни тя. По думите й днес или най-късно утре се очаква чрез разговорите на посланик Влайков да бъда получени нужните обяснения.

"В зависимост от тях ще определим и нашата позиция", поясни външният министър. По думите й обаче още на този етап е очевидно, че става въпрос за една непремерена реакция на полицията в Босилеград.

"Недопустимо е лекари, към които няма конкретни обвинения, да бъдат държани с часове само защото са дошли да помогнат на сръбски граждани от български произход като им дават медицински консултации", каза още министър Захариева.

"Със сръбската държава и с централната власт днес имаме такива отношения, които изключват прилагането на действия от миналото към малцинството", подчерта тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А вие какво искате?сърбите с баница ли да ги посрещнат нашите медици?Все едно турски медици да дойдат да преглеждат наши турци в кърджалийско!Вие ще сте съгласни ли?Та ние влизаме на сръбска територия която сме и изгубили заради калпаво управление
40
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен39 Уважението е нещо взаимно и споделено,но с руските слуги-агресорите във Войната,в разпадаща се Велика Сърбия,маскирана,като Югославия,която Белград запали,това е невъзможно.Приеми,че Западни покрайнини е условно название на земите,които Сърбия си присвои под измисления претекст,че нямало достатъчно разстояние за теснолинейката,която минава от там.Тези земи,сърбите упорито отказват да върнат,въпреки настояването на великите сили,безРусия,разбира се.Освен това са дадени на Югославия
39
2
 
5
 
! Отговори
Българина преди 6 години
И ние показно ще гласуваме приемането им в ес 5 дни преди да се разпадне
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 37,40 Хм,като ти чета глупостите,сигурно се напикаваш в обувките и страдаш от простата,но нейсе.Нали знаеш,къде ти е мястото,в руската *** Сърбия,или диктатурата на Путин-Русия.
37
2
 
2
 
! Отговори
до 37 преди 6 години
Ти ли ще ги накажеш би папурчо я виж да не си наакал в коптора си в Столипиново.
36
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Понятие като "западни покрайнини" в международната юрисдикция няма. Има го единствено в някои невежи кратуни. Време е да се спре да се плещи по тоя начин. Така не се печели уважение.
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 35 Ти си.Пошьол вон,***!Напротив,България е твърде толерантна към всички свои съседи от Първата световна война до днес,затова са ни се качили на гърба.Ненормалникът Вучич дори се разкрещя на американския представител тези дни,задето го посъветва,че не може да седи на два стола,каква наглост!Да не говорим,че това е против интересите на ръбския народ.Сърбия трябва да свие знамето на националшовинизма и да престане да се гаври с България.Тя,трябва да ъде наказана,а с нея и руските й ментори
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 20,25 Пошьол вон,***!Напротив,България е твърде толерантна към всички свои съседи от Първата световна война до днес,затова са ни се качили на гърба.Ненормалникът Вучич дори се разкрещя на американския представител тези дни,задето го посъветва,че не може да седи на два стола,каква наглост!Да не говорим,че това е против интересите на ръбския народ.Сърбия трябва да свие знамето на националшовинизма и да престане да се гаври с България.Тя,трябва да ъде наказана,а с нея и руските й ментори.
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако правителството повярва отново на сръбските лъжи и не предприеме нищо срещу Сърбия,това ще е обида за самото него ,за окаяните ни българи в Западните покрайнини.Съвсем сигурно е,че ако им се размине и този път,сърбите отново ще се изсмеят подигравателно зад гърба ни и ще си кажат,колко сме ***,както винаги казват.
32
4
 
3
 
! Отговори
до 29 преди 6 години
Със събути *** сме заради такива като тебе и сега можеме само да се гъзУрчиме на ЕС и НАТО туй е положението от Турция тука всеки си влиза както си поиска и без туй всекви имами, ходжи, турски граничари всекви влизат и НАТО не може да спаси Турция също е в НАТО ако не си наясно.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не е непремерена реакция на полицията в Босилеград,защото тя е получила нареждане от горе.Дори в статията се казва,че са провеждани телехонни разговори,пред самите задържани,при това.Каква наглост!Сега Белград ще си измие ръцете с "непремерената полиция в Босилеград"и нашите наивнитци,да не кажа нещо по-обидно,ще си замълчат.Не трябва да се вярва на сръбските лъжи,които те ще ни сервират,за оправдание,а да се действа.Сърбия трябва да бъде наказана,иначе този произвол ще рродължи.
30
3
 
2
 
! Отговори
Морски преди 6 години
ГЕРБ = МАФИЯ
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен32 Шшшшшт,сега говорим за Сърбия,за другото,после.
28
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 27 Сърбия разбира само от твърдата линия срещу нея.Тя може да се провежда и то според правилата на ЕС,а ако последваме Гърция,как тя се бори за интересите си,и извън тези правила.На сръбския произвол срещу България трябва да се сложи край,но не със лютите изказвания на преммиера,а с реални действия.Сърбия трябва да бъде наказана!
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Гърция,също има наши сънародници ,в селата от гръцката част на Родопите,пък и в егейска Македония,знаем колко много ,,изнемогват "в тази криза,защо не отидат там да помагат?Да ,ама гърците са наши евроатлантически братя и не е хубаво да ги дразним!
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами,отговорете на сърбите с реципрочна,показна акция,законът ви дава това право.
25
1
 
13
 
! Отговори
до 27 преди 6 години
Те не са ни врагове заради такива като мене,а заради такива, които си свалят гащите като тебе. Сърбите и гърците винаги са играли заедно срещу нас,дори и днес, а за турците да не говорим. Ердоган хич нямаше да ни бави ако не бяхме в ЕС и НАТО.
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 17 Тези чужди очни лекари,преглеждали във Варна,предполагам,са били поканени от здравните ни власти и прегледите са се извършвали в някоя очен кабинет,не в салон,за красота например!
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви турски лекари бе? От 15 години в България шетат турски емисари, ходжи, имами от Турция и промиват мозъците на бг мюсюлманите и никой не им казваше копче. Де да бяха лекари!
22
6
 
4
 
! Отговори
до 20 преди 6 години
Аман от стратези и евроаталнтисти като тебе бе и не забравяй че Турция, Гърция, Сърбия и Румъния са ни също врагове ето заради такива като тебе нямаме и един приятел наоколо и армия нямаме Голям стратег си бе да не си чел в учебника и научните материали на Тиквата ?