"Няма деца, няма проблем". Какви са причините за отказ от потомство?

Решението е основно свързано с личността - с образованието, религията...
Обновена: 18 ное 2017 18:40 | 18 ное 2017 18:39,
188
"Няма деца, няма проблем". Какви са причините за отказ от потомство?
Снимка: архив, Ройтерс

"Няма деца, няма проблем" - така е озаглавен доклад, който обобщава резултатите от проучване за съзнателното решение на двойките в Европа да нямат деца. Все по-често европейците се отказват от създаването на собствено поколение и причините са различни, показва наблюдение на Population Europe, финансирано от Европейския съюз (ЕС).

Статистиката показва, че това решение се взима най-често в обществата, в които има равенство между половете - Скандинавските страни, Южна и Източна Европа. Обяснението е просто - с равните възможности в тези страни се акцентира върху самостоятелността при взимането на решения, еманципацията и модернизацията.

Интересен факт е, че в страните от Източна Европа неодобрението, с което се сблъскват двойките, решили да нямат деца, е най-високо, макар и раждаемостта в тези страни да спада съществено след разпадането на СССР. Изследователите обясняват това разминаване с желанието на хората в тези държави да се придържат към традиционните ценности, включително и положителното отношение към децата, за да се чувстват по-сигурни.

Според проучването няма връзка между богатството на държавата (измерено чрез брутния вътрешен продукт), както и предлаганите грижи за децата и решението на една двойка да няма деца. Факторите по-скоро са свързани с личността - нивото на образование, религиозното възпитание и възрастта.

Младите хора и възрастните респонденти в проучването са по-негативно настроени към семействата без деца, отколкото хората на средна възраст. Младите хора, особено тези, които още нямат деца, се надяват някой ден да създадат свое семейство, а възрастните са традиционалисти, обясняват изследователите.

Като цяло жените по-често приемат решението на някого да няма деца. Това вероятно се дължи на факта, че жените губят повече от възможностите си за кариерното си развитие, отколкото мъжете, които са родители.

Хората с по-високо образование са по-толерантни към различието и това е едно от обясненията защо образованите европейци са по-склонни да приемат семейства без деца.

Религиозните хора пък не одобряват решението на двойките да нямат деца независимо от другите фактори, показват още данните от проучването. За тях бракът, семейният живот и децата са съществена ценност.

Още новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още по темата: раждаемостдеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато имам деца, то няма да е, защото искам да "продължа рода и държавата", а защото просто искам да имам деца.
62
5
 
24
 
! Отговори
Lan преди 6 години
С една дума - на хора без проблеми, изведнъж им се струват проблем децата! :) Абе ей! Децата са щастие!
61
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
яжте повече боб, сланина и праз , кисело зеле и компоти...пийте вино и ракия и ще ви стават патките а на дамите *** и гасете лампата в 8 часа и под одялото да се гушкате
60
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малко е трудно хем да работиш, хем деца да гледаш. Хем и заплатата да е малка.
59
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да ви се получи пропагандата за отказването на европейците от потомство и семейство, мръсни глобалисти. Както даже сами са си установили, "Младите хора, особено тези, които още нямат деца, се надяват някой ден да създадат свое семейство"
58
6
 
11
 
! Отговори
до 105 преди 6 години
На тия с деца не им трябват пенсии, децата им ще ги гледат.
57
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чета и изпадам в недоумение.Искате реклама,която да ви накара да поемете отговорност към жена, която да ви дари с деца.Това си е вътре във вас,ако не сте готови за това... кой ще ви накара да направите това.
56
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да видите германците какви реклами правят на вода Девин.С бебета на ролкови кънки.Това като го видите ви се прииска бебенцата.Хората знаят как да се продават.
55
4
 
14
 
! Отговори
Защо ли? преди 6 години
Защото отгледахме едни егоистчета!!!
54
5
 
2
 
! Отговори
много тролове преди 6 години
До професора защо не си ги прибереш в Москва афганистанците както си пиеш водката ти резнат миризливата зелка щото си професор да беше воювал и убит там професоре .
53
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Утрепахме половината живот на Планетата в желанието си да реализираме мечтите си.Хайде стига с този патос!
52
5
 
36
 
! Отговори
Валентин преди 6 години
Аз имам друго тълкувание на проблема. Нямаме деца защото парите ни се дават човеко подобни да се плодят на наш гръб и за наша сметка. През това време ние ставаме на по 30-40 г и знаем, че държавата от нас простите Българи само взима, за да даде на човеко подобните и нашествениците, които "да ни оправят демографията".
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВрабчеСамо не разбрах ти колко деца отглеждаш?
50
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Религията си остава опиум за народа независимо от съдбата на комунизма.Само със строг ред и дисциплина се озъптява животното в човека.За да се запази селектираното с хилядолетия генетично многообразие трябва да се съхранят държавните граници и правителствата на държавите с неконтролирана раждаемост да наложат мерки за ограничаването и.Да се запази статуквото каквото е означава да се води световна политика на 2 деца в семейство.
49
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори при кучетата изкуствените породи са калпави в сравнение с естествените такива.Силата на хибрида е в първото поколение, следващите се израждат.
48
20
 
7
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Демографския проблем може да бъде решен с внос на млади и атлетични афганистанци в Европа също така и в България. Те ще оплождат местните жени и ще създадат потомство. Ще оплождат и местните мъже с хомосексуални наклонности.
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и аз ще стана будистка, защото нямам гробно място, но нито ти, нито аз ще се преродим.Иначе си вервай!То и онзи тип-тракиеца нека си верва, че е тракиец, но и траките са дошли от изток.За автохтонното население на Балканите нищо не се знае.
46
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не те спира да си вземеш филипинка за жена.Но създаването на една хибридна човешка раса дори да е правилната крайна еволюционна точка, не е нормално да се случва на сила.Нищо насилствено не е трайно.Прекрасните ти будиски общности, са в постоянен конфликт с мусюлманите.Да не говорим, че с тяхната философия за прераждането, нямат реална представа за битието.
45
1
 
23
 
! Отговори
Sonia преди 6 години
Когато имаш деца, отсъстваш от работа. Работодателя това нещо не може да го преглътне. Следват куп репресии и унижения. Хората се ограничават до едно дете и дори нула.
44
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цяла Европа се въздържа от отглеждането на деца по финансови, религиозни, или третополови причини. Обаче мигрантите се плодят като ***. Тогава, какво е бъдещето на Европа?