45% от българчета – в риск от бедност, средно в Европа – 26%

Само румънчетата са по-зле от нас, почти половината живеят на ръба
Обновена: 21 ное 2017 11:12 | 21 ное 2017 07:54, Камелия Цветанова
56
45% от българчета – в риск от бедност, средно в Европа – 26%
Снимка: Reuters, архив

Близо 550 хиляди българчета на възраст под 18 години са живяли в риск от бедност и социално изключване през 2016 г., показват данни от анализ на Евростат за децата в ЕС в тази възрастова категория, които са били изложени в риск от бедност през миналата година.

Това означава, че около 45 процента от децата у нас на възраст до 17 години са били изложени на риск от бедност през миналата година, при среден показател за ЕС - 26,4 процента.

За около шест години обаче процентът на децата у нас в тази възрастова категория и по този показател, е намалял значително - през 2010 г. у нас е имало повече от 635 хиляди деца /или 49,8 процента/, които са битували в риск от бедност и социално изключване /при 550 хиляди и 45 процента през 2016 г./, показват данните на Евростат.

Анализът регистрира децата, които живеят в домакинства с най-малко едно от следните три условия: изложени са в риск от бедност, живеят в силни материални лишения или в домакинства с много ниска интензивност на работа.

По тези три показателя страната ни е на предпоследно място в ЕС - в дъното на тази класация е Румъния с регистрирани 49 процента деца, които са живяли в риск от бедност или повече от 1 милион и 800 хиляди.

При съседите ни този показател е както следва: Сърбия - 40 процента или около половин милион деца в риск от бедност, в Гърция - 37,5 процента или около 700 хиляди деца и в Турция - около 15 милиона деца или повече от 50 процента.

През 2016 г. 24,8 милиона деца в ЕС или 26,4 процента от населението на възраст между 0 и 17 години са били изложени на риск от бедност или социално изключване, показва европейската статистика.

Все пак делът на децата, изложени на риск от бедност или социално изключване в ЕС, леко намалява през годините - от 27,5 на сто през 2010 г. - до 26,4 на сто през 2016 г., но въпреки това контрастните тенденции се наблюдават в държавите-членки на ЕС, отчита анализът.

През 2016 г. почти половината от децата са били изложени на риск от бедност или социално изключване в следните държави-членки на ЕС - в Румъния /49 на сто/ , България /45 на сто/, Гърция /37,5 на сто/, Унгария /34 на сто/, Испания /33 на сто/ и др.

В противоположния край на скалата, най-нисък дял на деца, които са били изложени на риск от бедност или социално изключване, е регистриран в Дания - 14 процента, Финландия и Словения - по 15 процента, Чехия и Холандия - по 17 процента и др.

Най-значително процентно намаление на деца в риск от бедност е регистрирано в Латвия - от 42 на сто през 2010 г. - до 25 на сто през 2016 г. или спад с близо 17 пункта.

Обратно, най-голямо увеличение сред държавите-членки на ЕС на деца в риск от бедност е наблюдавано в Гърция - от 29 процента през 2010 г. - до 37 процента през м.г. или +8 процентни пункта и Кипър /+7,8 процентни пункта/, отчита Евростат.

Според анализа, показателят за риск от бедност, приет от Комитета за социална защита, измерва процента на населението, което не може да си позволи поне три от следните няколко елемента: да плащат наем, ипотека или сметки за комунални услуги; да поддържат дома си адекватно топъл; да се изправят без проблеми пред неочаквани разходи; да ядат месо или протеини редовно; да ползват телевизор, пералня, кола или телефон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако обикновен българин искаше детето му да научи сравнително добре някой западен език, трябваше много дълбоко да бръкне в джоба си. За да дойде у дома ти частен учител по западен език, трябваше да му плащаш по 1 лев на час по времето, когато повечето заплати бяха в диапазона 60-80 лв. Това обикновено бяха жени от семейства, репресирани след 09.09.1944, които не можеха да си намерят подходяща работа /не им даваха такава, насочваха ги към най-тежките видове производства/.
28
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Историята на България не започва от 1956 г, когато министър-председателстава Т.Живков.Редно е да се има предвид и високото качество на образованието в Царство България.Правилна забележка прави Циника в коментар 16. По времето на социализма умишлено се създаваха пречки пред обикновения човек да научи западен език. Такова обучение /безплатно/ се предвиждаше само за дечицата на една шепа правоимащи, за тях бяха 95% от местата в езиковите гимназии.
27
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 11Хубави думи редиш, но те се отнасят само за една част от средните училища, в които наистина се даваше качествено образование на онези, които искат да учат. И особено на тези, които знаят, че нямат връзки и разчитат само на собствените си сили и способности. Но в същите тези добри училища, във всяка паралелка имаше деца с привилегии, чието успешно бъдеще беше гарантирано и без да си дават зор да учат. Това дразнеше останалите и отрано създаваше неравнопоставеност.
26
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шведите объркват класацията. Ако ги нямаше, България щеше да е в далеч по-добра позиция в тази класация.Дали се държи сметка в семействата на кои от децата се наливат най-много пари даром, под формата на най-различни помощи. Ако нямаше такива семейства, чакащи главно на помощи, България щеше да е още по-добре поставена в тази класация, защото парите, подарявани на нежелаещите да работят, се взимат от джоба на данъкоплатеца и подяждат неговите деца!
25
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Г-жо Блага Димитрова ,преди 9-ти септември е имало Американски колеж в София,ша ни обясните ли какви са били таксите и с какво оръжие са ви били по-главата.Сега ако имате едни малки 4000 лв.да запишете децата си на "Питагор"-примерно/елитно у-ще с профил математика и езици/ нямате проблем! Тази статия не е публикувана за вас и други такива реститутки. Тези сладури от снимката ще ви ев*т ****ата след време.
24
0
 
22
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 6 години
До До socialenОСТАНАХА САМО СТАРЦИТЕ НА ДОИЗЖИВЯВАНЕ!!! НИКОЙ НЕ СЕ ВРЪЩА ТУК!
23
2
 
18
 
! Отговори
До socialen преди 6 години
Да ? Защото Луканов с мораториума и Виденов с фалита я ,,възвисиха" България.С какъв аршин мериш ти бе.Къде си живял когато бай Тошо констатира че социализЪма е едно недоносче и държавата е фалирала ,а положението е катастрофално,когато в края на 80те спряха да ни дават заеми ,,капиталистите".И аз като взимах заем бях добре ,но като трябваше да го връщам..??Прочети отчетите от 80те години за нашата икономика ,какво сме дължали и пак обяснявай колко добре е било.Аман от ,,чугунени глави"
22
0
 
20
 
! Отговори
само бизнес преди 6 години
До socialenТърговия на мозъци от България вместо 5 години обучение и разходи - наготово
21
0
 
22
 
! Отговори
Абсурдистан преди 6 години
Докато образованието не стане безплатно и не се започне политика за развитието на децата в страната, българите ще сме изчезващ вид.
20
1
 
23
 
! Отговори
80% преди 6 години
До 18Има бедни в Русия ,но са по-малко от САЩ и България !)
19
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** до 11В елитните езикови гимназии се приемаха само верни партизански деца!!!!!!!!!!!!!!!!
18
9
 
22
 
! Отговори
Блага Димитрова преди 6 години
До АнонименПрез тошово време училищата бяха пълни по принуда, учителите с партийни билети и от децата ставаха папагали и доносчици. Биеха ни с показалки по главите и само партизанските деца ставаха професори по препоръка..................
17
0
 
18
 
! Отговори
Аз съм българче, преди 6 години
До *** до социялнияПроклета да е тази България, дето ме остави сирак!!!!
16
5
 
20
 
! Отговори
Циник до социялния преди 6 години
Ти лично ли ги брои?И още - те са успели - ВЪПРЕКИ некадърноста на *** - да се спасят от рая!
15
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Русия как е ?Има ли бедни?
14
4
 
31
 
! Отговори
socialen преди 6 години
Благодарение на висококачественото образование при Социализма близо 250.000 българи - математици, инженери, информатици, специалисти по електроника - бяха взети като топъл хляб в компаниите на западна Европа и в САЩ от 1989 до 1992 година, успяха да изградят съществуването си на Запада.Днес страната произвежда функционално неграмотни - отново оглавяваме тази печална класация - с Вишу.
13
14
 
23
 
! Отговори
Циник до 11 преди 6 години
Айде стига с тези комунистически лъжи бе!Щото по тошово образованието беше много хубаво - българите не знаят бъкел чужд език... и не могат да се "класират" за свястна работа!Независимо за коя професия говорим - в Германия е 80% сериозна практика , и 20% теория...няма връзки...няма тате и мама!У нас беше точно обратното - 20% пракгика ( претупана през пръсти) , и 80% теория! В скандинавските страни - всички говорят английски - у нас и българският не владеят!Тошо...та Тошо....аман от простотии
12
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо се чудите, слушайте Суджук паша и ако имате възможност ги накарайте да напише няколко изречения. Неграмотен си е човека, много му се иска да е Нещо Важно, но празнотите в общата му култура са очевадни. За него образованието е опасно, трябва да мисли, усвоява, анализира, обогатява познанията си. Един език не се постара да научи, за да не се излага по света. Вижте го Цецо, Деса, Цецка, министрите му, един двама да имат изказ. Ето защо занулиха образованието, страх ги е от знаещи хора.
11
1
 
29
 
! Отговори
Последни времена преди 6 години
Бедни деца има само в държавите с висок сирск на изчезване. Главно Третия свят и държави с по 10-20 години история. Ако сега децата на България са бедни, си предтавете, тяхните деца какви ще бъдат. Изтича ни времето..
10
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** и беден народ лесно се управлява.Това е целта на Суджуците, които също не са от най-умните.