3 млн. домакинства в 2,7 млн. жилища. А имотите още поскъпват!

Как може да бъде решен имотния проблем на България?
27 ное 2017 17:00,
136
3 млн. домакинства в 2,7 млн. жилища. А имотите още поскъпват!
Снимка: Булфото

Населението у нас намалява, но цените на жилищата в големите градове в България скачат постоянно. Какво е обяснението за тези странни дисбаланси и има ли изход? Николай Цеков обобщава данни на Световната банка за Deutsche Welle.

"България е сред европейските страни със силно надценен пазар на недвижимите имоти. През последните две години цените на жилищата в страната растат с едни от най-високите  темпове в Европейския съюз, предупреждава Европейската комисия, която смята този факт за обезпокоителен на фона на високата задлъжнялост на българските домакинства и бизнес.

Продължаващото пренаселване на София, Варна и Пловдив е сред причините за големия дисбаланс на пазара на имоти, предлагани за продажба или за отдаване под наем в най-големите градове. Изследване на Световната банка свързва жилищната криза и с нарастващите разлики в доходите на отделните социални и етнически групи в страната.

Според официалната статистика, в България има 3,9 милиона налични жилища  - този брой би трябвало да е съвсем достатъчен за нуждите на трите милиона български домакинства. Експертите на Световната банка обаче констатират следното: "1,2 милиона от жилищата в България са необитаеми, а това означава, че в действителност 3 милиона български домакинства живеят в 2,7 милиона жилища. Често пъти 6-8 души от три поколения си споделят един-единствен апартамент . В същото време една четвърт от жилищата в София и близо половината от къщите в селските райони остават необитаеми."

Програмният директор в софийския институт "Отворено общество" Боян Захариев е категоричен, че за младите семейства в страната намирането на жилище е много трудно заради ниските доходи - и че това е един от факторите за интензивната емиграция. Младите българи, редом с младите италианци, държат европейския рекорд по най-дълго съжителство с родителите под един покрив – средно до 34-годишна възраст.

Според доклада на Световната банка, в пренаселените жилища живеят 80% от децата под 18 години и 60% от младите хора на възраст между 16 и 29 години. Пренаселени жилища обитават и 82% от наемателите, които плащат пазарен наем. Процентът на пренаселените жилища в България е много висок в сравнение със средните показатели за Европейския съюз, изтъкват експертите на банката.

Много хора не могат да си позволят собствено жилище

Средните цени на жилищата са между 550 и 800 евро на кв.м за по-малко атрактивните жилища в стари сгради и до 800-1200 евро на кв.м за жилища в новопостроени сгради с по-атрактивно местонахождение, отбелязват още от Световната банка. Средният месечен доход на домакинство обаче е 477 евро, което значи, че по-голямата част от населението не е в състояние да си  закупи или дори да наеме жилище на пазарни цени.

По относителен дял на разходите за поддържане на жилищата България се нарежда на второ място сред държавите от бившия Източен блок. В това отношение е налице  огромна разлика между отделните райони в страната, се посочва в доклада на Световната банка.

"В градове като София, където производителността е по-висока и възможностите са по-големи, жилищните разходи са много високи спрямо доходите. На други места разходите са ниски, но жилищата са празни", гласи един от изводите в изследването.

Голям брой имоти в провинцията пустеят

Боян Захариев допълва, че тези разходи надхвърлят 15% от бюджета на българските домакинства, което е една от причините за ниския стандарт на живот на българите. Квартирните им проблеми се коренят и в лошото състояние на изградения по времето на НРБ жилищен фонд, състоящ се основно от панелни комплекси на възраст 30 и повече години. Именно в тях се намират и над три четвърти от апартаментите в страната. Липсата на поддръжка и на технически инспекции поставят нерядко застрашават живота и здравето на обитателите на над 30% от жилищата  в страната.

Пазарът за отдаване на имоти под наем в България обхваща едва 5% от жилищната площ в страната, се казва в доклада на Световната банка.

"Липсата на ефективен пазар за отдаване на жилища под наем ограничава трудовата мобилност и нагнетява проблемите около намирането на сносен дом". Дефицитът от имоти за отдаване под наем е основен възпиращ фактор за трудовата мобилност особено на младите семейства и изкуствено завишава наемите на наличния жилищен фонд, констатират експертите на Световната банка.

Според тях, една от причините за липсата на напредък в това отношение са недъзите на правосъдната система, която не гарантира изпълнението на договорите - както от страна на наемодателите, така и от страна на квартирантите.

Какво да се направи?

За да се намали пренаселеността на жилищата в България и да се стимулира пазарът за отдаване на жилища под наем, експертите на банката съветват българското правителство да преразгледа изцяло жилищната си политика, с цел да се подобрят шансовете за решаването на един от най-тежките проблеми пред топящите се млади поколения в страната. Те предлагат да се освободят от данък доходите на собствениците, които отдават до пет апартамента под наем, а също и да се гарантира бърза и евтина процедура за разрешаване на спорове между наематели и наемодатели.

Държавата спешно трябва да увеличи и подкрепата си за благоустрояване на крайно пренаселените и нехигиенични  ромски гета, които отдавна са се превърнали в постоянни центрове на социално и етническо напрежение. Според Боян Захариев, изключително неправилна е извършваната разпродажба на социалните жилища, които вече са под 2% от жилищния  фонд в страната.

Захариев подкрепя предложението на Световната банка социално слабите хора – бездомни, пенсионери, роми, младежи и многодетни семейства - да получават т.нар. жилищни ваучери, които да им позволят да излизат под наем на свободния пазар. Тази широко разпространена на Запад политика позволява крайно нуждаещите се да имат сигурна държавна поддръжка при изплащането до 70% от стойността на наема и на режийните разходи. Така ще се стимулират и повече собственици да дават под наем ненужните им жилищни площи, убеден е изследователят от "Отворено общество".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работилите в чужбина и заработили там пари не се връщат по родните си места. Влагат си парите в жилища и то в големите градове, и най-вече в София. Други в провинцията продават ниви и каквото друго може да се продаде - и пак в големите градове. В София вече много хора работят за много пари. И всички те търсят жилище различно от панела. Затова цените на жилищата в София няма да паднат.
99
2
 
39
 
! Отговори
Предупреждение преди 6 години
Не купувайте апартаменти с кредити. НЕ ВЗИМАЙТЕ КРЕДИТИ. В БЪЛГАРИЯ СЕ РАЗДУХВА БАЛОН.
98
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цените на жилищата ново строителство в София няма да се понижат. Повтарям, само на новото строителство. Причината е, че вече има немалко хора с високи доходи. Те си влагат парите на сигурна инвестиция. Иначе инфлацията на парите си тече, има несигурни банки, а лихвите по депозитите са и ще бъдат ниски.
97
11
 
10
 
! Отговори
до 102 преди 6 години
А ти строил ли си поне една външна тоалетна та знаеш това?Най-тъпия почин от соца е "Направи си сам" - скъпо, лошо и неефективно.
96
1
 
24
 
! Отговори
факт преди 6 години
Преди дни от ЕС,заявиха че поскъпването на имотите у нас е спекулативно....
95
2
 
13
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 6 години
да няма закони за личен фалит и банките са доста облагосестлвани от това ! защото в белите държави банките също поемат риска от обезценката на активи за ралзика от България където банките просто са над всичко .... то и на Запад банките играят голяма роля но все пак там не е такава диващина и дране като у БГ .....ИМА СИ закони ! с бъгларска банка общето взето да си нямаш работа ...шото ШЕ ТЕ се ИЗЛЪЖАТ! абе скапана работа е БГ ......ВСИЧКО ГЛЕДА да изработи и окраде !
94
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
банката продава жилището по пазарна (по-ниски от покупната след време) цена, а вие си дължите цялата сума по договора с лихвите, т.е. сте длъжник и след като вземат жилището. Който иска да тегли ипотечен...страхотни условия...
93
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз под наем живея. Пазарът е изкуствен откъм цени. Няма и достъпни качествени жилища. Ако стане много скъпо и нетърпимо в София, ще се изнесем навън. И без това до пенсии няма да доживеем повечето днешни младежи . За какво са тези имоти и заробвания на банки? Освен това не забравяйте, че в БГ няма личен фалит. Ако сте купили жилище на цена 200 хил. с лихвите, дължите 200-те на банката. Ако жилището струва след време 100 хил. и не може да плащате, банката ще вземе жилището и дължите пак 200-та
92
2
 
18
 
! Отговори
бг смешки преди 6 години
аз не знам що не си строите сами нещо ..... къща нещо тва онова ..ше ви излезне в пъти по-евтино ..... ако трябва се органзирайте и си постройте сами няква кооперацийка и ше ви излезне поне 2-3 пъти по -евтино ...верно е че и българина е крайно зле по самоорганизацията и работата в екип де ...така че знам че пак ше се набутате на разни алчни и прости сторители .....
91
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Проблемът" ще се разреши га баце изтече в канала как и крадливия дедо - кат спрат да наливат пари в София и гетото ще поевтинее!
90
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В София за 105 кв.м апартамент в Кръстова вада ми искаха 185 000 лв.Отказах се, заминах за Испания и си купих апартамет в Мурсия - 92 кв.м за 60 000 евро.При това с изглед към морето.
89
1
 
23
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 6 години
ако изчакате 1-2 години цените ше паднат сериозно ....особено след 2 години ....мисля че някъде с около 50 % ..... сега въпросът е дали можете да чакате толкова време ...всеки си знае за него си .....
88
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В София е някъв ад. 90% от жилищата са с ужасни разпределения, а за инфраструктура и градоустройство не можем да говорим. Въздухът е брутално мръсен и на всичко това отгоре наглите инвеститори искат по 1000 евро на квадрат за в най-добрия случай посредствен апартамент.
87
1
 
22
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 6 години
да купуват тия които имат пара КЕШ ..... но не теглете кредити от бг банките ! ше ви избработят със сигурност ..... лихвите ше почнат да се качават плавно по света и както сега са 4 % ше скокнат на 8-10 % че и повече ....знаете как у БГ стават нещата .... не следбват реалните механизми в РАЗВИТИЯ свят .... който тегли кредити у нас ше страда .......
86
1
 
18
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 6 години
не то тва че цените са надути е ясно ! всае пак българина е бая алчен Г***З и иска да забогатее за 0 време с кражби и далавери обикновено ..... сега случая е че разни брокери и банки надуват цените заради ниските лихви по кредити ...но кво правиме като шараните пак наскачат като в периода 2004-2009та и вземат кредити и като им увеличат едностранно лихвите ....ше ги разорат или ше им взмеат имотите .... от бг банка аз лично кредит не бих теглил .....
85
2
 
14
 
! Отговори
Некъф преди 6 години
Като има цацки да купуват жилища на надути цени ще има и тарикати които ще ги надуват.
84
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не са виновни "инвеститорите", а купувачите, които са лапнали "промоцията" за ниски лихви през първите 2 години на договора с банката. А останалите 38 години какво ще правите бе? Отделно логиката, че по-добре да си купя мое, а не да плащам на *** наем. Е да де, ама *** ти плаща ремонтите, данъците, таксите, входните... Една приятелка си взе адски евтино, според нея, на шпакловка и замазка, за да си е нейно. Е, 6-та година живеят само в хола, че нямат пари да оправят другите помещения.
83
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И що са хората в големите градове - щото две "деца" влизат в Провадия и убиват бабата, не че в големите градове го няма, но е доста по-ограничено. В селата в Северна България къщите са по 2000 лв, точно заради тези безразборни влизания, там е вече само територия, няма народ. И ще дойдат я китайци, я араби да живеят и ми се струва, че много бързо ще интегрират со кротце со благо *** ни сънародници
82
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във Всеки град има имотна Мафия.. Купих си апартамент в Ларнака - Кипър за 35хил.евро.. В Пазарджик , ми искат повече пари..
81
1
 
4
 
! Отговори
До 84 преди 6 години
Абе кво се прайш на мъжкар кат сека вечер ти са радват африканските бежанци