Българинът – реалист, иска нормална заплата: 2000 - 2500 лева

Обществото ни е докарано до фалит, смята Нидал Алгафари
28 ное 2017 12:00,
215

"Българинът е реалист, защото не сочи, че иска невъзможни доходи. Той иска нормална заплата, близка до тази в Чехия и Унгария, а не се сравнява с французите и германците. Той знае къде трябва да бъде след 25 години преход. Хората между 18 и 35 години се чувстват най-щастливи и вярват, че нещо ще се промени", това каза пред Bulgaria ON AIR политологът Цветанка Андреева по повод изследването на център "Тренд".

То показва, че 60% от българите не са удовлетворени от стандарта си на живот. Точно толкова обаче е и делът на сънародниците ни, които се определят като щастливи. В същото време всеки пети българин твърди, че има спестени пари. Половината от сънародниците ни ще живеят добре, ако имат месечен доход между 1000 и 2000 лв. За една четвърт от живеещите в столицата желаният месечен доход пък е над 2500 лв.

Още по темата

Според политолога тази 60% неудовлетвореност на българина носи потенциал за реформи, а политиците трябва в най-скоро време да ги направят, защото се появяват хора като Слави Трифонов, които ще "яхнат" народното недоволство.

Според писателя и режисьор Нидал Алгафари в това проучване има голяма грешка, защото хората в страната събират жълти стотинки, за да си купят хляб.

"Политиците не само наричат народа дебилен, те го правят такъв. Обществото ни е докарано до един фалит. Ще е доста градивно ако се оглеждаме по-добре по време на избори - да избираме политици, милеещи за страната", коментира още Алгафари.

Заместник-председателят на Института за дясна политика Георги Харизанов уточни, че тези данни са усреднени и по тях не може да се каже какво е състоянието на българския народ.

"Обществото ни е в пъти по-добре от преди 5 години. Има двойно увеличение на средната заплата, стандартът на живот се е вдигнал значително. Проблемът е неравенството, заради което никога няма да можем да кажем "ние сме богата държава", отбеляза още гостът на "България сутрин".

Той допълни още, че народът прекалено много е бързал да се развие по време на прехода и точно затова сега на всеки му се вижда, че не е получава това, което заслужава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
5
 
7
 
! Отговори
baysando преди 6 години
До Бедния българинза 2000 паунда на месец ще ти вкарам 1000 човека от Европа вкл. Англия да работят тук!
77
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички знаем, харизанов от измисления институт е от 80% на професора!
76
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали се сещате, че тия дупки, които остават след всяка минала през управлението партия идва на гърба на частния сектор? Не се чудете, защо през 2030-та ще е останал 1 град икономика, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и боклкчарник, както и един куп дългове, които останалите в единият град икономика и работещи в чуждестранни компании няма да могат да погасяват, какво да говорим за бюджет или пенсии ;)
75
21
 
10
 
! Отговори
богат бизнесмен преди 6 години
на скота 2000 му се виждат много. на нормалния човек дето знае колко струва живота и колко е кратък, знае че 2000 е подигравка. аз за това плащам по 200 на мойте хора. те са си скотове и доволни. само се оплакват за пари ама 10 години си седят на 200 левал и са си добре. явно им стигат.но на мен, 2000 ми е само тока газта и бензина на месец. щото не съм панелен таласъм и живея нормално.
74
5
 
21
 
! Отговори
Англичанин преди 6 години
А колко са ти разходите за тези 2 000 паунда - 500 паунда за квартира, 150 за метрото, 300 за храна, 300 за джобни?Накрая пак си доработваш с древната професия,а?
73
3
 
17
 
! Отговори
до 65 преди 6 години
Човек от 80-те %, ти осъзнаваш ли се какво говориш, нали имам фирма от над 20 години и досега сме минали през какво ли не и оцеляхме законно и на светло, работник не ме е напускал, защото никога не съм бавил заплати и те винаги са били едни от най-високите за моя регион, сега вече работим като преди и това стига само да си покриваме разходите, оплакванията ми към политиците са, не че не ми осигуряват работа, а че са на път да ми убият доходите и вече на светло работя колкото само да оцелявам.
72
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има много психясали българи.2000-3000-5000лв.Има и такива но това е малък процент.Болшенството са с заплати 6-700лв. до 1000-1500лв.
71
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1 град икономикаДа злоупотреби има много дали с власт или пари няма значение, но те случва с одобрението на такива като теб. За да се намали корупцията, трябва по малко държава и повече граждани! То не може да искаш някой да те обслужва от до и после да се сърдиш, че виждаш ли той те манипулирал и злоупотребявал! В статията пише един голям абсурд - имало 60% неудолетворени и за това имало потенциал за реформи!? Реално точно тези 60% са най-яростните противници на всякакви реформи.
70
1
 
17
 
! Отговори
baysando преди 6 години
Това за големите заплати са глупости. Пълни. Истината е че ако можеш да правиш нещо добре и знаеш как са се продаваш може и повече от 2-3 к на месец да изкараш. От строителство през фризьорство до каквото се сетиш. Но заплати никой не дава, щото тоя който дава иска също да печели. Това за над 3-4 К е за много ограничен кръг служители.А това как хората всички в София взимали над 2 К заплати изобщо не е вярно. Може би като комбинираш със втора работа + нещо на частно + някоя рента - така да.
69
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 69Но не си броиш и бройките,защото като те гледам колко си грамотна,май не можеш да броиш до толкова.
68
5
 
21
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Хората са различни, респ. имат различна нужда от пари. Ако някой си харчи парите за качествена храна, уютен дом, културни развлечения, спорт, туризъм...парите са му малко. Ако някой пуши по 2 кутии цигари, жули по 2 ПВЦ-та бира и търка по тесте лотарийни билетчета на ден, значи парите са му в излишък.
67
1
 
11
 
! Отговори
jddn преди 6 години
До Анонимен 39Ама как може с тези 4 "виЗши" образования да не ти дават минимум 5 бона на месец.. Даже на седмица! Не ги е срам!
66
8
 
6
 
! Отговори
богат бизнесмен преди 6 години
2000 лева? малеееееееееее.. дано да е на седмица че иначе жалка ви. я сметнете ипотеката на едне къща, нормална де, за да речем.. колко са те около софия.... 320000 евра? ммммда. 2000 лева хаха!
65
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се чудете защо през 2030-та няма да има пари за пенсии и кой да връща натеглените заеми, които само определени хора си усвоиха, а останалият един град смехономика ще трябва да връща от 2021-ва, когато се очаква "прегряване" на икономиката, направо ще се стопи ;)
64
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ei takava deto ne jivee v panel i ne si broi storinkite
63
0
 
3
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 6 години
До До от СТАРИЯ НЕСЕБЪРМерси
62
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз изкарвам по 1000лв. на ден.Пласьорче.
61
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма толкова недъгав сайт, честно!
60
3
 
3
 
! Отговори
До 50 преди 6 години
Ти осъзнаваш ли шизофренията в писанията си? Очевидно не и това е големия проблем в нашето общество. Хем политици, висши и не толкова висши държавни и общински служители злоупотребяват с положението, хем ние им делегираме все повече правомощия, защото те трябвало да ни оправят от финансовото положение!? Събуди се най-сетне и осъзнай, че ако искаш нещо да стане, трябва да го направиш сам! Стига вече с това жалко мърморене, стагяш се и търсиш начин да изкарваш пари законно!
59
2
 
6
 
! Отговори
1 град икономика преди 6 години
Мн странно, като спомена истината за кражбите и злоупотребите на кметовете и политиците с обществени средства мн минуси изкачат, сигурно няколко млрд на година потъват в злоупотреби, сякаш българина не вярва, че това наистина се случва, наистина ли сте толкова наивни, другият вариант е някой да не иска да се знае, че това е така и оттам да идват минусите, ама ако си мислите, че тия къщи, имоти по чужбина, вилички, коли и т.н. са им от заплати, значи наистина 80% сте ***.