Връща ли си Царя "царските имоти"? Ще има ли сделка?

Димитър Байрактаров и Минчо Спасов пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 4 дек 2017 08:53 | 4 дек 2017 08:52,
149

След като Симеон Сакскобургготски заведе дело в Съда за правата на човека в Страсбург срещу България заради мораториума върху реституираните "царските имоти", държавата търси начин да се споразумее с него.

"Прекалено е да се говори за "сделки". Кой и за какво всъщност ще сключи подобна сделка? Българското общество започна да става твърде мнително през последните години. На практика става въпрос за една огромна "простотия", сътворена на 18 декември 2009 година от българското Народно събрание с въвеждането на мораториума", отсече бившият депут на Патриотите Димитър Байрактаров.

Още по темата

Преди няколко седмици МРРБ поиска двете дела за "Врана" и "Царска Бистрица" да бъдат спрени, докато се намери извънсъдебно решение за "царските имоти", независимо, че държавата спечели делата за други три имота.

Това предизвика искри в управляващата коалиция. Според депутатите на ВМРО - имотите трябва да бъдат държавна собственост.

Още преди 20 години Конституционният съд излезе със становище, че законът от 1947 г. за отнемане имотите на починалите царе Фердинанд Първи и Борис Трети е противоконституционен. Това решение на съда няма реституивен ефект, но на негова база държавата върна имотите на Симеон Сакскобургготски. А от тогава до момента не е изработен нов закон.

"Не мога да си обясня как така държавата през 1947 г. ще конфискува имоти, които на практика са били държавни и как царят през 2001 г. се е върнал да си вземе имотите, които всъщност са били върнати с решение на поземлената комисия от 31 август 2000 г. Въпросът не е юридически, той е политически и за съжаление жертва на целия този популизъм стават данъкоплатците", подчерта бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов пред Bulgaria ON AIR.

Според юристи, бившият премиер има всички шансове да осъди страната. По-късно днес министрите на правосъдието Цецка Цачева и на регионалното развитие Николай Нанков ще обявят решението на работната група на правосъдното министерство, натоварена да намери решение за "царските имоти".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
3
 
9
 
! Отговори
руснак преди 6 години
Къв цар ви е тоя нали си имате цар киро
66
2
 
16
 
! Отговори
РЪКА РЪКАТА МИЕ преди 6 години
А ПОМНИТЕ ЛИ КАК В 1996 ГОДИНА 100000 СОФИЙСКИ ДЕ`БИЛИ ГО ПОСРЕЩАХА НА ЦАРИГРАДСКО ШОСЕ И ТИЧАХА ДА МУ ЦЕЛУВАТ РЪКАТА.И ОПРИТНИЯ В МАСАЖИТЕ НА УШИ БОДИГАРД НА ЖИВКОВ ВЕДНАГА ПОЕ И НЕГО.И ПОСЛЕ ВЕЛИЧЕСТВОТО ПО ПРЕПОРЪКА НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ НАПРАВИ БОДИГАРДА ГЛАВЕН СЕКРЕТАР. И КАТО СТАНА ТАКЪВ, ТОЙ ПОБЪРЗА ДА УНИЩКОЖИ ВСИЧКИ РАЗРАБОТКИ НА ГДБОП СРЕЩУ НЕГО И ЦВЕТЕЛИНКА.
65
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо царя да не може да си вземе имота а обикновенните хорица си ги взеха
64
1
 
14
 
! Отговори
НА МЯСТОТО НА ЮНКЕР преди 6 години
БОДИГАРДЪТ ВЪРТИ ОПАШКА И ИСКА ДА СКЛЮЧИ СДЕЛКА:ТОЙ ЩЕ ВЪРНЕ ИМОТИТЕ, САКСКОБУРГОТСКИ ЩЕ ГО ПРОМОТИРА В ЕВРОПА.ЦЕЛТА Е ПРЕЗ 2019 Г. ЕВРОКОМИСИЯТА ДА ИМА ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ ЕДНА ТИКВА.
63
2
 
1
 
! Отговори
Иван преди 6 години
До Манолски Много ви моля не кълнете
62
2
 
13
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Алкохолика-комарджия ще осъди България!Вероятно за милиони!Познайте кой ще ги плати?И този крадец е с "партия"Защо никой не разследва далаверите на Милен Велчев-биволското око, и Ники Василев-гнома?Щеше да ми е жал за вас...ако не бяхте толкова късопаметни!
61
2
 
24
 
! Отговори
ХХХ преди 6 години
Едно не ми е ясно .....как човек който иска да ограби България и чак я съди в Стразбург .........представлява същата държава в Арабия ? Ами то този човек е нпълно способен ако им възможност да продаде цялата държава на Арабите ! Проклети да са всички които гласуват за Герб !
60
1
 
17
 
! Отговори
МИРО: преди 6 години
ВСЕКИ ТРЕТИ ОТ ГЕРБ Е Т.П, КОЛКОТО ПЪРВИТЕ ДВАМА!!!
59
0
 
11
 
! Отговори
В.В. преди 6 години
Това с имотите е мижи да те лажем.Подготвя се даване на летището на концесия.Това ще оскъпи билетите и ще напълни сметките на нашите хора.Ако сега печалбата е 300 млн годишно,за 35 г става 3.5 милиардаЗначи,ако концесионерът печели над 3 млрд.,няма начин подкупът да е под 1 млрд.Ако бсп не обяват,че ако дойдат на власт,ще развалят концесията,значи са съучастници.
58
2
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Симо не е истински цар,защото не е помазан от поп.Дойде, обеща ни нов морал,а след него остана потоп.Да, Цар беше неговия баща,синът му червен агент стана,болшевиките на пожар,го прибраха да им помага.
57
20
 
6
 
! Отговори
Адам Смит преди 6 години
Върнете имотите на човека, крадливци.
56
1
 
15
 
! Отговори
Бож. преди 6 години
Ако Симеон ни отмъкне дворците а утре решим да сменим династията и да си сложим друг цар,той къде ще живее- на квартира при мис Хъдсън или на студентско общежитие?
55
7
 
9
 
! Отговори
Джон българина преди 6 години
Този е българин, колкото Джон Атанасов... :)))
54
2
 
19
 
! Отговори
Дедо преди 6 години
Тоа набор разпродаде де що имаше медали на дедо си и баща си,изсече близо 13 000 декара и изнесе дървесината,маса залози(казват) имал по казината в Монте Карло и Москва....и още не му стига,още иска!Ама то оня от горе не сучайно му прибра първородния син!До безобразие е нагъл и претенциозен!
53
2
 
21
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Кобурга е болен на тема хазарт и го е закъсал с парите
52
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако има документи за собственост, то нека си ги вземе - така е редно, спор няма. В противен случай, какво търси дедовото. Аз ако си поискам някаква земя, ей тъй - ще ми я дадат ли? Б....ти наглия дядка. И журналята, спрете да го наричате цар - на кого е цар тоя, я по сериозно.
51
3
 
16
 
! Отговори
Манолски преди 6 години
не Царска Бистрица ами и връх Мусала да си занесе в Мадрид няма по-клет човек от този, надживял детето си. Мишок с мишок, трябва да се откаже от всички земни пороци и поиска опрощение от всевишния и смири пред българския народ
50
2
 
18
 
! Отговори
Мирослав преди 6 години
Ставаме свидетели на дупки в закона... Тези имоти реално са били на царя, демек на държавата! Да не би родата на Симеон да ги е построила със собствени средства? Нотариален акт ли има? Все едно сега всички управляващи да си поделят парламента, министерски съвет, почивните резиденции и т.н. В никоя нормална държава царските дворци не са частна собственост! Държавни са и са превърнати в музеи! Този *** си искал имотите? Та те са на българския народ, а не лично негови!!!
49
3
 
15
 
! Отговори
Христо Татарчев преди 6 години
Каква ирония - по искане на Иван Татарчев(наследник на БАШ ВОЙВОДАТА) се връщат имотите на Царя, а сега Краси Каракачанов вдига вой до небесата серщу Царя. ПЛЕНЕНА И ФАЛШИВА държава. Държава на мафията!
48
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крадливият дедо да се поучи от емисаря на мира и демокрацията в Европа и света... - навсякъде канен, навсякъде приет... - по своята значимост и мащабност надмина, дори дякона Левски...

Спонсорирани публикации