КАТ кандиса! Каролев остава с табелите на колата си

Променят закона и няма да свалят номера заради изтекла книжка
152
КАТ кандиса! Каролев остава с табелите на колата си
Снимка: Facebook

Готвят се законователни промени да не се свалят номерата на колата за каране с изтекла книжка, съобщи в Триград шефът на Пътна полиция Бойко Рановски.

Още по темата

Той обясни, че промените ще се гледат в транспортната комисия на парламента утре и има силни настроения за отняната на този текст.

Самото тълкувание, че карането с изтекла книжка е равно на каране без книжка пък било дело на съда и прокуратурата, каза Рановски.

До това се стигна, след като от наказанието се опари икономистът Владимир Каролев, който остана без регистрационните номера на автомобила си, след като служителите на реда установили, че му е изтекла книжката.

"Слизайки от магистралата на път за Дупница ме спряха за рутинна проверка. Полицаите видяха, че ми е изтекла книжката и ми свалиха номерата. Проблемът е, че не ми казаха, че 6 месеца автомобилът ми няма да бъде в движение. Нарушил съм закон, но наказанието е неправомерно на провинението, тъй като в една и съща клауза от закона са приравнени употребата на алкохол и липсата на книжка с изтичането на книжката. Въпреки това подкрепям свалянето на номерата за тежките провинения", разказа преди седмица Каролев.

Пред Bulgaria ON AIR икономистът уточни, че иска да не се приравнява изтичането на шофьорската книжка с тоталната ѝ липса. Каролев подчерта, че вероятно няма да обжалва, но ще започне да се среща с депутати с цел да се въведе промяна в закона, с която да се прекрати тази практика.

Последните промени в Закона за движение по пътищата са от юли, тази година. Те отвориха кутията на Пандора, тъй като се даде възможност при нарушение да се наказват не шофьорите на автомобилите, а собствениците им, като бъдат свалени номерата на колите им, отбеляза експертът по пътна безопасност Настимир Ананиев.

"Самото наказание е много по-сурово, отколкото провинението. Духът на закона е насочен към хипотезите, в които някой дава автомобила си на друг, който въобще няма книжка. Уви, когато ти изтече книжката, ти влизаш в същата категория, а не би било редно да е така", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
9
 
22
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Тц тц тцА,на останалите ,ще им върнат ли табелите?Как е възможно,човек в България да е над закона?!Като ти изтече срока на гражданската...Нямаш гражданска!Като ти изтече срока на паспорта в чужбина...Нямаш паспорт,вадиш нов!Какви са тия глупости,съд,прокуратура??Изтекла книжка -нямаш книжка!Точка!
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То да е само тази прос тотия в законЯ на рамо да ги носиш проблема е, че скокват веднага когато някой от тях лично се опари от собствените им решения.
3
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е добре, наистина не беше справедливо за изтекла книжка да свалят номерата. И на личната карта като изтече срока, не означава, че преставаш да бъдеш българин.
2
5
 
10
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Добре е че ще премахнат тази недомислица но си мисля;Как ще се подхожда към колите под наем.Да спреш един автомобил за 6мес си доста грубо при положение че собственика няма вина
1
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А дано..ама надали!Ако кат ти прекратява регистрацията и взема номерата за които си платил ,тогава трябва и да ти върне парите!Иначе си е чист обир!