Каролев: Изтичането на книжката да не е равно на липсата й

Икономистът планира срещи с депутати за законодателна промяна
Обновена: 27 ное 2017 14:13 | 27 ное 2017 12:37, Анисия Иванова
106

14195 гледания   |  Още видео

Полицията свали преди дни регистрационните номера на автомобила на икономиста Владимир Каролев след като служителите на реда установили, че му е изтекла книжката.

"Слизайки от магистралата на път за Дупница ме спряха за рутинна проверка. Полицаите видяха, че ми е изтекла книжката и ми свалиха номерата. Проблемът е, че не ми казаха, че 6 месеца автомобилът ми няма да бъде в движение. Нарушил съм закон, но наказанието е неправомерно на провинението, тъй като в една и съща клауза от закона са приравнени употребата на алкохол и липсата на книжка с изтичането на книжката. Въпреки това подкрепям свалянето на номерата за тежките провинения", разказа Каролев.

Още по темата

В студиото на "България сутрин" икономистът уточни, че иска да не се приравнява изтичането на шофьорската книжка с тоталната ѝ липса. Каролев подчерта, че вероятно няма да обжалва, но ще започне да се среща с депутати с цел да се въведе промяна в закона, с която да се прекрати тази практика.

Последните промени в Закона за движение по пътищата са от юли, тази година. Те отвориха кутията на Пандора, тъй като се даде възможност при нарушение да се наказват не шофьорите на автомобилите, а собствениците им, като бъдат свалени номерата на колите им, отбеляза експертът по пътна безопасност Настимир Ананиев.

"Самото наказание е много по-сурово, отколкото провинението. Духът на закона е насочен към хипотезите, в които някой дава автомобила си на друг, който въобще няма книжка. Уви, когато ти изтече книжката, ти влизаш в същата категория, а не би било редно да е така", обясни той пред Bulgaria ON AIR.
 


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
0
 
! Отговори
Creditcard преди 2 години
Bravo, ve umnik! Te ha taka i v benebeto, v noi, v nap, v mitnicata, v airbusa, v metroto, v tram...
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Към 95. В Германия книжките са безсрочни, няма медицинско и образователен ценз. Нашите книжки, като изтичат вадим безпроблемно в Германия нова, в България не може, защото живееш за постоянно в чужбина. Ако с БГ книжка в Германия направиш ПТП и живееш в Германия те задължават да си смениш книжката. Глоба за превишена скорост с 10-15 км. само 10 Е, събираемост гарантирана. В България абсурдни глоби и ниска събираемост.
95
0
 
1
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 2 години
Древните са казали: " Строг закон - но закон !!"
Прави се закон, първо се мисли за Държавата, после за нейните ръководни орани и функционирането им и най-накрая за плебса. Аз съм плебса- мъчно ми е.. Без яснота се стига до кадията, който "криво седи - право съди!"
Законотворецът трябва да е ясен: Изтича ти срокът на годност на дУкимента - плащаш малка "подсещата" глоба. До определено време не" влезеш ли в крак" - солено административно наказание!! Просто и ясно - капо" къпан милиционер"
94
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато простотията кове законите? Една е да си престъпник, друго е да забравиш, че ти е изтекла книжката. Получаваш си глобата, вадиш книжка и продължаваш. Въвеждат се абсурдни, космически глоби некореспондиращи с МРЗ, това го няма никъде. Ако колата е семейна, като свалят за 6 месеца номерът нарушават моето право да управлявам колата. Номер се сваля когато колата има технически и проблеми, но лостовете за наказание трябва да са други. Абсурдни закони и промени, поне да копират от някоя държава.
93
0
 
0
 
! Отговори
... преди 2 години
До Питам. Прави се с цел да се събират повече пари. В нашето семейство имаме три автомобила- два градски и един по- голям, а сме двама шофьори. Правим тори застраховки на автомобилите, не на водачите, въпреки че не разбирам как колата, която не се ползва през седмицата може да направи ПТП в гаража. Като сложим и мотора ми... Отделно на това, имам приятел германец, който живеее вече 20г в България. Неговото СУМПС е издадено 1977г, когато е бил на 18г и още е валидно т.е. няма срок на валидност.
92
0
 
3
 
! Отговори
Питам преди 2 години
А как стои въпроса с редовна книжка, забравена у дома? Имаш книжка , а си наказан че нямаш. Книжката ли кара колата или шофьора?И защо гражданската отговорност се прави на кола , а не на шофьор? Колата не е гражданин и не може да носи отговорност.Пълна безсмислица.Отговара вероятно е да се съберат повече пари, а логиката не ги интересува.
91
0
 
4
 
! Отговори
,75 преди 2 години
Нека нямаме в предвид , дали е Г-н Каролев , може да е , който и да е било български гражданин, водач на моторно превозно средство , в закона ясно трябва да се каже с поправка и уточни , а не на произволно тълкуване , да се налага такава Принудителна административна мярка !
90
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"...че иска да не се приравнява изтичането на шофьорската книжка с тоталната ѝ липса."
---
Език мой - враг мой. Книжката може да "липсва", каквото и да значи това, но как може книжката да "изтече"? Може би срокът на валидност да е изтекъл?
И при двата случая "икономистът" Е НЕПРАВОСПОСОБЕН - БЕЗ КНИЖКА!!
Да не се прави на интересен!
89
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички, подкрепили наглостта на Каролев, са активни водачи на МПС, които не са изрядни в документите си. Не е притеснително, че не са изрядни. Притеснителното е, че ще продължат да са неизрядни, щом има такива като Каролев да променят законите в полза на неизрядните водачи.
88
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 73,
Прав си. Прост е народа. Иска да кара с изтекли книжки, въобще да минава сякак, но не в рамките на правилата. Аз казвам дано по скоро хванат някой големец без гражданска, за да промени закона да се кара и без гражданска. Кеф ***, кеф!
87
4
 
4
 
! Отговори
Паспорт преди 2 години
Когато, на някой му изтече документа за самоличност, то той подлежи на административно наказание! Този талон играе ролята на документ с характеристики за МПС-то. Така че на някой косъм Космосът му пречи! По тази логика защо на 5 години трябва да се сменят задграничните паспорти, но се сменят.
86
5
 
14
 
! Отговори
ГТП на МПС в ЕС преди 2 години
Поради подобна недомислица имам също проблем с изрядността, макар че бих искал да съм изряден. Нямам възможност да мина ГТП на МПС с български рег. номера в друга държава от ЕС. Изтече ми ГТП и сега ако мина тук преглед, няма да е валиден в България.
Би трябвало да има единен ГТП за целия ЕС, без да има значение в коя държава се намираш към момента на минаването му.
85
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каролев е , абсолютно в правото си ! Изтеклият срок на СУМПС , не поражда неправоспособност ! Свидетелството за управление на моторно превозно средство , има само и единствено удостоверителен характер , с изтичането на срока му , не се губи правоспособност.
84
3
 
3
 
! Отговори
73, преди 2 години
До бау бау

Толкоз глупости за толкова кратък коментар, като твоя, е трудно да се наплодят.
Не бъркай ГО с ръзисквания въпрос. Тя си е налице, ако имаме валиден застрахователен договор.
Прост народ - слаба държава, наистина!
Жалко...
83
2
 
14
 
! Отговори
79, преди 2 години
"До Г-н Каролев"

Законите първо трябва да се познават и тълкуват правилно. Така че нито Вие, нито Карове сте прави.
Защото ЗДвП не предвижда сваляне на табелите на автомобилите за изтекъл срок на СУМПС. А само за липса на такъв документ. А документът с изтекъл срок си е наличен, но невалиден. И последиците от това, да имаш такъв, никак не могат да са еднакви с това, да го нямаш изобщо, да не ти е издаден или да ти е бил отнет!
82
2
 
14
 
! Отговори
83 преди 2 години
...
Просто съдилищата следва да отменят заповеди, с които се налага принудителна административна мярка по този текст при изтекъл срок на СУМПС-а. Ако имат мисъл в главите си.
А се надяваме, че имат такава.
81
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и не е едно и също. ЗДвП не казва това. Ако се тълкува правилно от съдебните състави, разпоредбата на чл.171, т.2а, то ще се установи,че там се има предвид управление на МПС без да се "притежава" СУМПС. Има достатъчно добри съдебни актове, които разглеждат нормата в светлината на Закона за българските лични документи, каквото е и СУМПС,който закон прави ясно разграничение между нередовен документ, какъвто е този с изтекъл срок,но който е наличен и изцяло липсващ документ-неиздаден или отнет.
80
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е Каролев, това че не си си подновил книжката не значи, че неправоспособен водач, а че просто си забравил да я подновиш. Да за да я подновиш минаваш медицински преглед, но нищо повече. Доста хора осъзнават, че и е изтекла книжката едва при проверка от КАТ, за което трябва за мен да има адмистративно наказание от 20-40 лева.
79
2
 
31
 
! Отговори
е преди 2 години
каква е тази глупост 6 месеца автомобила да не е в движение, значи в едно семейство с една кола, се случи това, другия остава с вързани ръце ако са и с малки деца хептен. ония 240иддиота освен всеки три месеца да си вдигат заплатите друго правят ли
78
15
 
10
 
! Отговори
Г-н Каролев преди 2 години
Законите са за да се спазва, а не да се променят защото на Вас не ви харесват.
Относно Вашата персона няма за какво да ви жалим, имате възможност да си купите друг автомобил.