Правнукът на Ботев: Не е важно кой го е убил, а че ни е нужен!

Боян Ботйов твърди, че не знаем достатъчно за революционера
9 дек 2017 08:01, Петя Славова
101

Боян Ботйов, правнук на генерал Кирил Ботйов, брат на Христо Ботев, гостува тази събота в предаването "Фамилно" по телевизия Bulgaria ON AIR.

Боян Ботйов е завършил история в Софийския университет. Председател е на Общонародна фондация  "Христо Ботьов". Занимава се с проучване на рода на Ботев, както и с родовете на други известни български възрожденци. Женен е, има трима синове.

"Има различни истории и легенди за смъртта на Ботев. Като историк се придържам към тезата, че черкезинът Джамбулет прострелва смъртоносно войводата в гърдите. Но не това е важното, кой е убил Ботев. Важно е, че Ботев ни е нужен като човек, не като икона от стената. За мен той е човек от плът и кръв, с изключително буен темперамент, който е съчетавал думите с делата си", каза Боян Ботьов.

Той разказа пред Доника Ризова любопитни факти от детството на гениалния си родственик, предавани от поколение на поколение във фамилията им, които може да видите във видеото.

Гледайте "Фамилно" в събота от 10:30 до 12:30 часа по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
4
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Всички, които пишете негативни коментари за Христо Ботев сте антибългари, лицемери, продажници и предатели.Заслужавате да бъдете изгонени в някоя пустиня, да ядете пясък и да нямате право да стъпвате на българска земя.
71
3
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До Анонимен 73Прочети какво е написал Ботев за лицемерието на Запада, ама ти четеш само западната преса, която има за цел обезбългаряването на България и заселването й с роми(ци............гани), турци, ислямисти и мигранти от Афганистан, Африка и т.н. С хора като теб това лесно ще стане, нали?
70
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се преувеличава значението му като поет и публицист според мен не е нещо добро. Попитайте някой в Европа кой е "гения" Христо Ботев. Дали някой въобще ще знае?
69
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според една от версиите е бил прострелян в гръб от четник, защото се е държал много гадно с четниците и накрая еди не е издържал.
68
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
$оро$оидите кво ли не правят за да омаловажат ролята на Русия за освобождението на България. До там са я докарали да обясняват колко било хубаво пре турско
67
14
 
3
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
Боян Ботйов е завършил история в Софийския университет. Председател е на Общонародна фондация "Христо Ботьов". Занимава се с проучване на рода на БотевА ТОЙ ЩОМ Е ИСТОРИК ЗНАЕ ЛИ ,ЧЕ ХРИСТО БОТЕВ НЯКОЛКО ПЪТИ Е ЛЕЖАЛ ЗА КРАЖБИ В ЗАТВОРИТЕ НА РУМЪНИЯ ?! И ВЕРОЯТНО НЕ Е ПРОСТРЕЛЯН ОТ ПРЕДАТЕЛИ ИЛИ ВРАГОВЕ ,А ОТ ЧОВЕК С КОЙТО ЗАЕДНО СА ОБРАЛИ НЕЩО ,А БОТЕВ Е ПРИБРАЛ ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ОТКРАДНАТОТО ! ТОЕСТ ТОВА УБИЙСТВО МОЖЕ ДА Е ОТМЪЩЕНИЕ , ТАКА МИСЛЯ АЗ !
66
11
 
5
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
Боян Ботйов е завършил история в Софийския университет. Председател е на Общонародна фондация "Христо Ботьов". Занимава се с проучване на рода на БотевА ТОЙ ЩОМ Е ИСТОРИК ЗНАЕ ЛИ ,ЧЕ ХРИСТО БОТЕВ НЯКОЛКО ПЪТИ Е ЛЕЖАЛ ЗА КРАЖБИ В ЗАТВОРИТЕ НА РУМЪНИЯ ?! И ВЕРОЯТНО НЕ Е ПРОСТРЕЛЯН ОТ ПРЕДАТЕЛИ ИЛИ ВРАГОВЕ ,А ОТ ЧОВЕК С КОЙТО АЕДНО СА ОБРАЛИ НЕЩО ,А БОТЕВ Е ПРИБРАЛ ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ОТКРАДНАТОТО ! ТОЕСТ ТОВА УБИЙСТВО МОЖЕ ДА Е ОТМЪЩЕНИЕ , ТАКА МИСЛЯ АЗ !
65
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плюят Григор Димитров, че не живеел в България, но ако живееше тук какво щеше да стане? Щяха да го убият със злоба, завист и гадории.Трудно вирее талант в България. Раждат се таланти, но много трудно тук могат да се развият и да покажат истинският си потенциал.Тук още от комунистическо виреят едни нагаждачи, връзкари, ***, кариеристи, хора без мнение и без значение.За всички други е трудно в тази "държава", която продължава да влачи комунистическото си наследство.
64
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не Стамболов е искал Султана за Цар, а русофилът Драган Цанков, защото Съединението е било неудобно на руснаците. Но принципно Султанът е бил по-за предпочитане от руския Батюшка Царь. В крайна сметка сме се отървали и от двамата.
63
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 54 И кои са всички тези патриоти ? Стамболов ли ,който с бандата си крадеше добитъка на българите ,турците и заедно с е.в.р.ейската снабдителна фирма ,,Грегор ,Хоровиц ,Коган,, продаваха на Руската армия? И после искаше Султана за цар на България. Е затова го утепаха ,заради продажничеството .
62
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 63Заминавай за Сибир - колхозник!
61
3
 
6
 
! Отговори
Съвремие преди 6 години
Не случайно Джон Атанасов е проявил гениалност не на българска родна земя, а там където и Бил Гейтс или Стив Джобс. Колкото до моралния произход на успеха им е отново проява на комплекс хипотезата " те са успели ама еди защо си и еди как са постигнали този успех".Да не би всички чорбаджии и капиталисти да са успели само защото някой им помогнал, а даже да е така какво от това?И не говоря за операционната система, а за производство на интелектуален и материален продукт, основа на блага и развитие
60
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според $оро$оидите България е била най- добре през турското и сега приз американското робство. Измислят си как дядовците им търгували с цяла Европа и половин Азия. А тайничко си искат времето, когато бащите им са били партийни секретари на ТКЗС то.
59
14
 
16
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
До до 54Даже и по турско българите са били "по европейци" отколкото през 45 години концлагер на планова икономика, 3 държавни фалита, и успехи за партията!--------------Абсолютно вярно.
58
1
 
15
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Ученето на стихотворения наизуст е много по-полезно, отколкото насилственият литературен анализ. Повечето деца не са дозрели или нямат достатъчно житейски опит за анализ, но ако си носят стихотворението в главата, може да дойде момент, в който да им е подръка за размисъл.
57
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да величаеш безумната акция на Ботев ,трябва да оплюеш един наистина заслужил войвода Панайот Хитов на който е идеята и организацията на четата,но в последния момент след като разбира за провала на Априлското въстание се отказва,като предупреждава ,какво ще случи.Малцина са които го слушат,повечето младежи са увлечени от приказките на някой луди глави сред които е и Ботев!
56
5
 
12
 
! Отговори
до 57 преди 6 години
Всички български патриоти предупреждават, какви ще са последиците от руския ботуш, и нагайката! "Освободителите" пишат изпълнени с възмущение писма до дома - изпълнени със завист към цъфтящата градина в която трудолюбивия народ е превърнал България...завист към къщите на 2 и 3 ката...безбройните вакли стада...и нивите пълни с реколта!Русофила не е българин!Той е плазмодий
55
5
 
14
 
! Отговори
до 54 преди 6 години
Изтъркана комунистическа лъжа!България - затвор XXL...9те милиона още ги има - но се махнаха от посткомунистическия ти рай! Даже и по турско българите са били "по европейци" отколкото през 45 години концлагер на планова икономика, 3 държавни фалита, и успехи за партията!Хаджи Ненчо Палавеев - върти бизнес из целия свят...притежава акции от Суецкия канал.....владее 8 езика, и е космополит...докато на власт идват шумкарите, и ни правят РАВНИ ПРОСЯЦИ!
54
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 54 ,,Който ни освободи,той ще ни пороби" ,тези думи са на русофобите в България които лъжеха народа ,че уж Левски ги бил казал! Няма нито едно доказателство Левски да е изрекъл това!Сърбия ни напада с благословията и кредит отпуснат от Австро-Унгария ,за това пък има доказателства!Комшийте подло се възползваха от оптегнатите ни отношения с Русия!Руският цар Александър трети нарича крал Милан ПОДЛЕЦ,заради слугинажа му към Виена!
53
0
 
6
 
! Отговори
Бандит преди 6 години
Колко ли има да тегли още България?

Спонсорирани публикации