Една победа в съда срещу Възродителния процес. Ще има ли още?

Жертва на преименуването осъди прокуратурата за бавно правосъдие
11 дек 2017 11:15,
154
Една победа в съда срещу Възродителния процес. Ще има ли още?
Снимка: архив "Булфото"

Жертва на Възродителния процес успя да осъди прокуратурата заради забавено правосъдие. Мъжът е от хилядите, чието име е било принудително сменено в средата на 80-те години на миналия век. От документите му става ясно, че той е бил бит, пращан е в лагера "Белене" и е бил в заточение.

Досъдебното производство за престъпленията е образувано през 1991 г., но още не е приключило.

Сега Софийският районен съд е решил, че мъжът трябва да бъде обезщетен заради излъганите му очаквания,че ще получи възмездие за погазените си права и здравословни проблеми. А също и за емоционално напрежение и загубата на доверие в институциите.

Още по темата

На потърпевшият трябва да му бъдат платени неимуществени вреди за периода 1991-2017 г., защото претърпял разочарование и страх, че дълги години няма изгледи за приключване на делото и обвиняемите ще останат ненаказани, пише "Сега".

Решението на съдия Даяна Топалова, което подлежи на обжалване, може да повлече стотици дела срещу прокуратурата.

Мъжът, осъдил прокуратурата, иска 100 000 лв. обезщетение, но е предявил само частичен иск за 5001 лв. Съдът е съгласен, че "справедливият размер на обезщетението е 100 000 лв., и удовлетворява изцяло частичния иск".

Прокуратурата пледира, че разследването е много сложно, защото има много обвиняеми и стотици пострадали, чието поведение е допринесло за забавянето, както и че е трябвало да бъдат изпратени съдебни поръчки в чужбина. Според обвинителите вредите на мъжа са причинени не от неразумния срок на разследването, а от репресиите през възродителния процес.

Според Темида търсеното обезщетение е завишено и не отговаря на вредите, на икономическия стандарт в страната и на съдебната практика по аналогични случаи, твърдят прокурорите.

Съдът обаче не е съгласен. Според съдиите няма никаква причина досъдебното производство да продължава два пъти по-дълго от сроковете за абсолютната давност.

"По същество това поведение представлява отказ от правосъдие, тъй като изключва възможността за упражняване на правата на пострадал в рамките на един човешки живот", пише съдията.

В решението се разказва как след образуването на разследването през 1991 г. до 1998 г. делото е разглеждано относително бързо и за тези години обвиняемите са предавани на съд два пъти. И двата пъти съдът е връщал делото на прокуратурата, защото не са били посочени пострадалите от престъплението.

От 1998 г. до 2001 г. не е направено нищо, за да бъдат посочени. Между 2001-2004 г. са установени и разпитани 312 пострадали от общо 446. Това е косвено доказателство за неоправданото бездействие от близо 10 г. за установяване на пострадалите. От 2002 г. до сега останалите 134-ма души не са разпитани - заради неправилно оформена съдебна поръчка или по други неясни причини.

"Изпълнението на задължението за пълно и всестранно разследване е било въпрос на организация и воля, при положение че е на разположение ресурс на цяла една държава", пише съдията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
10
 
! Отговори
Ганьо Тъпаков преди 6 години
До 114 анонименТо пък българските политически партии са цвете:)С този манталитет още дълги години ще боксува тази ''държава'' и ще е маша на ЕС,Русия,ФАЩ и Турция.
107
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какво подскачате за дпс ? Това си е поредната руска партия в задунайската губерния .Че доганчо е изграден от руски фирмени интереси .и за последните останали слепи лъсна истината когато воленчи и доганчо направиха общо правителтво на Орешарски , маймунарски и тнт.А се очакваше да се вразят в червата ... дрън , дрън .
106
18
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Не сме забравили атентата на гара Буново, направен от турците-с бомба във вагона за майки с деца на влака Бургас-София.Извършители-идеолозите на ДПС.1985 година.6 жертви, 9 ранени.
105
20
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Турците, ако искат да се интегрират, да се записват в българските партии, има ги достаъчно.Ако не искат, да се махат , да си ходят към Турция, в Анкара и Истанбул при диктатора Ердоган.
104
0
 
17
 
! Отговори
87901 преди 6 години
Я, по-кротко! Почитаемият съд да разпореди лицата, които персонално са забавили производството, да изплатят тази сума. Знаят се прокуррорите, съдиите и техните началници, нали! Съдебната власт е незамисима и е недопустимо данъкоплатците, в това число и ищцят да плащат.
103
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
100000 лв е абсолютно смешно ниска сума .изтезаван в народната милиция , дискриминиран , пращан в белене на каторга , сменяно му името на човека .бг-говорящите варвари от задунайската губерния трябва и ще плащат много яки суми !На този свят , в прородата в крайна сметка винаги има справедливост .
102
11
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Да се забранят ДОСТ и ДПС - етнически партии, забранени от конституцията.ДОСТ и ДПС са двете пипала на турската мафия в България.Прокуратурата да се самосезира.Цацаров къде спи?
101
14
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Стига с тоя Възродителен процес,прекалихте вече вече.ДПС е незаконна етническа партия, наследник ка терористичната организация Турско националноосвободително движение, колко атентати направиха в България.ДОСТ е още по-опасна партия,направо си е терористична организация.
100
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ще има ли правосъдие за тези,които взривяваха влакове?Какво им бяха направили невинните хора?
99
14
 
17
 
! Отговори
гост преди 6 години
за които не е наясно Турция като държава е създадена 1923г а преди това амуджите са се настанили по нашите земи и са стояли има няма 500г Константинопол е град над 2000г......да не приказваме за траките........с две думи у България турци няма има само помаци и *** дето се пишат турци....
98
5
 
16
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Всички терористи действали от името на българските турци се оказа, че са били агенти на комунистическия КДС. Тоест, филиал на съветското КГБ.Обикновени граждани на НРБ не биха се осмелили така да взривяват влакове, който е живял по времето на Тодор Живков е много наясно със ситуацията.В казармата имахме двама турци ефрейтори, и двамата учеха за да влязат в Софийския Университет.А едно селянче българче избяга - искал да ходи в Австралия да пасе овце. Еми, вкараха го в дисципа.
97
14
 
16
 
! Отговори
отговраря преди 6 години
До 100: > Кога Турция ще компенсира 500 000 българи от Западна ТракияАми когато БГ компенсира 1,500,000 турци изгонени от БГ след руско-турската война.
96
9
 
16
 
! Отговори
до 99 преди 6 години
Викаш ДС сами си правеха атентатите, за да сменят имената на мюсюлманите, така ли?! И къде е логиката и защо да го правят? Би ли ни светнал каква е идеята на всичко това да се прави? Или викаш ей тъй им кефнало на някои да сменят имената при условие, че сме си живели мирно и спокойно без никакви проблеми до момента в който турските служби взеха да се месят в нашите вътрешни работи. Или викаш пуйката няма никакви тереториални претенции към България. Той султана ви в прав текст го каза, че има!
95
11
 
12
 
! Отговори
До 97 преди 6 години
Всичките "турски" атентатори бяха агенти на ДС на НРБ и бяха на подчинение на политбюро на Бкп. Комунистите избиваха българи и се криеха зад някакви си турци.
94
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турските тайни служби, бяха внедрили и вербували много свои хора в мюсюлманското население в България. Имаше бомбени атентати, взривени национални обекти, вагони за майки с деца и бяха осуетени много други подготвени атентати. Отговорът на българската държава беше смяната на имената, а който не иска да си ходи в Анадола. Няма какво да се правят сега на ощипани и на репресирани мюсюлманите при условие, че сами са си виновни за възродителният процес.
93
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако съм разбрал правилно сега трябва да ми се удържат пари за да се плати обезщетение на мюсулмани - терористи ,които не се смятат за българи, но искат да живеят тук ?
92
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИстиВъзродителният процес беше отговор на намесата на турските тайни служби в нашата държава, въоръжаване на мюсюлманското население, подготовката и изпълнението на бомбени атентати и отцепването на територии от България. Това беше нашият отговор на подривната дейност и атентатите от турска страна. Ако Бай Тошо не беше го направил и не се бяха изселили турчеещите се българи в Туркия, то вероятно държавата ни щеше да бъде разцепена. Не зная защо това нещо не се споменава!
91
18
 
11
 
! Отговори
Исти преди 6 години
Възродителния процес не беше дело на народа,ни на бай Тоше: той ни бе натрапен от тайните служби на Съветския съюз,които дирижираха посоката на нашата "демокрация" и се постараха предварително да я минират заедно със своите приятели турците.
90
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие не четете съда е осъдил прокуратурата за отказ от правосъдие, не е осъдил възродителния процес или нещо друго. Съществено, е че прокуратурата отказва да си свърши работата и никой не им търси отговорност, а тук се дърляте за друго. Въпроса, е защо не си е свършила работата прокуратурата, мързел, корупция, некадърност, а не кой е виновен за възродителния процес, ако прокуратурата си беше свършила работата щяхме да знаем кой е виновен за възродителния процес и имало ли е такъв или не.
89
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 51И като е бил толкова луд, че да прави каквото си науми, що не го е направил?Отговорите са по избор:А) вече е бил в запаса/пенсионер/починал...Б) не е бил чак толкова луд, защото е било ясно, че 1984 не е 1974, а и през 80-те нападение срещу страна от Варшавския договор щеше да има друга цена, много по-висока ценаВ) след Кипър вече е бил на каишкаГ)...