Софиянецът - през лятото на море в Гърция, в Банско на Нова година

Има ли стереотипи в туристическите ни пътувания?
63
Софиянецът - през лятото на море в Гърция, в Банско на Нова година
Банско откри ски сезона днес. Снимка: БТА

Жителите на София и по принцип на по-големите градове са много по-консервативни по отношение на пътуванията си, отколкото жителите на по-малките населени места. Това се отразява и на техния избор къде да отидат на почивка и къде да прекарат новогодишните или каквито и да било други празници. Така смята изпълнителният директор на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов, пише "24 часа".

“Хората в провинцията са по-динамични и особено когато са с коли, са по-склонни да пътуват из страната и да откриват нови интересни места. Причината е, че на хората в малкия град по принцип им се налага да пътуват повече и така много често те сами откриват за себе си един или друг туристически обект или атракция”, смята Драганов.

И обратното - жителят на големия град е свикнал клиентите да идват при него, а не той да ходи при тях. Затова много по-трудно ще тръгне да пътешества из страната.

Оттук идва и обстоятелството, че при жителите на големите градове има моди по отношение на летните или зимни
почивки.

“Например за софиянци сега е модно да ходят през лятото в Гърция, а на Нова година - в Банско. След 3 сезона модата ще е сигурно друга, но в никакъв случай софиянецът, поне в масовия случай, няма сам да отиде да открие нещо ново, особено в родината си”, казва Драганов.

При това не е задължително хората от провинцията да посещават туристически обекти само в своя регион. Пътувайки из страната, те могат да се отдалечат доста. Например жителите на малките населени место по морето имат силно предпочитание към старопланиските местности и дори към почивките в Рила и Пирин.

Мода напоследък, особено по време на празници, е да се посещават не точно туристически обекти или курортни населени места, а по-скоро туристически атракции. Те могат да бъдат някакви комплекси с един или друг вид заведения или интересен обект, край който е сигурно, че може да се преспи. Например като двореца в Равадиново, който е отворен за посетители целогодишно.

Много такива атракции възникват из цялата страна, финансирани главно с европейски пари. Това пролича и при последните годишни награди, раздадени от Министерството на туризма - категорията на атракции преливаше от кандидати.

Като цяло тенденцията от последните 2-3 години към нарастване на туристическите пътувания и на разходите за туризъм обхваща и пътуванията на българите из страната.

Например разходите за туризъм у нас през второто тримесечие на 2017 г. са 594 млн. лв., без да се смята платеното за туристическите пакети. Т.е. това са разходите, които българите над 15-годишна възраст правят за храна, нощувка, транспорт и комуникации, когато отсядат в хотел, без да са част от организирана група. През същото тримесечие на миналата година тези разходи са били над 3 пъти по-ниски - само 110 млн. лв. Нарастват и нощувките на българи в страната, макар че нощувките на чужденци у нас нарастват с още по-големи темпове в последните 2-3 години.

Прави впечатление, че заетостта в хотелите в България от години е по-висока в най-категорийните хотели - 4 и 5 звезди. Обяснението е, че 4 и 5-звездните хотели са ограничен брой и нарасналият туристически поток естествено ги пълни.

В най-активните откъм туризъм летни месеци - третото тримесечие, тази година има рекорд. Броят на пътувалите лица над 15-годишна възраст е достигнал близо 2 милиона, което е с около 200 000 души повече от рекордното досега трето тримесечие на 2009 г., когато световната финансова криза бе току-що настъпила.

Като във всички възрастови групи преобладава относителният дял на лицата, които са пътували из страната срещу този на пътувалите в чужбина. Най-висок е този относителен дял сред хората на възраст между 25 и 44 години. Но и сред останалите възрастови групи около и над 80% от пътувалите са правили всъщност туристически пътувания из страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този прокажен народ е прокажен от царя до пъдаря.Затова и държавата ни е най-гнилата на света.Не се карайте за глупости, просто сме си такива.
48
1
 
3
 
! Отговори
АЗ преди 6 години
А провинциалиста - бачка в София.
47
5
 
12
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 6 години
Не ми трябват софиянци клиенти.Не ми трябват софиянци наематели.За НИЩО НЕ СТАВАТ !!
46
5
 
7
 
! Отговори
rushi.gonamushi преди 6 години
Софиянецът е скЪпаняк навсякъде,където и да е
45
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За кои софиянци става въпрос, тези от село ли или 100-те човека баш софиянци?
44
0
 
0
 
! Отговори
Дони преди 6 години
Сигурно си комплексар с копърка по този маршрут.
43
4
 
8
 
! Отговори
man преди 6 години
може да мрънкате, че няма пари, но е пълно в спа хотелите , а в Гърция ако не направиш резерве от Март -> духаш супата. Факт е, че ИМА пари, ако нямаше пари хотелите щяха да са ПРАЗНИ
42
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Софиянецът - през лятото на море в Гърция, в Банско на Нова годинаВ останалото си свободно време рови в кофите и се грее на стари гуми.
41
5
 
21
 
! Отговори
яЗЕКА преди 6 години
E кой друг ще е толкова умен да даде 4 лв за чай и 10 лв за бульон с фиде ако не столичанин, бе?
40
12
 
20
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
Най-добре Велико Търново да стане пак столица на България.
39
12
 
20
 
! Отговори
радев преди 6 години
КРАЙНО ВРЕМЕ Е ПЛОВДИВ ДА СТАНЕ СТОЛИЦА И ВСИЧКАТА СЕЛЯНИЯ ДА СИ ИЗНЕСЕ НА ТАМ
38
6
 
35
 
! Отговори
aa1830 преди 6 години
Аз съм от София, но не ходя нито в Гърция, нито на Банско и не защото нямам възможност. И по-добре да не се генерализира, нито пък да се делим на мое и твое село.Глупава статия с доста глупаво-заядливи коментари под нея
37
13
 
21
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Мдааа, софиянци на море в гърция а ипровинцията на местния язовир не могат. София издуха парите по програмите за метрото, герб крият този факт, т.е. Обраха страната за пореден път. Щом са си самодостатъчни да се отделят, България може и без софия
36
8
 
27
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
София не е България, разберете го накрая!!!
35
6
 
41
 
! Отговори
к0нсерва преди 6 години
кой софиянец - типичният герберски функционер-калинка от дълбокото село, расъл със септичната яма в двора като кметицата ли, но сега "усвояващ" фондове с пълни шепи и мислещ си, че почивката във фалирала Гърция е кулминацията на жалкият му крадлив живот ли?!
34
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма значение кой къде е ходел. Важното е че народът е "беден" и "едва свързва двата края". Странно защо никой не ходеше в Гърция през 1997, никой не мяташе пачки през балконите и никой не даваше по 5 лева на ден за билетчета на Пеевски а сега се късат да го правят, въпреки че уж били по- бедни от ден на ден
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
буахахаха :)))заключенията на тоя Драганов са уникални :)))и в туризма ли вече има м.ода, фиешън ... все едно слушам анализа на някой 20 годишен хлапак, дето има кола от 2 години
32
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Софиянецът през уикенда е на село маа филии с мас и лютеница и събира пари за да се снима от Боровец или Слънчака лятоска
31
12
 
26
 
! Отговори
Гогата преди 6 години
Софиянецът - през лятото на море в Гърция, в Банско на Нова годинаВ останалото свободно време, рови кофите.
30
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Sofiiskite tarikati da tolkova jalki s snimkite si t Garcia Sh ne e istina SMQX