Плащаш 500 лева, шофираш 10 часа, взимаш книжка!

В ДАИ си взимат рушветите, да му мислят хората на пътя
Обновена: 28 дек 2017 20:14 | 28 дек 2017 20:00, Камелия Цветанова
46

Шофьорски курсове, обявени на промоционални цени, произвеждат убийци на пътя. Вместо задължителните по закон 31 часа, които ще получат като обучение срещу 500 лева, те шофират най-много 10 часа. По този начин школата спестява пари, а младите шофьори получават книжки без да са достатъчно подготвени.

Още по темата

"Тази нелоялна търговска практика е от години. С помощта на нелоялната ѝ реклама се създават предпоставки не само за некачествено обучение, но и за корупция. Един човек, който не е обучен добре и многократно е бил късан на изпити, започва да търси начини да се сдобие с така желаното от него свидетелство за управление на МПС", посочи пред Bulgaria ON AIR председателят на Съюза по авто-мото подготовка Йонко Иванов.

По думите му проблемът обаче не може да бъде разрешен, защото компетентните институции затварят очите си.

"Шофьорските курсове не могат да сеят смърт на пътя. След като човек приключи обучението си той не добива право да управлява MПС. Това се случва едва след като положи съответния изпит пред лице от ДАИ", подчерта от своя страна председателят на "Менса-България" Христо Радков в студиото на "България сутрин".

Според него проблемът идва от това, че е възможно курсистът да не е подготвен и да му се наложи няколко пъти да се яви на изпит.

"Друг е въпросът, че ниските заплати, които получават изпитващите от ДАИ, са предпоставка за корупционни практики. Месечното им възнаграждение е около 600 лева. Нормално е, когато заплатата им е по-ниска от средната за страната, да се опитват по някакъв начин да си добавят материални блага", допълни още Христо Радков.

Само на Коледа при тежка катастрофа край Враца загинаха петима души, а други двама бяха тежко ранени. Ден преди това трима младежи от Харманли също намериха смъртта си заради каране с близо 220 км/ч в населено място.

И двете основни причини за тежките инциденти са несъобразената скорост и недостатъчно добрата подготовка на водачите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимна преди 6 години
До АнонименПроблема тлее от години. Бойко да не ти е виновен, че Юрий Гагарин не се приземи за последно, че баба ти няма пенсия или че поколението след 1989 е неграмотно, че си видял демокрацията през крив макарон или че си Мурзилски ***?! Да ти кажа в прав текст КОРУПЦИЯТА УБИВА, но проблема е заложен в ПОДМЕНЕНИЯ ПРЕХОД от червените банди на които слугуваш в момента за 20 лева и когато детето ти излезе на пешеходна пътека ще се срещне с този, който е получил книжка след 10 часа кормуване
40
2
 
3
 
! Отговори
Здравейте преди 6 години
Един приятел ми разказа как си взел книжката за 12 часа, но на него шофирането му се отдава. Мисля, че може да се допусне по бързо да се изкара книжка, но трябва да има определени условия. Примерно някой се връща от чужбина и няма 2-3 месеца колкото продължава 1 курс и почва по съкратена процедура. Не съм сигурен все пак. Аз тази година взех книжка. 350 лв (теория и практика) 50 лв БЧК 15 лв за медицинско и така.Ниската цена не означава лошо качество.Доволен съм от инструктора си.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То 10 часа пак са много!
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо пък си мислите, че тези 31 часа са достатъчни.Попринцип кормуването се практикува в района, в който ще е изпита.Кандидат шофьора научава района, взима си изпита, но като го пуснеш после да шофира стават белите.
37
0
 
7
 
! Отговори
:) преди 6 години
До 36:Както каза леля Сийка от квартала: Покойният президент д-р Желев не е никакъв доктор, защото през живота си не е поставил нито една инжекция!
36
0
 
8
 
! Отговори
* преди 6 години
Ама това новина ли е за прокуратурата?То с всичко е така: плащаш 1500лв - получаваш вишУ образУвание; плащаш 2000лв - получаваш докторска степен. Жалко е само, че няма сума, която трябва да платиш, за да станеш безсмъртен, защото с такава шофьорска книжка ще ти трябва.
35
2
 
17
 
! Отговори
бате Валентин преди 6 години
обучението трябва да започне в училището на 16 години и до 18 ще се научат да карат автомобил! Когато завършат средно образование ще вземат книжка. Обучението трябва да е минимум 3 месеца ...
34
2
 
22
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
"Друг е въпросът, че ниските заплати, които получават изпитващите от ДАИ, са предпоставка за корупционни практики. Месечното им възнаграждение е около 600 лева. Нормално е, когато заплатата им е по-ниска от средната за страната, да се опитват по някакъв начин да си добавят материални блага", допълни още Христо Радков.Наглост та дрънка!
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Йонко ко се загледаш по колите лесно ще остановиш контрола но се пита за две години какво гледаш значи има хора които си водят курсовете до ден днешен курсовете както му е реда и *** те са едни и същи но явно не можеш се справи с рутинната мафия от новото поколение това е положението да има малко работа има хора които работят и които крадат вързала сивата икономика и ако това не спре да се толерират тъи наречените новатори по зле щее тука е път няма друго това е положението е сериозно
32
2
 
14
 
! Отговори
Ивчо преди 6 години
вчера статията беше 250 за 10 ч, днес стана 500, я тоз ушатия дето брише по телевизиите да се уточни къде какво ръси.
31
1
 
14
 
! Отговори
Йово преди 6 години
Еха карали 10 часа! Аз си мислех че си плащат двойно и получават директно книжката без да се занимават с шофиране и изпити.
30
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да попитам: Колко процента от хората, организиращи шофьорски курсове са жени? Колко от контролиращите реда по пътищата са жени?Кой организира убийствата по пътищата?Каква наказателна отговорност носят за брака, който са произвели?Секторът е представителен за качеството на българските мъже.
29
0
 
21
 
! Отговори
Мая преди 6 години
Едно време курса беше три месеца.Все карахме извънградско с инструктора
28
1
 
24
 
! Отговори
и си скубят косите преди 6 години
и след като си купи шоф.книжка,мама и тати купуват БМВ,следва яка катастрофа с невинни загинали барбар с чедото.
27
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е в Бойколенд.
26
3
 
6
 
! Отговори
До 24 преди 6 години
Ти си горд потомствен и се обиждаш ли хаха
25
2
 
17
 
! Отговори
а туловището КАТ преди 6 години
Между другото КАТ вдигат всички глоби до непоносимост за да има по голяма корупция и въобще не им дреме за катастрофите,за тях е важно да има подкупи и да се отчитат на горе!
24
2
 
5
 
! Отговори
ТИР преди 6 години
До шматкаСъщото е. Не нормално.
23
4
 
3
 
! Отговори
До22 преди 6 години
Питам за тук. Ти там ли стана каруцар?
22
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега курсистите не учат да карат на задна.

Спонсорирани публикации