Вече еврошефстваме, а 15% от българите дори и не знаят

Въпреки това за 76 на сто председателството на ЕС е важно за нас
85
Вече еврошефстваме, а 15% от българите дори и не знаят
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Малко над три четвърти (76%) от гражданите у нас са на мнение, че българското председателство на Съвета на ЕС е важно за България.

Това е един от изводите в проучването на изследователския център “Тренд” по поръчка на вестник “24 часа”, посветено на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Още по темата

Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1003-ма пълнолетни български граждани по метода “лице в лице”. Теренът на проучването е осъществен между 1 и 10 декември 2017 г.
85% от българите знаят, че България председателства Съвета на Европейския съюз от 1 януари 2018 г.

Традиционно на такъв тип въпроси за информираност най-младите (18-29 г.) са най-малко информирани, като и тук това не прави изключение - близо една четвърт от всички в тази възрастова група декларират, че не са чували за българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

За сметка на това сред живеещите в столицата практически всички (99%) са информирани.

До голяма степен това е свързано с факта, че София е домакин на събитието, а подготовката за председателството беше свързана с ремонтни дейности на НДК, реконструкция и изграждане на ключови инфраструктурни проекти.

Освен това голяма част от информационната кампания за българското председателство на Съвета на
Европейския съюз е най-силно изразена именно в столицата.

Малко над три четвърти от анкетираните (76%) са на мнение, че българското председателство на Съвета на ЕС е важно за България.

Няма съществена динамика в данните между различните демографски групи.

Общо взето се наблюдава консенсус за важността на българското председателство. Единствено сред хората с основно и по-ниско образование се отчитат високи стойности в опцията “не знам/не мога да преценя”, като това до голяма степен се дължи на факта, че те не са достатъчно запознати със същността на събитието и съответно трудно могат да преценят неговата важност.

На въпроса за подготвеността на България за домакинството обаче общественото мнение съвсем не е така категорично.

37 процента от запитаните са на мнение, че страната ни е подготвена за председателството, докато 28% са на обратното мнение.

Сред живеещите в града домакин не се наблюдава разлика в сравнение с общата картина - 40% от живеещите в столицата са на мнение, че България е подготвена за председателството, а 26% са на обратното мнение.

В демографските разбивки прави впечатление, че привържениците на ГЕРБ и на БСП силно се различават в позицията си дали България е подготвена, или не е за председателството на Съвета на ЕС. Над три четвърти от симпатизантите на ГЕРБ смятат, че България е подготвена, докато сред червените привърженици доминира мнението, че не сме подготвени.

По данните ясно личи, че атаките на опозицията в последните месеци за слабата подготовка на страната ни за председателството на Съвета на Европейския съюз са дали своя резултат върху техните симпатизанти.

Очакванията за българското председателство на Съвета на ЕС са по-скоро оптимистични. 43% от всички български граждани са на мнение, че то ще бъде успешно, докато 18% смятат, че ще бъде неуспешно. Тук отново се забелязват сериозни отлики между електоратите на ГЕРБ и БСП, като съвсем логично привържениците на ГЕРБ са най-големите оптимисти за успеха на българското председателство, докато симпатизантите на социалистите са далеч по-резервирани, въпреки че и при тях превес имат по-скоро оценките, че председателството ще бъде успешно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
7
 
! Отговори
Ут село преди 6 години
Кфо е тфа еврушество ?
55
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Европа е издаден Наръчник за оцеляване при посещение в България.От него се вижда, че опасности дебнат отвсякъде. Още на летисето - пише там, ви посрещат разбойници, маскирани като таксиджии, които ще ви ограбят. Пише и други раблоти, все неприятни, но истина.
54
0
 
21
 
! Отговори
Рррр преди 6 години
Били озлобени хората....ми дайте на две трети до 500 лв...и това е резултата!!!! И имайте наглостта да му казвате на тоя народ, че това е добре и има растеж!!! Това се казва легална рая...това не е народ, а рая!!!!! Да обикаляш витрините като Гаврош!!!!!
53
0
 
21
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 6 години
А бе какво толкоз ще става, та от една година само за туй приказват бе, то гаче ли марсианците идат а не *** евробюрократи...Преди си клатеха краката на техните столове, пък сега ще си ги поклащат на нашите...ще подишат от чистия софийски въздух и ще се протягат на нашите матраци по хотелите...Инак, огледал се Илия-пак в тия...И за кво им беха таквиз ремонти за работното им място-то зала има ли-има, столове има ли-има...ами да сядат и да почват а да трошат пари на вятъра
52
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
София не е България и България не е София!!Нищо не приключва до границите на столицата,а оттам започва!!Лошото е,че минат ли някои тази граница се самозабравят и се мислят вече за богоизбрани!!Закарайте ги тези чиновници да видят дупките по новите магистрали,новите стадиони по села със 100 човека и направените в тях паркчета с фитнес уреди,срутеното саниране дали ще го видят..??Да видят за какво им са харчени парите от еврофондове!!Надали ще ги видят и надали ще ги закарат да ги видят!!
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 49АЙДЕ СТИГА ИЗЦЕПКИ!ВСИЧКИТЕ СЕЛЯНИ, ПРОСТИ И ЗАГУБЕНИ, САМО ТИ СИ С ДВА МОЗЪКА, УМЕН И ИНТЕЛИГЕНТЕН. КОЙ ТЕ ЗНАЕ НА КОЙ КАВАЛ СИ ДУПКАТА.
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 50Значи ако не сте разбрали още тези пари са за това. Не плащате данъци за да ви се върнат обратно.
49
0
 
11
 
! Отговори
До 46 преди 6 години
Сега европредставителите сигурно ще се включат в гей парада , ще стане интересно .....
48
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 42Еврошефството означава, че дадохме 200 милиона на бъгарските данъкоплатци за удобствата на третополовите хайлази.
47
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РрррКакво виждате бе? :) говорите пълни простотии. И не не съм на държавана службица споко. Освен да мрънкате и да гледате в чуждата паница нещо друго знаете ли? Балкански селяни загубени!
46
2
 
8
 
! Отговори
Рррр преди 6 години
Ограничен си до ниво хапове...!!! И до нивото на държавната службица в която си....сигурно и ти си еврошевче, нали:)? Малкото останали свястни хора тук виждаме, виждаме!!!! Бъди спокоен;)
45
0
 
9
 
! Отговори
Грую преди 6 години
Що пък всички трябва да знаят ? Някаква файда персонално ще има ли ? Достатъчно надуваха главите с ремонта на НДК и менютата... Ай сикищир ве
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е сега вече под еврошевство немат начин да не узаконат гей браковете
43
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Било балканска трагедия в две части.Ми да! От една страна ГЕйРБ ерите, от другата страна нормалните българи.
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз се надявам това да е възможност тези от ЕС да видят за каква корупция и селящина става дума в тази пропаднала *** бъглария.
41
0
 
10
 
! Отговори
до 35 преди 6 години
Цените нямат значение - българският народ е богат, замогна се под управлението на ГРОБ и Опитомените Патриоти.По-важното е да сме стабилни - да не се излагаме пред чужденците.
40
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РрррВземи си пий хаповете ти. Говорите пълни глупости. Разберете първо какво представлява това "еврошефство" защото говорите абсолютни простотии.
39
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това проучване по министерства и държавни служби ли го правихте??Защото по малки градове,села,паланки им натъпкахте в главите чрез средства за масова информация европредседателството но един не знае какво е това и какво представлява и защо трябва да ги интересува!!Какво го топли това население председателството?Ще им повиши работната заплата от 400 лева на месец ли?Пенсии ли ще им повиши или ще им направи някакво финансово облекчение или ще е поредното плюскане на държавна софра на чужди и наши!
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ги задължават да си събуват калните обувки на входа на НДК и да обуват чехли, защото ще изцапат новите плочки.
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еййй, голема работа ! А, цените на стоките и услугите скачат с големи проценти от 1 февруари. Ай сик тер ....