Държавата ще подпомага бизнеса заради скъпия ток

Петкова: Токът е стока, трябва да свикнем да търгуваме!
88
Държавата ще подпомага бизнеса заради скъпия ток
Снимка: архив, БТА

Заради очакваното поскъпване на тока за индустрията от 1 февруари държавата е заделила над 280 милиона лева, за да подпомогне бизнеса. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова пред БНТ.

По-високите цени са от 30 до 60 на сто, заради което много производители предупредиха, че ще поскъпнат хранителните продукти. Очакват се и протести.

Още по темата
Петкова каза още, че се подготвят законови промени, които да позволят на Комисията за енергийно и водно регулиране да упражнява контрол на свободния пазар на електроенергия.

"Свободният пазар, както всеки друг, има цени, които се определят от търсенето и предлагането. Години наред цената, която плащаше бизнесът, беше по-ниска от тази, която плаща потребителят. Тук става въпрос за пазарни отношения, държавата не може да я регулира. Цената на тока е вид стока и трябва да се свикне да се търгува с нея", каза Петкова.

По думите й това, което държавата може да направи, е да предприеме действия, в случай че получи сигнал за картелни действия и нарушаване на конкурентоспособността, и да извърши проверка.

Тя призова при съмнение за изкривяване на пазара участниците да алармират контролните органи.

Според Теменужка Петкова няма недостиг на електрическа енергия. Министърът обясни още, че вече са проведени две срещи между представители на бизнеса, търговци на електроенергия и производители. Целта е да бъде потърсена причината за изкривяването.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
2
 
! Отговори
Чаплин преди 6 години
Я като вляза в магазина и кат видя че месото е станало 13лв. килото, ще почна да си гледам прасета или ще си купя от Вуте на 5 лв. килото....
80
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нов начин да се дерат по 2-3 кожи от Човек....
79
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата ще подпомагала бизнеса за скъпият ток. И кай ще плаща сметката накрая - бедният народ ли с увеличените цени на всичко - газ, так, вода , хранителти просукти които и без тва са вече с новите цени . Благодарим ти партию ГЕРБ . Благодарим и на опозицията най вече на БСП - то.
78
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бизнесът без държавата ще фалира. Той е на социални помощи като ромите.
77
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавната помощ за бизнеса нали е забранена?
76
0
 
15
 
! Отговори
naco преди 6 години
КОЙ,ЧИЙ " бизнес",другарко Петкова????
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДидиКака Димитричка, искам да и викам Диди, щот иначе щяла да ми се обиди.
74
8
 
3
 
! Отговори
Диди преди 6 години
Работния ден още не е свършил, а колко много коментари.За някои това е работа. Други крадат от работното време.Ах гиди канзеларски плъхове!Бойко трябва да започне от канцеларистите!
73
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата ще плаща скъпия ток на бизнеса??!!На кого и с колко ще плати и защо не помага на бедните потребители??!!
72
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От многото Евроинтеграция какво се оказа? Свободният пазар е свободен за този, у когото е ножа! Народа пък е от другата страна - впрегнат вол, когато си искат го бодат, когато си искат го колят......интересна демокрацийка)))....и най-плачевното е ,че все ние сами си го избираме?!
71
0
 
24
 
! Отговори
Европеецо преди 6 години
Калинке ааъъ пардон Теменужке, как хем тока е стока и имаме пазар, хем държавата ще помага на някой бизнесмени. Кои ли са тия бизнесмени - а на бас, че това са честни герб бизнесмени. Това което правим сега е много по-перверзно и глупаво от социализма. Дълговете растат, държавата се разсипва, бебета не се раждат, 7 човека на час изчезват зад граница.Граби се като за последно...
70
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 667Глупости,евреите няма да допуснат Турция да си въобразява,че може да си взема чужди територии,а и Балканските държави ще скочат,защото те ще са следващите жертви на Турция,освен това турците не са много в България,както се пише,това е чиста лъжа.
69
2
 
10
 
! Отговори
667 преди 6 години
Крайната цел на кукловодите е пълното унищожение на България и превръщането и в *** отчасти и Нов Израел!В момента евреите строят кибуци тук.След време ще им трябват само известен брои слуги всичко си върви по план само хората не искат да го проумеят.Това което остане от територията отива към Турция.Баницата вече е разпределена!
68
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е дискриминация спрямо всички останали,вклЮчително и населението.Да се протестира или да се заведе дело за дискриминация!
67
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо не разбирам. Хем пазарна икономика, хем свободен пазар, ама ще помогнем на бизнеса. Нали така беше при плановата икономика. И защо ми прилича на "безплатното" саниране. С парите от всички ще дадем на някой. И кой ще отсече между стотиците хиляди фирми с по колко ще се "помогне" Със сигурност на някои с приоритет. А метода ще е "на око".
66
0
 
18
 
! Отговори
Пророкът Гочо преди 6 години
Тъжно е, когато счетоводителите започнат да разбират от всичко.
65
1
 
16
 
! Отговори
Дечо мечо преди 6 години
НАли бизнеса и държавата се отделлни нема комунизъм свободна икономика демокрация здрави усмиханти хора оффф забравих в БГ сме
64
0
 
9
 
! Отговори
Хохохо преди 6 години
Айдеее, ще излезе и Бизнесът на протест пред НДК.... На Баце щеше да му побелее косата ако не беше плешив :-Р
63
0
 
22
 
! Отговори
Ala-Bala преди 6 години
Държавата ще подпомага "нашия" бизнес с парите на народа, а печалбите от спекулативната търговия с тока в джобовете на "нашите" фирми. Това се казва герберски свободен пазар. Със последните убийства и сегашната търговска практика сме се върнали в средата на 90- години. Много ковчези има да носите...
62
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СУДЖУЦИТЕ и Дебеляновците, което е едно и също ще се "конкурират" на "свободния енергиен пазар". Това са приказки за деца за лека нощ. НАРОДЕ, лъжат те и те крадат, а ти спиш ли спиш, ДОКОГА?