Кога тежи историята – в речта на Туск или от устата на родни историци?

Проф. Божидар Димитров за историческите истини от миналото ни
19 яну 2018 18:31, Анисия Иванова
68
Кога тежи историята – в речта на Туск или от устата на родни историци?
Архив: Булфото

На церемонията по тържественото откриване на българското председателство на ЕС председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза нещо, което погали слуха на много българи с изказването си, че България е най-старата държава в Европа и че нейната армия не е загубила в битка нито едно свое бойно знаме.

В свой анализ пред "Труд" историкът Божидар Димитров припомня, че това, което Туск събра в речта си, не е ново, не един път е излизало и в анализите на нашите историци.

Още по темата

"Много приятели ми се обадиха, свързаха се с мен и през интернет, с шеговития въпрос: "кога успя да влезеш под кожата на Доналд Туск", знаейки, че тези две истини аз ги разпространявам особено активно, а и не само аз, в публичното пространство", допълва историкът.

Това не са "дивотии“, Доналд Туск е казал истината. Вярно, някои хора репликират, че все пак преди България е имало Римска империя. Да, това е вярно, но Доналд Туск и историците, с които се е посъветвал (които са западноевропейски или полски), имат предвид, че България е първата национална държава в Европа и по чийто път, много по-късно, чак през ХV век, тръгват всички други европейски държави. За какво става дума: Идеята, че България е най-старата държава в Европа не идва от български, а от западноевропейски историци.

Още през 1975 г. именитият английски медиевист (специалист по средновековна история) Робърт Браунинг написа фундаменталната книга "България и Византия, сравнителни паралели“, в която казва, че в двубоя между тези две държави са се откроили две различни концепции за уредбата на държавата и обществото. Византия, която между другото нарича себе си Римска империя, (името Византия е дадено от историците през последните 200-300 години, по най-старото име на столицата й, Константинопол – Византион), защитава така наречената "универсална идея". Която произтича от християнската религия, а именно "Едно е Божието царство на небето, значи една и трябва да бъде проекцията му на Земята“.

Византия тръгва по този път – официално тя е Римска империя и проекция на Божието царство на Земята. Западът тръгва по същия път. Вождът на германското племе франки Карл Велики, след като покорява и разширява територията на малкото си кралство върху почти цяла Западна Европа, не се обявява за германски император. А драпа и успява, къде с подаръци, къде с малко насилие, да накара Папата да го короняса за император на… Римската империя. Която получава от историците името "Свещена Римска империя“, именно, за да я различават от Византия.

Тази идея се оказва доста устойчива и империята на Карл Велики, макар че след смъртта му се разделя на три кралства, всичките са обединени от фигурата на свещения римски император. Тази империя, според някои, съществува на книга до 1648 г., когато с Вестфалския мир й се слага край. Защото пречи на народите в Западна Европа да изграждат свои национални държави. А европейската политическа мисъл наблюдава много внимателно примера на България, която първа изгражда след 632 година една унитарна държава на един народ. Тази държава загива през 1018 година. Което според някои представители на западната мисъл е потвърждение, че националните държави нямат място на територията на Европа.

Възкресението й обаче, през 1185 г., бързият й разцвет и превръщането й отново в регионална сила, кара западноевропейската политическа мисъл "да се замисли“ по въпроса и започва, особено след Френската революция да изгражда национални държави. Този процес е постоянен, като голяма част от тях се появяват заедно с нашето повторно възкресение във втората половина на ХІХ век.

Германия е обединена от Бисмарк в една държава, на базата на близо 300 немски "държави“, съществуващи дотогава, чак през 1871 г. след Френско-пруската война. Италия също е обединена през този период, пак върху основата на десетки италиански "държави“ като Флоренция, Генуа, Венеция и така нататък. Една от тези държавици, а именно Пиемонт, начело с Виктор-Емануил ІІ от Савойската династия и с помощта Гарибалди взема инициативата и така се създава италианската унитарна държава.

Та, това е имал предвид Доналд Туск, не е "моя измислица“. И той вероятно, като всеки уважаващ себе си европейски политик, заемащ толкова важен пост в Европейския съюз, има добър щат от специалисти по всички въпроси – от атомна енергия, до история.

Що се отнася до втория въпрос, който повдигна Доналд Туск – за знамената – много хора казват, "аре стига бе, за петте войни, които сме водили, от които само две сме спечелили, не е ли падало българско бойно знаме в плен?“. Още повече, че знамената са много. Всички полкове, а те са над 80 през годините, имат знамена. Дружините – също. Как да е възможно, особено след Първата световна война, когато 100 000 войници на запад от Вардар трябва да сложат оръжие като заложници, да не са загубили знамената си! Ние разработваме система за опазване на бойното знаме, което е малко известно, още със Самарското знаме.

Когато при последната атака срещу връх Шипка на 11 август 1877 г., знамето е свалено от пръта и заровено в земята на тайно място, което са знаели само двама души от опълченците. И знамето е извадено отново, чак след като последният щурм на турците е разгромен.

В съвременната българска държава, системата за опазване на знамето е предвиждала при невъзможност да се закопае или изгори, за да не пада в плен, офицерите и сержантите са го разкъсвали на ивици, и го увивали около тялото на един от тях под униформата. След това добре въоръжени със скорострелни пушки и пистолети, се опитвали да пробият път през обкръжението към други български части или назад към Стара България.

След Солунското примирие, например, 100 000 човека е трябвало да се предадат. Те са имали десетки бойни знамена и разиграли малък спектакъл. Тъй като официално те не се водят пленници, а само заложници, българските офицери разговаряли с техните колеги, които са командвали корпуса на Антантата и са ги помолили да си изгорят знамената, по примера на руснаците, които на времето позволили същото на Наполеон. Французите се съгласили.

Нашите войници били строени в каре и тържествено изгорили увитите в калъфи знамена, заедно с прътовете. Представете си каква е била изненадата на войниците, когато година по-късно, най-накрая освободени и пристигнали на гарата в София, видели да се веят техните бойни знамена. А офицерите просто ги били увили около телата си под униформите и така ги опазили и върнали в България. Един от тези, тогава младши офицер, е станалият по-късно известен писател Людмил Стоянов. Който е пребит през 1923 г. и пише тогава, "какво пребиха, тялото, около което бе увито бойното знаме" на неговия полк. Така са се опазвали бойните знамена и честта на българската армия.

В заключение обаче остава видно, че някои хора, страдащи от национална малоценност, не търпят такива факти, когато ги разказва български историк, а трябваше Доналд Туск да се появи тук, за да ни ги каже в очите. Надявам се, че вече никой няма да има съмнение в тези фундаментални истини за нашето минало, както и за много други, за които тепърва ще говорим.


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
14
 
! Отговори
Ъперкът!!! преди 1 година
Ха ха ха!!!Некакъв си анонимник се пробвал да ме обиди бре!!!Ха ха ха!!!
54
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До пишман по_ср_ан Ъперкът!!!

До уж *** Османлия /на сън/

Освен да се подмокряте от безсилна злоба сами пред компютъра, друго не можете!
53
6
 
18
 
! Отговори
Ъперкът!!! преди 1 година
Ха ха ха!До теб Доганя пиша аз!Скивай ся Доганя Османлийчето бре-че си налучкал горе-долу ИСТИНАТА си е факт-неоспорим бре!!! Само че чети кво ще ти постне сега истинския МЕГАексперт по некои исторически теми бре-демек аз,бре!!!Ти явно нема откъде да знаеш,че ИМА ПЛЕНЕНИ вулгарски БОЙНИ ЗНАМЕНА бре!Тамън три парчета бре!Ами къде се намират ще попиташ ти,бре!Отговарям предварително бре-намират се във световната столица-в ДОМА НА ИНВАЛИДИТЕ бре!Там има зала със военни трофеи бре!От Добро поле-1918
52
12
 
24
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 1 година
В равно поле, дори ниският хълм изглежда като висока планина! - турска поговорка

Армията се предала, но спасили знамената ... гордост голяма! Селските тарикатлъци на българите!
Ама днес унуците на тези "непобедими" българи мият ляйната от затниците на същите тези хора, които ужким вчера са ги победили в битки! Булгаааар булгаааар ... прозтотията е голяма благословия божия за тебе, защото не можеш да проумееш колко си проЗт! Иначе трябва да се обесиш от срам!!
51
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де,да разбираме ли че в боя много често нашите са горели,рязали или криели знамето?А не му ли е функцията да е най-отпред в боя и да се вижда отдалече?Щото то всеки ако си крие знамето,много ясно че на никой няма да има пленено.
50
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Туск говори това което искаме да чуваме.Неговия щаб,заедно с нашия преди мероприятието са правили стратегия за речта му,за да бъде максимално харесана от българите.Това е-казали са му,кажи това и това за да бъдеш харесан.
49
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ъперкът!!!

Капиш,
Ти да не си сина на Валентина Васева?
Ако си ти, по комплексарщина и безпричинна злоба приличаш на майка си.
И тя като теб, освен със знаенето на думи на влашки, с друго не може да се похвали и го съзнава, горката.
48
7
 
19
 
! Отговори
Ъперкът!!! преди 1 година
Ха ха ха!!!Бууухаха!!! До некакъв интернет ИМПЕРИАЛИСТ бре!Скивай ся клавиатурен империалисте бре!!!Че си елементарно парче ми е ПРОЗРАЧНО ВИДНО бре!!! Само не ми е ясно на къф диалект си писал да бричам комари бре???Ха ха ха!!!Бууухахаха!!!пп-Като нямаш АРГУМЕНТИ и ФАКТИ така ще е бре!Жалкарче лъжеИСТОРИЧЕСКО си бре!!!ха ха ха!!!Буууухахаха,бре!!!
47
9
 
19
 
! Отговори
Ъперкът!!! преди 1 година
Ха ха ха!!! Буууухахаха!!! Айде още един доктор ли е,психиатър ли е или обикновен парапсихолог,дето като нема КОНТРАИСТОРИЧЕСКИ АРГУМЕНТИ ми предписва некакви си хапчета бре!!! Ей жалкар-скивай ся бре!Първо не се пише хапчета а ТАБЛЕТКИ бре!Второ-къде си тръгнал с МЕЧКАТА МЕД ДА ЯДЕШ,бре???Имам предвид ИСТОРИЧЕСКИ МЕД бре! И трето-ПАТРИОТИЗМЪТ Е ПОСЛЕДНОТО УБЕЖИЩЕ НА ТЕЗИ КОИТО НИЩО НЕ РАЗБИРАТ И СА НЕКАДЪРНИ ЗА ВСИЧКО,бре!!!пп-Капиш ли си бре дофторе бре???Ха ха ха!!!Буууухахаха!!!
46
21
 
5
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 1 година
До Факти!
Самарското знаме е ушито за Априлското въстание си остава в Русия до началото войната. Хилядите пушки, закупени с дарения от българските емигранти за въстанието, така си ИЗГНИВАТ в чуждите складове. Само търговецът Николай Миронов закупува 8 000 пушки, които ръждясват в одеските складове. Затова въоръжението на въстанниците бе с дървени черешови топчета и хартиени фишеци, които се навлажниха от кроткия майски дъжд.
45
21
 
7
 
! Отговори
PD преди 1 година
А в живота понякога и така става. И да учиш, и професорски титли да имаш, все ти убягва истинското знание за нещата.
Не е в нацията Българското, а в импулса Свобода.И всички държави, които са правили Белите/Светли ора/Хора/ари, четири от които днес са известни с името България, все принципа свобода, чиста и свята, истинна и на хората/ората/арите държави са правили. И на всички господарско слугинажни модели винаги са били трън. Така е било и така ще бъде, докле свят светува и БОГ е с нас.
44
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ъперкът!!!

Не забравяй хапчетата не човек
43
8
 
19
 
! Отговори
Ъперкът!!! преди 1 година
Ха ха ха!!!Буууухахаха!!! Я па ти да видиш бре! Некакъв анонимник като нема грам КОНТРААРГУМЕНТИ спрямо ОБЕКТИВНИТЕ ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ които съм постнал бре!!!Та тоя същия имбецил ми е поставил и диагноза бре!!!Ха ха ха!!!Буууухахаха!!!Когато си БЕЗПОМОЩЕН И БЕЗСИЛЕН да обориш една теза-то веднага минаваш на елементарни обиди и диагнози бре!!!Ха ха ха!!!!Смешник си ти анонимнико бре!!!Ха ха ха!!!Бууухахаха!!!
42
13
 
21
 
! Отговори
Ъперкът!!! преди 1 година
Ха ха ха!Бууухаха!!! Тука па некакъв ПИШМАН ИСТОРИК вика че Исперих бил най-малкия син на ония Кубрат бре!!!Ха ха ха!!!Буууухахаха!!!Що първо не се разберете тоя хан ювиги как точно се казва бре!Исперих ли е Аспарух ли е бре!??Или е друг бре???Щото има цел град във вулгериа дето се казва ИСПЕРИХ бре!Ха ха ха!!!Буууухахаха!!!А иначе и тва не знаете бре-ювиги хан НЕ Е НАЙ-МАЛКИЯ син на още по-ювиги хан Кубрат бре!Друг е най-малкия бре!!!Егати и имбецилите спорят с мен бре!??Ха ха ха!!!Буууухаха!!!
41
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ъперкът!!!

Определено не сме траки,това го измислиха съвсем на скоро,което е опашата лъжа.И няма как да бъдем,след като траките изчезват в началото на Новата ера.
Разбира се,че сме Аспарухови,Кубратови българи,няма съмнение в това.
40
12
 
19
 
! Отговори
Ъперкът!!! преди 1 година
До некакъв дето вика ко и не едновременно бре!Ха ха ха!!!Това понятие НАЦИОНАЛНА държава е ЛЪЖЕИСТОРИЧЕСКО бре!Ха ха ха!Ония смешник Туск спомена само най-старата държава бре-вулгериа бре!А това е ОПАШАТА ЛЪЖА бре!Е като вулгериа е национална държава то от кой е съставена бре??? От траките според *** четящ чужди думи Туск ли???Или от хан ювиги Исперих ли бре??Или от седемте/деветте славянски племена ли бре???Ха ха ха!!!Буууухаха!!!Егати ПИШМАН ИСТОРИЦИТЕ И имбецилите бре!Ура патриоти бре!!!
39
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ъперкът!!!
Тя си е същата България,но се разширява към целия Балкански полуостров."Дунавска България" е наричана само в съвремието,за да се разбере за коя част на България става въпрос,Аспарух е най-малкия син на Кубрат и част от Велика България влиза и в Дунавска България на Аспарух,не е разделяна официално.
38
19
 
3
 
! Отговори
Ко?...Не! преди 1 година
Неправилно и некоректно е твоето определение !!!
Това не е НАЦИОНАЛНА държава, защото населението ( 33 хил. души ) е същото като в Италия и Ватикана и говори на ИТАЛИАНСКИ ( в България се говори на БЪЛГАРСКИ ) !!!
37
11
 
20
 
! Отговори
Ъперкът!!! преди 1 година
Ха ха ха!Бууухахаха!От 681 година е дунавска вулгариа бре!Разни стари и велики вулгарии НЕ СЪЩЕСТВУВАТ вече бре!А до некакъв смешник дето ме подканя да му кажа името на въпросната НАЙ-СТАРА НАЦИОНАЛНА ДЪРЖАВА дето и е НАЙ-СТАРАТА СЪЩЕСТВУВАЩА РЕПУБЛИКА във СВЕТА бре и в ЕВРОПА също бре!Скивай ся СМЕШКО-по темата за тази и до ден днешен съществуваща държава има писано във всички ИСТОРИЧЕСКИ СПРАВОЧНИЦИ бре!!!И във всички видове УИКИПЕДИИ на ВСИЧКИ ЕЗИЦИ бре,смешнико бре!Иначе лъжефакта гали ухото
36
19
 
5
 
! Отговори
Ко?...Не! преди 1 година
до Ъперкът: Говориш за Сан Марино, но всички останали говорят за най-старата НАЦИОНАЛНА държава в Европа, а населението на Сан Марино е същото като на Италия и на Ватикана, не е някакъв друг народ, така че грешиш !!!!