БЛС иска: 2,90 лева за всички при джипито!

Децата и хората с увреждания не плащат, пенсионерите - левче
49
БЛС иска: 2,90 лева за всички при джипито!
Снимка: Dnes.bg

Всеки пациент, получил медицинска помощ от лекар в извънболничната помощ, да заплаща пълния размер на потребителската такса, който е 2, 90 лева, а след това при нужда да иска пълното или частичното й възстановяване от службите на Министерството на труда и социалната политика.

Още по темата

Това предлагат от Българския лекарски съюз в писмо до министъра на здравеопазването и до управителя на НЗОК.

За целта е необходимо министърът на здравеопазването да поеме законодателна инициатива.

В момента децата до 18 години, бременните, хората в увреждания не плащат такса при посещение при джипи. Пенсионерите пък оставят само лев.

От БЛС посочват, че потребителската такса отново трябва да бъде обвързана с размера на минималната работна заплата.

Целта на това предложение е принципно решаване на проблема с отчитането на сумите от потребителската такса, допълват в писмото си от съсловната организация и припомнят, че плащането на тази такса има и възпиращ ефект - ограничаване на ненужното ползване на здравната система.

В писмото на БЛС се казва още, че личните лекари нямат техническа готовност за новия начин на отчитане пред НЗОК, според който те трябва да описват и номера на издадения касов бон.

От организацията настояват срокът за влизането в сила на новото отчитане да бъде променен и посочват още, че такъв начин на отчитане ще доведе до забавяне в медицинското обслужване на пациентите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
5
 
! Отговори
Ала_Бала преди 6 години
Таксата за пенсионерите да остане 1 лв, без доплащане от бюджета. Парите спестени от доплащането на пенсионерските такси да се дадат като сума към заплащането на детските прегледи. За другите 3 лв. Издаването на касова бележка е задължение на всеки търговец. НАП може да следи тези суми.
23
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такива измислени потребителски такси има само и единствено в България никъде другаде по света. След като сме здравно осигурени и всеки месец ни удържат от заплатата за здравни осигуровки, защо още издевателствате и скубете хората с тези такси. Наглостта и алчността ви вече край нямат.
22
2
 
4
 
! Отговори
Американ преди 6 години
Прави са хората - държавата не им плаща полагаемото и те искат да прехвърлят отговорността да пациетите. Не са виновни лекарите в този случай, каква е тази "държава" дето бави плащания без последсвие!?
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Погледнете само колко ни е смо*ана държавата.Приемат закон с който въвеждат плащане при личния лекар. Ама след 2 години вдигат мин. заплата и променят закона, след още две отново.Е кой луд ще дойде да прави бизнес тук ?
20
7
 
13
 
! Отговори
Мартин преди 6 години
Дойде време да излизаме напротести!Голямо нахалство като допряхатакса да плащат за децата и инвалидите! Браво!Толкова "добре ни лекуват", че думи нямам.Засрамете се нещастници!
19
3
 
9
 
! Отговори
Айде заминавай преди 6 години
До минаващЩе стане таксата 5.10,колкото е минималната РЗ,когато и пенсията ми стане колкото е тя!А ти не ни мисли!Не напразно всички ходят на запад или в Турция на операции!
18
9
 
11
 
! Отговори
минаващ преди 6 години
До И по-точно!- и по -точно 1 процента от мин.заплата-510 лв-5,10 лв.Това трябва да бъде минималната потр.такса,мушмороци.Я питайте роднините си в "хубавата" Западна Европа коклоко плащат здравноосигурените??ААА??Де,гиди,комунистически мекерета И колко процента е там здр.вноска и осигуровките,по принцип??
17
1
 
5
 
! Отговори
11 преди 6 години
Що трийш морков ***? Или трийш цялото мнение, или го оставяш - така променяш смисъла, *** зеленчук! Ша са радвам някой да ви осъди!
16
6
 
18
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Наглеете ми се струва? БЛС да върви до НЗК и от там да си търсят таксичките.. Аман от мизерници!
15
2
 
5
 
! Отговори
Агджата преди 6 години
general practitioner - GP, не е JP и не е JSM :))))))))))))))))))))))))))))))))
14
0
 
28
 
! Отговори
11 преди 6 години
А що трябва да има потребителска такса? Нали има здравни осигуровки? Напоследък здравните осигуровки нямат никакво значение - плащаш си кат поп всичко.
13
3
 
3
 
! Отговори
11 преди 6 години
До това еДанък плащат, бе.
12
5
 
25
 
! Отговори
Ъплоуднат в Облака преди 6 години
Само лекарите в отдалечени села и райони които всеки ден изминават големи разстояния пеша или с личен транспорт за да стигнат до пациеантите си, заслужават уважение в България. Но останалите 99% са алчни себични мародери!
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
AMI POSLE SE CUDYAT ZASHTO GI MRAZYAT HORATA.
10
3
 
21
 
! Отговори
ДО 9 преди 6 години
Остави парите , другото е важно - от Здравето няма по- важно . А личните лекари станаха като касиерки е Хипермаркет .Не Лекуват а са Диспечери - дават Направления срещу Три Лева , това може да го направи всеки Нормален Човек с Достъп до Интернет .Мериш Кръвно , взимаш кръв с маркери за захар - има ги във Всяка Аптека с Инструкция .
9
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой личен лекар не издава касова бележка,защото така си спестява плащането на дадък 10% и допълнително плащане на социални и здравни осигуровки по годишната си данъчна декларация като самоусигуряващо се лице,това НАП го знае много добре!всеки личен лекар в края на месец април трябва да се осигури допълнително върху максималният осигурителен доход,това касае и да плати максимума на здравните осигуровки по год.си декларация!
8
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
личните лекари трябва да се премахнат - който има нужда отива в поликлиника или болница, където има специалисти и техника. за какъв чеееп да висиш пред личния да ти каже само *** еди къде си и на всичко отгоре да иска пари за това?!? пълно безумие! #мутроландия
7
4
 
3
 
! Отговори
И по-точно! преди 6 години
2.895583...
6
3
 
27
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 6 години
Моето Мнение е - Да се Върне старата система от времето на Соца - Поликлиники , Болници и Частни Болници .Какви са тези GP в Трафопостове , Стари Къщи и Частни Имоти ???Защо не се разреши тогава и Практика на Лични Зъболекари и Лични Акушерки .Това с Личните Лекари е Детска Работа за изкарване на пари от Лего - Аз ме боли , теб не те боли . Абе айде едно Направление , дай 3 лева .
5
6
 
39
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Защо въобще има лични лекари.Да не сме 19век.Защо не си избираме болница за лечение вместо ЛЛ.Отиваш на регистратура казваш какви са ти болежките и те пращат в кабинета на съответния специалист.Така ще получаваме помощ от специалисти а не от всезнайковци