БЛС иска: 2,90 лева за всички при джипито!

Децата и хората с увреждания не плащат, пенсионерите - левче
49
БЛС иска: 2,90 лева за всички при джипито!
Снимка: Dnes.bg

Всеки пациент, получил медицинска помощ от лекар в извънболничната помощ, да заплаща пълния размер на потребителската такса, който е 2, 90 лева, а след това при нужда да иска пълното или частичното й възстановяване от службите на Министерството на труда и социалната политика.

Още по темата

Това предлагат от Българския лекарски съюз в писмо до министъра на здравеопазването и до управителя на НЗОК.

За целта е необходимо министърът на здравеопазването да поеме законодателна инициатива.

В момента децата до 18 години, бременните, хората в увреждания не плащат такса при посещение при джипи. Пенсионерите пък оставят само лев.

От БЛС посочват, че потребителската такса отново трябва да бъде обвързана с размера на минималната работна заплата.

Целта на това предложение е принципно решаване на проблема с отчитането на сумите от потребителската такса, допълват в писмото си от съсловната организация и припомнят, че плащането на тази такса има и възпиращ ефект - ограничаване на ненужното ползване на здравната система.

В писмото на БЛС се казва още, че личните лекари нямат техническа готовност за новия начин на отчитане пред НЗОК, според който те трябва да описват и номера на издадения касов бон.

От организацията настояват срокът за влизането в сила на новото отчитане да бъде променен и посочват още, че такъв начин на отчитане ще доведе до забавяне в медицинското обслужване на пациентите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В кварталните магазинчета масово не се издават касови бележки на познати и редовни клиенти, но от кумова срама винаги има разпиляни по щанда. Аз досега касов бон, от какъвто и да е лекар,не съм получил, нито видял в кабинет, а когато съм искал, само съм си навличал гневът им. Касовият апарат го гледат, както аз бих гледал позитронно емисионен томограф. Това са продавачи на билки в таблетна форма.
3
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
значи - 3 лв - кой ти връща 10 ст...........и пак в кутийката на бюрото,без данък. минеш ли през регистратурата те гледа в ръцете и те праща в коридора за нула време.
2
4
 
32
 
! Отговори
сиромах преди 6 години
Най-добре ще бъде да се направи потребителската такса колкото една минимална пенсия!Така гладниците дето толкова грешки са заровили под земята най-после ще могат спокойно да си довършат палатите а и спокойно ще направят по една камара с каймета за наследниците си!Къде си заспали народееее?До кога ще търпиш?Аония гладните да си правят сметката защото като измрат овцете няма да има откъде да стрижат вълна и да доят мляко!!!!
1
4
 
44
 
! Отговори
това е преди 6 години
Големия проблем е че над 150 000 държавни служители и чиновници не плащат осигуровки и данъци а ползват лекарска помощ и получават големи пенсии за което плаща народа,това е огромна дупка в НОИ....