Църквата срещу Конвенцията: Бог определя пола, не човекът!

Синодът призова парламента да не приема документа
22 яну 2018 15:30,
345
Църквата срещу Конвенцията: Бог определя пола, не човекът!
Снимка: архив "Булфото"

Светият синод на Българската православна църква призова парламента да не приема Истанбулската конвенция.

Митрополитите, начело с патриарх Неофит, излязоха с обръщение до обществото и институциите, в което предупреждават, че документът въвежда опасна gender идеология и преследва цели, различни от прокламираните - за защита на жените от насилие.

"Истанбулската конвенция поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация, защото тя съдържа ново разбиране за човека - човекът като самовластен господар, човекът без Бога, който следва своите желания и страсти до такава степен, че може да самоопредели дори и пола си", се казва в позицията на Светия синод.

Според духовниците Конвенцията отваря широко вратите към морален разпад, който неизбежно води до психофизическото унищожение на човека - до "втората смърт", духовната смърт.

Още по темата

Църквата ни припомня, че Христос проповядва любов към ближния затова и няма Христов човек, който да не одобрява борбата срещу насилието, още повече срещу насилието над жени!

"Истанбулската конвенция надхвърля правната регламентация на този въпрос, тъй като води до промяна в светогледа ни. Заложените в Конвенцията идеи за общуване между половете, за отношение към религия, традиции, обичаи, образование и др., противостоят на изконните разбирания на българския народ за вяра, народност, нравственост, чест, достойнство, възпитание, семейство", се казва в становището.

Светият синод анализира и думата gender в Конвенцията.

"В този текст понятието "джендър" (gender, genre) е категорично разграничено от понятието "пол" (sex) като ново, различно понятие, непознато на българския правен ред и несъществуващо в лексиката на българския език. Затова и нов превод няма да промени смисъла и духа на Конвенцията, в която чрез употребата на понятието "джендър" и производните му се преследват цели, различни от прокламираните - за защита на жените от насилие", пишат митрополитите.

Те са категорични, че с това понятие се цели да се превърне в държавна политика една идеология, която отрича, че човекът съществува като мъж или жена.

"Според тази идеология билогичният пол на човека като мъж или жена няма значение за неговата идентичност, а представя "диктатурата на природата" над свободното самоопределяне на човека, диктатура, от която човек трябва да се освободи. Тази идеология, която при ратификация на Конвенцията се превръща в правов ред, задължителен за българските граждани, отрича основна библейска истина: "И сътвори Бог човека по Свой образ, по Божий образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори."(Битие 1:27) , пишат още от Светия Синод.

Църквата критикува и регламентите от Конвенцията, с които нестереотипните роли на пола се въвеждат в официалните учебни програми и на всички образователни равнища. Според Синода те са насочени срещу установения от Бога брачен съюз между мъжа и жената.

"Последствията от отричане на библейските истини са трагични и ние сме свидетели на тях в много общества, в които "джендър" идеологията отдавна е държавна политика.

Призоваваме Народното събрание да не ратифицира Истанбулската конвенция, в която се въвеждат понятия, противоречащи на нашата православна вяра, национални традиции и правна система!

Призоваваме българският народ да отстоява вярата си, която го е съхранила във всички исторически изпитания!

Свещен отечески дълг на Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия е да припомни на Божия народ думите на Св. Библия: "Горко на ония, които злото наричат добро, и доброто – зло, тъмнината считат за светлина, и светлината – за тъмнина, горчивото считат за сладко, и сладкото – за горчиво!" (Ис. 5:20).", завършва становището.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
32
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
KGB синода пак се изокал.
16
25
 
8
 
! Отговори
Путин Велик преди 6 години
Путин му намери лесното. Знаех си аз че е прикрит третополов.Четете и се учете!Русия със закон за съжителство без брак!
15
1
 
23
 
! Отговори
Баядерка преди 6 години
Точно това ми беше мисълта. Работата е зле.
14
2
 
54
 
! Отговори
Православен преди 6 години
Браво, достойна позиция!
13
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БаядеркаМюсюлманите така са се намърдали и по светите земи с размножаване и толерантност от християните. Сега същото нещо се прави в Европа след това ще е Латинска Америка и докато не завладеят всичко.
12
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само Трета Световна война може да изчисти света от тая земна гмеж, която се навъди измежду нормалните!
11
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами ето и възможност на църквата,да докаже че има нещо общо с Бог ,да забрани на тия да стъпват в църква,
10
43
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Първо, на какво изобщо се казва *** идеология? Това, което са формулирали във Синода, даже не е теология или софистика, а абсолютни безсмислици.
9
2
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
90% от българите не искат да се ратифицира тая пумиия , Суджука - не та не европедеропарламентаристите му са по важни от хората които са го избрали, но спокойно не е избран пожизненост пак ще дойдат избори
8
5
 
61
 
! Отговори
смях преди 6 години
Toлкова рядко съм чел нещо толкова смислено. Уважение ! Тази мисъл е страхотна. "Човекът съществува като мъж или жена".
7
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бог определял пола. Добре де, ама как тогава да наречем мъже Болен, джуджето Жамбазко и някои други които конвенцията пази?
6
57
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютно несвързани бръщолевения ...
5
5
 
62
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Ако Бойко има малко страха от Бог, да послуша Патриарха. Ако страха му е по голям от Евро.Гейските началници, да прави каквото иска.
4
11
 
20
 
! Отговори
Баядерка преди 6 години
Църквата в Европа отдавна е навряна в 9 глуха. За щастие. Виж с камиларската религия нещата са съвсем други. Тя тепърва набира сила и влияние. Всеки нов бежанец е сеоево рода меч на Аллах.
3
37
 
11
 
! Отговори
хахах преди 6 години
ДА се смее ли човек да плаче ли.... Точно Баба Гуси да осъжда *** нещата хахаха
2
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, да ама оня дето го галите по главата и му мерите кръвното си иска тертия пол.От Брюксел така му наредиха. А пък той като ви нареди на вас, искате не искате ще изпълнявате.Нали сте просто едни алчни смешни попове интересчии.
1
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
синода призовава но Суджук паша обеща на еврогеюввете че ще е приеме България кой му е по важен не знам